maandag 8 november 2010

Pure en witte chocoladetaart

Pure en witte chocoladetaart door Kelly

Benodigdheden:
Cake:
5 eieren
150 gram basterdsuiker (wit)
150 gram bloem
Vulling:
3 dl slagroom
150 gram pure chocolade(in stukjes)
Glazuur:
75 gram witte chocolade
15 gram boter
1 el melk
4 el poedersuiker
chocoladekrullen (in mijn geval: chocoladeschaafsel)

Bereidingswijze:
De cake:
Gij neme een springvorm, leg hier bakpapier in. Verwarm de oven voor op 180*C
Klop de eieren en suiker ongeveer 10 minuten tot er een licht en luchtig mengsel onstaat. Met een spatel (of pollepel als je die hebt :P) voeg je de bloem toe aan het mengsel. Roer dit voorzichtig. Stop dit in de springvorm en stop het zo'n 35/40 minuten in de oven. Als deze klaar is, even af laten koelen en dan in twee lagen snijden (dus dat je een bodem hebt en een top die je eraf kan tillen).

De vulling:
Voor de vulling breng je de slagroom aan de kook en voeg je hierde chocoladeblokjes aan toe. Als het is gesmolten (even goed over de bodem schrapen, ook voorzichtig zijn met aanbranden!) haal je de pan van het fornuis, schenk je het mengsel in een kom en zet je het in de koelkast tot het dikkig wordt. Hierna roer je het nog even goed door, moet net iets minder dik zijn dan pindakaas.

De bovenste helft van de taart leg je tijdelijk op een bord. Op de bodem smeer je je chocoladepasta. Hierna leg je de bovenste helft er weer op.

Het glazuur:
Smelt de boter en witte chocola in een pannetje. Roeren tot het een glad mengsel is, en haal het dan van het fornuis. De melk en poedersuiker mogen er nu bij, laat het een beetje afkoelen.
Als de boter en het mengsel elkaar afstoten - beetje bloem toevoegen, werkt altijd :)
Dit schenk je over de taart en spatel je over de bovenkant en als je genoeg hebt (ik niet) over de zijkanten. Alleen bovenkant is ook al erg mooi :)

Garnering:
Ik heb getracht mooie chocoladekrullen te maken maar dat lukte niet. In plaats hiervan kan je met een aardappelschilmesje de reep schaven en dat er overheen gooien.

Citroenkwarktaart

Citroenkwarktaart  door Kelly

Benodigdheden:
Bodem:
100 gram boter
150 gram bloem
50 gram suiker
Kwark:
2 citroenen
200 gram suiker
Pakje gelatine
250 ml slagroom
450/500 gram Franse kwark

Bereidingswijze:
Bodem
Smelt de boter in de magnetron. Verwarm de oven voor op 180*C. Voeg de bloem en suiker toe aan de boter en kneed het tot een deeg. Pak een taartvorm en maak er een mooie bodem van. Zet dit een kwartiertje in de oven en laat het daarna afkoelen.
Kwarkgedeelte
Leg de gelatine te week in een schaaltje. Rasp de schil van de citroen af in een maatbeker. Knijp hierna de citroenen hierbij uit. Vul aan met water tot 1 dl.
Verwarm dit en laat het eventjes doorkoken. Knijp de gelatine uit en voeg dit toe. Los hierna de suiker op in dit mengsel. Laat het een beetje afkoelen maar niet te veel, als het koud wordt, word het dik en kan je er niets meer mee (dan denk ik weer even opwarmen zodat het weer oplost...)
Klop de slagroom stijf. Spatel het mengsel hierdoorheen en spatel de kwark hier ook doorheen en zorg ervoor dat het een egaal mengsel wordt.

Giet dit uit over de bodem, laat ca 3/4 uur opstijven.

Tip: Wil je deze taart ook voorschotelen aan vegetariërs? Vervang de gelatine door 2 zakjes agar agar (een plantaardig bindmiddel, verkrijgbaar bij de toko of een natuurwinkel). Let op, dit bind wel véél sneller dan gelatine. Voeg dit al roerende door je citroenmengsel en voeg het snel toe aan je al opgeklopde slagroom. Dan de kwark erdoor en meteen in de bakvorm gieten. Ik denk dat je met een uur of twee dan al een taart hebt die af is :)