zondag 31 maart 2013

Perensoep met blauwe kaas

Perensoep met blauwe kaas door Ellen


Ingredienten: (hoofdgerecht voor 3 personen, voorgerecht voor of interessante amuse voor meer)
2 el zonnebloemolie
1 ui
1 teen knoflook
4 peren
.75 l groentebouillon
90 gr blauwe kaas (ik had danish blue, misschien is gorgonzola ook een goede)
4 (of meer) plakjes prosciutto (rauwe ham)
vers gemalen zwarte peper
1 ciabatta (om af te bakken, 250 gr., dit is niet nodig bij een voorgerecht of amuse)

Ook nodig: een mixer, blender of foodprocessor.

Variatietips: 
- Vervang de blauwe kaas door geitenkaas.
- Vervang de peren door appels.
- Strooi wat fijngesneden, verse munt voor opdienen over de soep.

Bereiding:
Snijd de ui fijn, evenals de knoflook (of pers hem uit). Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine stukjes. (Verwarm de oven voor als je brood moet afbakken, zet hem anders alvast op opwarmen voor grillen.)
Verhit de olie in een grote pan. Doe er de ui en knoflook in en smoor ze 4 minuten op laag vuur. Voeg de peren en de bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het 5 minuten zacht koken tot de peren gaar zijn. (Bak ondertussen het brood af)
Pureer dan de soep met de staafmixer glad. Voeg de kaas toe en laat dit goed "oplossen"/mengen. Breng op smaak met peper en houd de soep warm.
Zorg dat de grill heet is. Leg de plakjes prosciutto op een rooster onder de grill tot ze knapperig zijn (ja, dit kan zonder bakpapier of iets dergelijks). Knip of snijd ze in kleine reepjes, en strooi die over de soepkommen na het opdienen.

Bron: Kookboek "500 soepen"

1 opmerking: