Sauzen

Tomatensaus door Kelly

Benodigdheden
1 blikje tomatenpuree (70g)
1 teentje knoflook
1 pakje creme fraiche of slagroom (voor de variatie)
1 ui
1 tomaat
1 tl italianse kruiden
peper naar wens
(extra: 1 à 2 tomaten, 1 uitje)

Bereidingswijze
Ontvel de tomaten (om de tomaten makkelijk te ontvellen moet je ze eventjes in gekookt water leggen, dan trek je het er zo af.) en snij ze in blokjes. Snipper de ui. Fruit de ui en knoflook glazig in een beetje olijfolie in een wok. Voeg de tomatenblokjes, en de tomatenpuree toe. Als dit warm is giet je de room erdoor/voeg je de creme fraiche toe. Hierna voeg je de kruiden toe.

Waarvoor?
Natuurlijk voor pasta! Als je er nog meer groenten door wilt hebben en misschien wat kip, dan doe je kip nadat de ui klaar is, en de groenten samen met de tomatenblokjes.



Pindasaus door Kelly

Benodigdheden
Flinke pollepel Pindakaas
Scheut ketjap manis (1dl?)
1 tl sambal
1 teentje knoflook
beetje gember
paar druppels tabasco
scheut water water

Bereidingswijze
Gooi alles in een pannetje, en zorg ervoor dat het warm wordt/kookt. Vergeet niet te roeren. Als het te dik wordt, extra water er doorheen. Ik doe het altijd een beetje op de gok, maar je komt er vanzelf achter wat ongeveer werkt.

Waarvoor?
Zie de gehaktballetjes. Ook geschikt voor bij een barbecue, gourmetten, fonduen, stokbroodje, patat, nasi, etc. 




Kerriesaus door Kelly

Benodigdheden:
2 el kerriepoeder (van de toko)
1 boullionblokje
1 ui
2 dl melk
1 el maizena/bloem/aardappelzetmeel
Peper en zout naar wens :)

Bereidingswijze:
Snipper de ui. Zet een pan op het vuur. Giet hier een beetje olijfolie in, en voeg de ui en het kerriepoeder toe. Fruit de ui glazig. Voeg de melk en het boullionblokje toe, wacht tot het kookt en voeg het bindmiddel toe. Als je bloem gebruikt heb je mogelijk iets meer dan 1 el nodig. Blijf roeren tot het een dikkige saus wordt.

Waarvoor?
Ik heb nadat de ui glazig was kipfilet in stukjes toegevoegd. Op het moment dat ik het bindmiddel erbij heb gedaan heb ik er ook paprika ingegooid. Hiernaast heb ik een pan pasta opgezet.


Gembersaus door Kelly

Benodigdheden
Half pakje slagroom
1 el gember
1 tl kerriepoeder
wat bindmiddel
peper en zout naar wens

Bereidingswijze
Kook de room met de kruiden onder continu roeren. Voeg bindmiddel toe als het kookt. Makkelijker kan bijna niet :)

Waarvoor?
Voor het "Ik-heb-niets-in-huis"mengsel, of gewoon door de pasta met andere dingen. Misschien ook geschikt voor rijst...


Champignon-Roomsaus door Kelly

Benodigdheden
150 gram champignons
35 gram boter
1 dl water
1/8 liter slagroom
1 teentje knoflook
1 ui
2 eetlepels allesbinder

Bereidingswijze
Snipper de ui en fruit deze glazig met de knoflook in de gesmolten boter. Voeg de champignons toe. Als dit klaar is gooi je het water en de slagroom in de pan, en breng je dit aan de kook. Vervolgens voeg je de allesbinder toe, en  blijf je roeren tot het een dikkige saus wordt.
 
Waarvoor?
Dit kan je eten met bijvoorbeeld aardappels en varkensvlees of kip, maar ook met pasta en rijst. Het vlees kan je in dezelfde pan bereiden als de saus, dit voeg je dan toe nadat de uitjes klaar zijn (let wel, in een wok!). Extra groenten? Kan ook nog, maar dit moet je dan gaar laten worden in de saus, anders neemt de saus de smaak van de champignons niet meer over, dus denk aan paprika, maar brocolli is ook te doen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten