woensdag 21 augustus 2013

Gnocchi met spinazie

Vanavond (en afgelopen maandag) heb ik gnocchi met spinazie, basilicum en tomaat gegeten. Ik heb (voor de twee maaltijden samen) een zak van 300 gram spinazie gebruikt, en verder alles voor zover mogelijk door de helft gedaan. Wat ik vooral erg lekker en vernieuwend vond (maar ja, zovaak heb ik nog geen gnocchi gegeten) was dat de gnocchi gebakken wordt in plaats van gekookt. Verder een prima en snel-klaar combi.




Ook erg lekker, een vergelijkbare combinatie, maar dan uit de oven:

Gnocchigratin met spinazie
Ingrediënten: (4 personen)
2 pakken gnocchi di patate (a 500 g)
2 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 rode paprika, in reepjes
1 zak spinazie (600 g), gewassen
3 el rozijnen
1 pot pastasaus (sugo isolana, 450 g)
2 bollen mozzarella (125 g), in plakken
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 220 ºC. Kook ondertussen de gnocchi in ruim water met zout in 2 min. gaar. Verhit in een koekenpan de olie en fruit de knoflook 1 min. Bak de paprika 2 min. mee. Voeg de spinazie in 3-4 porties toe. Laat de spinazie al omscheppend slinken en het vocht verdampen. Voeg de rozijnen, peper en eventueel zout toe.2. Verdeel de gnocchi met de groenten over de ovenschaal. Schenk de pastasaus erover. Leg de mozzarella erop en bestrooi met peper en eventueel zout.3. Bak de gnocchigratin in de oven in ca. 20 min. goudbruin.
Bron: ah.nl

zondag 18 augustus 2013

Hartige pannenkoeken met parmaham, rucola en kaas

Hartige pannenkoeken met parmaham, rucola en kaas door Emma
Zeer smakelijk als pizza, en ook prima te eten op een pannenkoek!

Ingrediënten (voor 2 personen):
200 g bloem (eventueel deels volkorenmeel)
500 ml melk
2 eieren
1 bol mozzarella, in dunne plakjes
1/2 blikje tomatenpuree
1/2 bakje cherrytomaatjes, in dunne plakjes
1 pakje parmaham
Rucola
Parmezaanse kaas
Italiaanse kruiden
Boter

Bereiden:
Maak een beslag van bloem, een beetje zout, melk, eieren, tomatenpuree en wat Italiaanse kruiden. Klop goed door tot de klontjes eruit zijn. Verwarm wat boter in een koekenpan en bak hierin een pannenkoek. Zodra de bovenkant droog is, draai je hem om. Leg vervolgens op één helft van de pannenkoek wat plakjes mozzarella en tomaat, klap de andere helft van de pannenkoek eroverheen als de onderkant bruin is. Druk goed aan, haal uit de pan en bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier tot het beslag op is.
Aan tafel beleg je de pannenkoeken met een plak parmaham, rucola en Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

Croissants

Croissants door Emma
Het kost je een avond, een nacht en een ochtend om ze te maken, en je moet zelf maar beslissen of je ze die moeite waard vindt. Ik doe het in elk geval nooit meer. ;)

Ingrediënten (voor 15 croissants):
625 g bloem
500 g roomboter
75 g suiker
20 g (3 zakjes) gedroogde gist
12 g zout
1 ei

Bereiden:
Meng de bloem, zout, suiker en gist in een beslagkom en voeg net zo lang water toe, in kleine scheutjes, tot je een soepel en elastisch beslag kunt kneden. Kneed een paar minuten goed door op een bebloemd aanrecht, leg de deegbal terug in de kom en zet deze afgedekt 1 uur in de koelkast.
Rol de deegbal uit tot een rechthoekige lap van 60x30 cm. Haal de boter uit de koelkast en rol deze uit tot een rechthoekige lap van 30x20 cm. Leg de boterplak in het midden van de deeglap en vouw de linker- en rechterkant van het deeg over de boter. Pak in met vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
Rol de deeglap weer uit tot 60x30 cm en vouw wederom een linker- en rechterdeel van het deeg over het midden. Pak weer in en leg nog 1 uur in de koelkast. Herhaal deze stap hierna nog 2 keer, steeds met een uur rusten in de koelkast ertussen, zodat je in totaal 27 laagjes boter tussen dunne laagjes deeg hebt. Pak het pakketje een laatste keer in en laat overnacht in de koelkast liggen.
De volgende dag bebloem je het aanrecht opnieuw en rol je de deeglap uit tot die zo'n 3 mm dik is. Snijd vierkantjes van 20x20 cm uit, halveer deze over de diagonaal en rol ze op (laat de rechte hoek van de driehoek van je af wijzen en rol van je af). Leg ze op een vel bakpapier op een bakblik en laat 1,5 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden, bestrijk de croissants met wat losgeklopt ei en bak ze in 10-15 minuten goudbruin en knapperig.

Tip: Voor gevulde croissants (bijvoorbeeld met chocolade of ham en kaas), leg je kleine stukjes vulling op de lange kant van het driehoekje voor je hem oprolt.

Bron: BBC Food