zondag 18 augustus 2013

Croissants

Croissants door Emma
Het kost je een avond, een nacht en een ochtend om ze te maken, en je moet zelf maar beslissen of je ze die moeite waard vindt. Ik doe het in elk geval nooit meer. ;)

Ingrediënten (voor 15 croissants):
625 g bloem
500 g roomboter
75 g suiker
20 g (3 zakjes) gedroogde gist
12 g zout
1 ei

Bereiden:
Meng de bloem, zout, suiker en gist in een beslagkom en voeg net zo lang water toe, in kleine scheutjes, tot je een soepel en elastisch beslag kunt kneden. Kneed een paar minuten goed door op een bebloemd aanrecht, leg de deegbal terug in de kom en zet deze afgedekt 1 uur in de koelkast.
Rol de deegbal uit tot een rechthoekige lap van 60x30 cm. Haal de boter uit de koelkast en rol deze uit tot een rechthoekige lap van 30x20 cm. Leg de boterplak in het midden van de deeglap en vouw de linker- en rechterkant van het deeg over de boter. Pak in met vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
Rol de deeglap weer uit tot 60x30 cm en vouw wederom een linker- en rechterdeel van het deeg over het midden. Pak weer in en leg nog 1 uur in de koelkast. Herhaal deze stap hierna nog 2 keer, steeds met een uur rusten in de koelkast ertussen, zodat je in totaal 27 laagjes boter tussen dunne laagjes deeg hebt. Pak het pakketje een laatste keer in en laat overnacht in de koelkast liggen.
De volgende dag bebloem je het aanrecht opnieuw en rol je de deeglap uit tot die zo'n 3 mm dik is. Snijd vierkantjes van 20x20 cm uit, halveer deze over de diagonaal en rol ze op (laat de rechte hoek van de driehoek van je af wijzen en rol van je af). Leg ze op een vel bakpapier op een bakblik en laat 1,5 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden, bestrijk de croissants met wat losgeklopt ei en bak ze in 10-15 minuten goudbruin en knapperig.

Tip: Voor gevulde croissants (bijvoorbeeld met chocolade of ham en kaas), leg je kleine stukjes vulling op de lange kant van het driehoekje voor je hem oprolt.

Bron: BBC Food

Geen opmerkingen:

Een reactie posten