zondag 30 maart 2014

Virgin mojito

Virgin mojito door Emma
Heerlijk verfrissend zomerdrankje, probeer het eens!

Ingrediënten:
1 deel aanmaaklimonade citroen
8 delen Spa Rood
2 takjes verse munt
3 schijfjes limoen
IJsklontjes


maandag 24 maart 2014

Spinaziebroodjes

Spinaziebroodjes door Emma
Erg smakelijk (als je van spinazie houdt), en waarschijnlijk ook lekker met andere vullingen? Daar ga ik binnenkort verder mee experimenteren!

Ingrediënten (voor 4 flinke broodjes):
250 g bloem
1 theelepel zout
1 theelepel gist
2 teentjes knoflook
500 g bevroren spinazie (liefst ongesneden bladspinazie)
200 g feta
2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd in droge koekenpan
3 eetlepels olijfolie

Bereiden:
Voeg bloem, gist, zout, 2 eetlepels olijfolie en 125 ml water samen in een beslagkom en roer door elkaar. Voeg vervolgens nog wat water toe, net zo lang tot één ruwe deegbol ontstaat. Pak vervolgens een mixer met deeghaken en mix een paar minuten tot het deeg elastisch is en niet meer plakt. Bedek de kom met een vochtige theedoek en laat minstens een uur rijzen (tot het in volume is verdubbeld).
Pers de teentjes knoflook uit boven een grote pan met een eetlepel olie en bak tot de knoflook begint te verkleuren. Schep de knoflook uit de pan in een grote schaal.
Voeg de bevroren spinazie toe aan de pan en laat op laag vuur ontdooien. Blijf roeren en probeer zoveel mogelijk vocht te laten verdampen. Schep de spinazie vervolgens in een grote zeef en druk het laatste vocht eruit. Laat afkoelen en voeg samen met de pijnboompitten en verbrokkelde feta toe aan de schaal met knoflook, roer het geheel goed door elkaar.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel het brooddeeg in 4 porties. Duw deze plat tot cirkels van 0,5 cm dik en 18 cm in doorsnede. Verdeel het spinaziemengsel over het midden van de deegcirkels en vouw de deegranden er overheen (goed aandrukken).
Bak de broodjes zo'n 15 minuten tot ze goudbruin zijn, draai ze vervolgens om en bak de andere kant nog 5 minuten om te voorkomen dat de bodem zacht blijft als de vulling te nat was. Zowel warm als koud te eten.

Bron: BBC Food

zondag 2 maart 2014

Afbakbroodjes

Afbakbroodjes door Emma
Niets is lekkerder dan zelfgemaakt, versgebakken brood. Helaas kost het bereiden ervan uren, en kun je dus niet even snel na een lange werkdag een paar broodjes voor bij de soep bakken... Daarom was ik op zoek naar een recept om zelf afbakbroodjes te maken, zodat je altijd zelfgebakken brood in de vriezer hebt liggen dat je nog snel even kunt afbakken voor die verse bite.

Ingrediënten (voor 24 kleine broodjes):
750 g bloem (bijv. voor 1/3 volkorenmeel)
1 zakje instantgist
2 dl water
2 dl melk
1 ei (losgeklopt)
2 tl zout
1 el suiker
50 g boter

Bereiden:
Meng de bloem met de gist, suiker en zout. Kneed de boter er doorheen, en voeg de melk, het water en het losgeklopte ei toe. Kneed alles met je handen tot een deegbol en mix vervolgens 5 minuten met een mixer met deeghaken tot het deeg elastisch is (of kneed 10 minuten met de hand, als je daar de kracht voor hebt). Dek de beslagkom af met een vochtige theedoek en laat zo'n 2 uur rijzen tot het deeg is verdubbeld in volume.

Duw het deeg terug en verdeel in 24 bolletjes (in mijn geval van zo'n 50-55 g per stuk), druk deze plat tussen je handpalmen, leg op bakpapier of ingevette bakplaat met een paar centimeter tussenruimte (of dichterbij voor een breekbrood) en bedek weer met de theedoek. Laat nog even 30 minuten tot een uur rijzen.
Als je ze nu direct gaar wilt bakken bak je ze 15 minuten op 220 graden, voor afbakbroodjes bak je ze eerst 20 minuten op 150 graden om het deeg te zetten en op een later moment nog 10-15 minuten op 230 graden. De gezette broodjes zijn prima in te vriezen!

Bron: De Complete Vegetarische Keuken door Rose Elliot