zondag 2 maart 2014

Afbakbroodjes

Afbakbroodjes door Emma
Niets is lekkerder dan zelfgemaakt, versgebakken brood. Helaas kost het bereiden ervan uren, en kun je dus niet even snel na een lange werkdag een paar broodjes voor bij de soep bakken... Daarom was ik op zoek naar een recept om zelf afbakbroodjes te maken, zodat je altijd zelfgebakken brood in de vriezer hebt liggen dat je nog snel even kunt afbakken voor die verse bite.

Ingrediënten (voor 24 kleine broodjes):
750 g bloem (bijv. voor 1/3 volkorenmeel)
1 zakje instantgist
2 dl water
2 dl melk
1 ei (losgeklopt)
2 tl zout
1 el suiker
50 g boter

Bereiden:
Meng de bloem met de gist, suiker en zout. Kneed de boter er doorheen, en voeg de melk, het water en het losgeklopte ei toe. Kneed alles met je handen tot een deegbol en mix vervolgens 5 minuten met een mixer met deeghaken tot het deeg elastisch is (of kneed 10 minuten met de hand, als je daar de kracht voor hebt). Dek de beslagkom af met een vochtige theedoek en laat zo'n 2 uur rijzen tot het deeg is verdubbeld in volume.

Duw het deeg terug en verdeel in 24 bolletjes (in mijn geval van zo'n 50-55 g per stuk), druk deze plat tussen je handpalmen, leg op bakpapier of ingevette bakplaat met een paar centimeter tussenruimte (of dichterbij voor een breekbrood) en bedek weer met de theedoek. Laat nog even 30 minuten tot een uur rijzen.
Als je ze nu direct gaar wilt bakken bak je ze 15 minuten op 220 graden, voor afbakbroodjes bak je ze eerst 20 minuten op 150 graden om het deeg te zetten en op een later moment nog 10-15 minuten op 230 graden. De gezette broodjes zijn prima in te vriezen!

Bron: De Complete Vegetarische Keuken door Rose Elliot

1 opmerking:

  1. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.nl . Adding your blog to
    our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to
    your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

    If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.nl/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen