zondag 6 april 2014

Brioche

Brioche door Emma
Brioche is een gezoet Frans brood dat ondanks de bizarre hoeveelheid boter en ei ontzettend luchtig van structuur is. Heerlijk als ontbijt, zowel warm uit de oven als op kamertemperatuur. Doordat je het deeg de avond ervoor maakt, is dit ook nog eens prima in te plannen als lunch zonder er extreem vroeg voor op te hoeven staan.

Ingrediënten:
500 g bloem
7 g zout
1,5 zakje gist
50 g suiker
140 ml warme volle melk
5 eieren
250 g boter, in blokjes op kamertemperatuur

Bereiden:
Doe de bloem in een beslagkom en voeg de suiker en zout aan één kant toe, en de gist aan de andere kant. Voeg de melk en eieren toe en mix met een mixer met deeghaken zo'n 2 minuten op een lage snelheid, en vervolgens zo'n 6 minuten op hoge snelheid, tot het deeg elastisch is. Voeg vervolgens de boter toe en mix nog zo'n 5 minuten door tot de boter helemaal opgenomen is in het deeg. Dek de kom af met vershoudfolie en zet gedurende de nacht in de koelkast.
Vet een springvorm in. Druk het deeg weer plat zodat de lucht eruit is en verveel vervolgens in 9 gelijke delen. Draai die tot balletjes en leg in de taartvorm: 8 aan de rand, 1 in het midden. Schuif de taartvorm in een schone plastic vuilniszak en laat nog zo'n 3 uur rijzen, tot het deeg hoger dan de rand van de springvorm is.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak de brioche in 20-30 minuten gaar, of in 40 minuten als je een kleine combimagnetron hebt. De brioche is gaar als een satéprikker in het midden van het brood er weer schoon uitkomt, net als met een cake.

Variatietips: Voeg wat geraspte citroenschil toe aan het beslag, of vul de deegbolletjes voor ze voor de tweede keer rijzen met stukjes brie. De brioche is in te vriezen als je hem goed inpakt in aluminiumfolie en plastic.

Bron: How to Bake door Paul Hollywood

Geen opmerkingen:

Een reactie posten