vrijdag 1 april 2011

Zandtaart uit Mississippi

Zandtaart uit Mississippi door Ellen
Gegeten op 1 april 2011 @ Ellen

Ingrediënten: (voor een taart van Ø 24 cm, 12 punten)
Voor het deeg:
  • 190 gr bloem + extra om te bestuiven
  • 2 el cacaopoeder
  • 125 gr boter
  • 2 el fijn tafelsuiker
  • 1 à 2 el koud water
  • bakbonen of rijst (500 gr) als steunvulsel
Voor de vulling:
  • 180 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 375 gr bruine suiker
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 4 el cacaopoeder
  • 150 gr pure chocolade
  • 4 dl stijfgeslagen slagroom
  • 1 tl chocolade-extract
Ter garnering:
  • 4.5 dl stijfgeslagen slagroom
  • chocoladevlokken en chocoladekrullen (wij hadden hagelslag :))

Bereiden:
Zeef voor het deeg de bloem met cacaopoeder boven een mengkom. Voeg de boter toe en meng het geheel met je vingertoppen tot er een broodkruimachtig mengsel ontstaat. Voeg de suiker toe en zoveel water tot een glad deeg ontstaat. Dek het deeg af met folie en leg het 15 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed er een springvorm van 23/24 cm doorsnee (of een even grote aardewerken taartvorm) mee. Bekleed het deeg met bakpapier. Bedek het papier met (ongekookte) rijst, gedroogde of bakbonen als steunvulsel en bak de taartbodem 15 minuten in de oven. Neem hem uit de oven en verwijder bakpapier en steunvulsel. Bak het deeg nog 10 minuten.
Klop voor de vulling de boter met de suiker in een kom en voeg één voor één de eieren en het cacaopoeder toe. Smelt de chocolade au bain marie (in een kom boven een pan zacht kokend water) en meng hem met het eimengsel, de room en het chocolade-extract.
Verlaag de oventemperatuur tot 160 graden. Schenk de vulling op de taartbodem en bak de taart 45 minuten, tot de vulling stevig is.
Laat de taart volledig afkoelen en stort hem op een bord. Bestrijk hem met de slagroom.
Garneer de taart met vlokken en chocoladekrullen en zet hem voor het serveren in de koelkast.
Bron: “Verslaafd aan chocolade; Hét kookboek voor chocoladefans”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten