dinsdag 30 oktober 2012

Peperkoekjes (gingerbread of pepparkakor)


Peperkoekjes (gingerbread of pepparkakor) door Ellen

Let op! Het deeg moet (volgens het originele recept) een paar uur/nacht in de koelkast staan, dus begin op tijd. (Maar met een uur werkt het ook hoor.)

Knapriga kardemummakakor
Knapriga kardemummakakor)
Ingrediënten (voor ongeveer 1.5 à 2 bakplaten):
  • 100 gr (room)boter, kamertemperatuur
  • 1.67 dl kristalsuiker
  • 0.33 dl lichte stroop
  • 1.5 el peperkoekkruiden (koek- en speculaaskruiden)  (18 gram)
  • 1 tl bicarbonaat (bakpoeder) 
  • 0.66 dl water
  • 5 dl (300 gr) bloem
Het recept was oorspronkelijk voor het drievoudige, maar er stond bij dat dat 300 (kleine) koekjes zou opleveren, dat leek me wat veel. Op de website waar ik het vandaan heb staan ook de kruiden uitgesplitst: (gemalen) gember, (gemalen) kaneel, gemalen kruidnagel en kardemom.

Bereiden:
Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is (hoe zachter hoe makkerlijker, haal het hiervoor ongeveer een half uur van tevoren uit de koelkast, warm het eventueel kort op in de magnetron.

Meng de boter, kristalsuiker en stroop met een mixer. Voeg dan het bakpoeder en de kruiden toe. Voeg nadat je deze erdoor gemengd hebt het water toe, en tot slot het bloem. Ik heb continu geroerd met een lepel (aangezien ik de boter in de magnetron had gesmolten was dit vrij goed te doen), aan het eind is het het eenvoudigst om er een deegbal van te kneden.

Zet de deegbal afgedekt een paar uur/een nacht in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 à 225 graden. Rol het deeg uit op een stuk schoon aanrechtblad, liefst met een deegroller. Steek er met koekvormpjes koekjes uit, en leg deze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Bak de koek in 4 à 5 minuten lichtbruin. Laat dan verder afkoelen... en versieren maar!

De koekjes horen flink knapperig te zijn, en worden hier gegeten met wat melk :-)

Bron: Pepparkakor op recepten.se

Geen opmerkingen:

Een reactie posten