zondag 4 november 2012

Gehaktballen

Gehaktballen door Ellen

Knapriga kardemummakakor
Knapriga kardemummakakor)
Ingrediënten (voor 4 à 5 personen):
  • 500 gr gehakt (naar keuze)
  • 1 kleine ui
  • 1 ei
  • 2 beschuiten (of kleine knäckebröder)
  • kruiden en specerijen! Peper, zout, teentje knoflook, kerriepoeder en/of nootmuskaat en/of paprikapoeder en/of ...
  • Boter om in te bakken
Bereiden:
Snij de ui (en evt het teentje knoflook en andere extra ingrediënten, zie varianten) erg fijn. Kneed het gehakt, de ui, het ei, de verkruimelde beschuiten en de gekozen kruiden en specerijen door elkaar. Het is heel belangrijk om het vlees flink te kruiden (meer dan je denkt dat nodig is), anders smaakt het nergens nar. Verwarm boter in een grote braadpan. Vorm kleine of grote ballen van het vlees en braad deze aan in de pan. Als ze aan alle kanten mooi bruin zijn, vul dan de pan met water tot de ballen bijna onder water staan. Laat het met de deksel op de pan op laag vuur garen.

In Zweden worden kleine gehaktballetjes geserveerd met roomsaus, rode bessen jam, aardappelpuree en bieten (gekookt of in een salade). De Nederlandse grote gehaktballen kunnen natuurlijk bij allerlei combinaties, aardappels, bloemkool en een kaassausje bijvoorbeeld?

Varianten:
Bij m'n vorige baantje (Maria's eetwinkel) deden ze weleens feta of olijven of tomatenpuree (geloof ik) door de gehaktballen: je kan dus flink experimenteren met gehaktballen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten