woensdag 9 januari 2013

Kladdkaka

Kladdkaka door Ellen
Zweeds voor Rommeltaart, het is een soort plakkerige chocoladetaart :-)


Ingrediënten:
150 g roomboter
3 eieren
3.75 dl kristalsuiker
1.5 el vanillesuiker
4.5 el cacaopoeder
3 dl bloem

Voor een springvorm van 20 cm werd tweederde van deze hoeveelheden aangeraden, aangezien mijn vorm groter was, heb ik iets meer gemaakt.

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Smelt de boter in een pannetje op laag vuur (of in de magnetron) en laat het vervolgens staan om af te koelen.
Roer de eieren en suiker los, het liefste met een electrische mixer. Voeg de vanillesuiker en cacao toe. Mix dit er goed doorheen en voeg vervolgens rustig het bloem toe. Blijf mixen. Voeg tot slot de boter toe en mix dit er voorlopig doorheen.
Vet een bakvorm in. Het kan handig zijn om een springvorm met bakpapier te bedekken, dit is namelijk onsnijdbare taart die erg plakt, dus zo is hij in ieder geval los van de onderkant van je bakvorm ;-)
Doe het beslag in de vorm en bak de taart in 20-25 minuten. Hoe korter je bakt, hoe plakkeriger de taart. Laat het afkoelen, eventueel in de koelkast.
Serveer met ijs of slagroom.

zaterdag 5 januari 2013

Tortilla

Tortilla door Mariët

Ingrediënten:
3 aardappels
1 paprika
1 ui
125 gr champignons
6 eieren

Bereiden:
Schil de aardappels en snijd ze dunne plakjes. Frituur ze goudbruin in een hele grote scheut (olijf)olie in een koekenpan. Snijd ondertussen de ui, paprika en champignons in dunne plakjes of blokjes. Klop de eieren los met zout, peper en deze groenten erdoor. Giet het grootste deel olie uit de pan, doe de aardappels door het eimengsel en bak dat alles in de pan op middelhoog vuur. Als het mengsel droog is van boven, moet je het geheel omkeren (m.b.v. een groot bord) en nog even aan de andere kant aanbakken. Eet met andere tapas.

vrijdag 4 januari 2013

Chocolade-frambozentaart

Chocolade-frambozentaart door Anne

Ingrediënten:
Voor het deeg:
125 gram (witte) basterdsuiker
125 gram boter
Half ei (dus wit + dooier geklutst, en daar dan de helft van!)
250 gram bloem
15 ml water
5 gram bicarbonate soda (of bakpoeder if need be)

Voor de vulling:
400 gram pure chocolade in stukjes
300 ml room
250 gram frambozen (vers of diepgevroren)

Bereiden:
Meng de boter, de basterdsuiker, het zout, het halve ei en het water met je handen. Kneed vervolgens de bloem en de bicarbonate soda erdoor. Laat het deeg voor gebruik rusten in de koelkast (een uurtje of twee).
Verwarm je oven voor op 180 graden en vet een lage taartvorm in met boter. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 8 mm dik. Bekleed de vorm met het deeg en prik de bodem in met een vork.
Bak de bodem 15 minuutjes in de oven, of totdat deze gaar en goudbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen. Snijd het overtollige deeg voorzichtig weg (als je randjes niet zijn ingezakt D:).
Verwarm de room in een steelpan en smelt hier de chocolade in. Haal van het vuur wanneer de chocolade volledig gesmolten is. Verdeel de frambozen op het deeg en giet hierover het chocolademengsel. Zet de taart minstens 2 uur in de koelkast. (Liefst langer!!)
Heb je nog deeg over? Bewaar het dan, goed in plasticfolie verpakt, in de vriezer.

Bron: Culy