zondag 23 februari 2014

Bread and butter pudding

Bread and butter pudding door Ellen

Ingrediënten (dessert voor 6 à 8 personen):

1/2 witbrood (12 sneetjes) (maar iets meer kan misschien geen kwaad, aangezien casino witbrood niet zo groot is)
100 gr boter 
75 gr kristalsuiker
250 gram rozijnen of gedroogde abrikozen
1 à 2 tl kaneel of koek- en speculaaskruiden: volgens het recept "1/2 level theelepel"  maar meer is beter :D
1 citroen
3 eieren
600 ml melk

2 el bruine basterdsuiker

Bereiden:
Let op, de bereidingstijd is best lang!
Snijd de korstjes van de botherhammen en snijd de sneetjes brood in 3 gelijke plakken (2 kan ook, denk ik, maar dan krijg je een ander aantal lagen). Smelt de boter. Gebruik een beetje hiervan om een ovenschaal (18x23 cm, ongeveer 2/3 van mijn grote ovenschaal) in te vetten.
Als je voorkeur hebt voor gedroogde abrikozen (of nog ander gedroogd fruit), snijd deze dan in vieren. Rasp de citroen. Met de rozijnen/abrikozen, citroenrasp, kristalsuiker en kruiden in een mengkom.

Begin nu met de bodem van de ovenschaal te bedekken. Dip plakjes brood (ongeveer een derde van de plakjes) met één lange kant in de gesmolten boter en leg de plakjes met de beboterde kant in de ovenschaal. Herhaal dit tot de bodem bedekt is. Verdeel hierover de helft van het vruchten-suiker-mengsel. Leg nu een nieuwe laag brood, met de beboterde kant naar boven. Verdeel hierover de andere helft van het vruchten-suiker-mengsel. Eindig met een laag brood met de beboterde kant naar boven.

Klop de eieren los en meng met de melk. Giet dit mengsel over het brood. Bestrooi nu de bovenkant van de pudding met bruine basterdsuiker. Laat het geheel een uur rusten, of zolang je je kunt veroorloven.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de pudding in 40 minuten tot hij goudbruin gekleurd is. Serveer warm, al schijnt het koud ook lekker te zijn.

Tip: Je kunt de pudding ook van tevoren maken en max. 6 uur bewaren in de koelkast. (De max. 6 uur staat in het recept, maar iets anders kan vast ook wel, maar let op met de eieren.) Strooi de bruine basterdsuiker wel pas een uur voor bakken over de pudding.

Bron: Mary Berry's Baking Bible

woensdag 12 februari 2014

Kleverige dadelcake

Kleverige dadelcake door Ellen
Deze cake hebben Lotte en ik onlangs twee keer gemaakt (al moet ik zeggen dat Lotte het meeste werk deed). Vooral de saus is echt onwijs lekker, die zou ik overal bij eten (A). Volgens mij heb ik een aantal jaar geleden (toen Anne in York zat!) ook weleens zo'n taart gemaakt volgens een Allerhande recept, toen heette het sticky toffee cake.

Ingrediënten voor de cake (een kleine taart):

200 g dadels
1 tl zuiveringszout (te koop bij de apotheek)
100 g boter
170 g fijne kristalsuiker
2 eieren
1 tl vanille-extract
185 g zelfrijzend bakmeel

Ingrediënten voor de saus:
185 g lichte basterdsuiker
1,25 dl slagroom
100 g boter
extra slagroom om te kloppen

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden.  Vet een vierkant cakeblik van 20 cm (of een ronde taartvorm) licht in en bekleed hem met bakpapier. Ontpit en hak de dadels. Doe de dadels en 2,5 dl water in een steelpan. Breng het aan de kook en haal de pan van het vuur. Roer het zuiveringszout erdoor en laat het geheel op kamertemperatuur komen.

Klop met een mixer de boter en suiker licht en romig in een grote kom. Voeg geleidelijk de eieren (licht losgeklopt) toe en klop goed na elke toevoeging. Voeg de vanille toe en klop alles weer goed. Schep met een metalen lepel de bloem door de dadels en roer voorzichtig door. Schenk het beslag in het cakeblik en zet het dan 50 minuten in de oven. Test of de cake gaar is door met een prikker in het midden van de cake te prikken, de cake is gaar als deze schoon uit het midden van de cake komt.

Maak ondertussen de saus. Meng de suiker, slagroom en boter in een pannetje. Roer tot de boter gesmolten en de suiker opgelost is. Breng de saus aan de kook, zet het vuur lager en laat de saus nog 2 minuten sudderen. Klop ook alvast de extra slagroom.

Serveer de cake warme met de warme saus en wat slagroom. Jummie!

Bron: Kookboek "Eten met vrienden"

woensdag 5 februari 2014

Bloemkoolquiche

Bloemkoolquiche door Emma

Ingrediënten (per persoon):
1/4 bloemkool, in roosjes
2 plakjes bladerdeeg, ontdooid
3 plakjes ham, in stukjes
4 champignons, in plakjes
1 ei
2 el kookroom
1 tl mosterd
gemalen kaas

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de bloemkoolroosjes in 5 minuten gaar. Laat uitlekken in een vergiet en dep droog met keukenpapier. Bak de plakjes champignon kort tot ze verkleurd zijn. Klop het ei los in een schaal en roer er de mosterd en room doorheen. Voeg de plakjes ham, bloemkool, champignons en een handje gemalen kaas toe en schep alles goed door elkaar. Breng op smaak met wat peper en zout. Vet een springvorm(pje) in en bekleed met het bladerdeeg. Schep het bloemkoolmengsel er bovenop en bestrooi met nog wat kaas. Bak de quiche in 35 minuten tot hij goudbruin gekleurd is.