zondag 23 februari 2014

Bread and butter pudding

Bread and butter pudding door Ellen

Ingrediënten (dessert voor 6 à 8 personen):

1/2 witbrood (12 sneetjes) (maar iets meer kan misschien geen kwaad, aangezien casino witbrood niet zo groot is)
100 gr boter 
75 gr kristalsuiker
250 gram rozijnen of gedroogde abrikozen
1 à 2 tl kaneel of koek- en speculaaskruiden: volgens het recept "1/2 level theelepel"  maar meer is beter :D
1 citroen
3 eieren
600 ml melk

2 el bruine basterdsuiker

Bereiden:
Let op, de bereidingstijd is best lang!
Snijd de korstjes van de botherhammen en snijd de sneetjes brood in 3 gelijke plakken (2 kan ook, denk ik, maar dan krijg je een ander aantal lagen). Smelt de boter. Gebruik een beetje hiervan om een ovenschaal (18x23 cm, ongeveer 2/3 van mijn grote ovenschaal) in te vetten.
Als je voorkeur hebt voor gedroogde abrikozen (of nog ander gedroogd fruit), snijd deze dan in vieren. Rasp de citroen. Met de rozijnen/abrikozen, citroenrasp, kristalsuiker en kruiden in een mengkom.

Begin nu met de bodem van de ovenschaal te bedekken. Dip plakjes brood (ongeveer een derde van de plakjes) met één lange kant in de gesmolten boter en leg de plakjes met de beboterde kant in de ovenschaal. Herhaal dit tot de bodem bedekt is. Verdeel hierover de helft van het vruchten-suiker-mengsel. Leg nu een nieuwe laag brood, met de beboterde kant naar boven. Verdeel hierover de andere helft van het vruchten-suiker-mengsel. Eindig met een laag brood met de beboterde kant naar boven.

Klop de eieren los en meng met de melk. Giet dit mengsel over het brood. Bestrooi nu de bovenkant van de pudding met bruine basterdsuiker. Laat het geheel een uur rusten, of zolang je je kunt veroorloven.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de pudding in 40 minuten tot hij goudbruin gekleurd is. Serveer warm, al schijnt het koud ook lekker te zijn.

Tip: Je kunt de pudding ook van tevoren maken en max. 6 uur bewaren in de koelkast. (De max. 6 uur staat in het recept, maar iets anders kan vast ook wel, maar let op met de eieren.) Strooi de bruine basterdsuiker wel pas een uur voor bakken over de pudding.

Bron: Mary Berry's Baking Bible

Geen opmerkingen:

Een reactie posten