woensdag 12 februari 2014

Kleverige dadelcake

Kleverige dadelcake door Ellen
Deze cake hebben Lotte en ik onlangs twee keer gemaakt (al moet ik zeggen dat Lotte het meeste werk deed). Vooral de saus is echt onwijs lekker, die zou ik overal bij eten (A). Volgens mij heb ik een aantal jaar geleden (toen Anne in York zat!) ook weleens zo'n taart gemaakt volgens een Allerhande recept, toen heette het sticky toffee cake.

Ingrediënten voor de cake (een kleine taart):

200 g dadels
1 tl zuiveringszout (te koop bij de apotheek)
100 g boter
170 g fijne kristalsuiker
2 eieren
1 tl vanille-extract
185 g zelfrijzend bakmeel

Ingrediënten voor de saus:
185 g lichte basterdsuiker
1,25 dl slagroom
100 g boter
extra slagroom om te kloppen

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden.  Vet een vierkant cakeblik van 20 cm (of een ronde taartvorm) licht in en bekleed hem met bakpapier. Ontpit en hak de dadels. Doe de dadels en 2,5 dl water in een steelpan. Breng het aan de kook en haal de pan van het vuur. Roer het zuiveringszout erdoor en laat het geheel op kamertemperatuur komen.

Klop met een mixer de boter en suiker licht en romig in een grote kom. Voeg geleidelijk de eieren (licht losgeklopt) toe en klop goed na elke toevoeging. Voeg de vanille toe en klop alles weer goed. Schep met een metalen lepel de bloem door de dadels en roer voorzichtig door. Schenk het beslag in het cakeblik en zet het dan 50 minuten in de oven. Test of de cake gaar is door met een prikker in het midden van de cake te prikken, de cake is gaar als deze schoon uit het midden van de cake komt.

Maak ondertussen de saus. Meng de suiker, slagroom en boter in een pannetje. Roer tot de boter gesmolten en de suiker opgelost is. Breng de saus aan de kook, zet het vuur lager en laat de saus nog 2 minuten sudderen. Klop ook alvast de extra slagroom.

Serveer de cake warme met de warme saus en wat slagroom. Jummie!

Bron: Kookboek "Eten met vrienden"

1 opmerking:

  1. Klinkt goed! Zuiveringszout is toch hetzelfde als baking soda? Zou leuk zijn als ik dat potje ook eens kan gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen