dinsdag 26 februari 2008

Aardappelpuree van Kelly

Aardappelpuree van Kelly door Kelly


Benodigdheden:
Aardappelen
Citroen
Slagroom
Boter

Bereidingswijze:
Kook de aardappelen. Stamp ze/prak ze/haal ze door een zeef. Voeg voor een éénpersoonsportie ongeveer 10 gram boter toe, en zo'n 20ml slagroom. Hiernaast knijp je ongeveer een schijfje citroen erin uit. Peper en zout toevoegen, en smullen maar!

dinsdag 19 februari 2008

Gyros gezond

Gyros gezond door Emma
Of ongezond. Het is maar net hoe je het bekijkt.

Ingrediënten (voor één persoon):
200 g gyros of shoarma
1/2 pak roerbakgroenten
Knoflooksaus
Sambal
Witte rijst of (wit?) brood

Bereiden:
Kook de rijst. Doe de helft van het pakje gyros in de pan (dus zo'n 150 à 200 gram). Bak de gyros gaar en voeg de helft van de zak groenten toe. Ben je minder lui dan ik? Zorg dan dat je prei, ui, paprika en/of andere groenten gesneden en gewassen klaar hebt staan. Doe dat dan in de pan.
Voeg sambal toe en gooi het geheel over de rijst heen. Als variatie kun je het ook met (wit?) brood eten, of met extra sla. Ik weet alleen niet of sla in combinatie met de roergebakken groenten lekker is. En anders laat je die groenten weg en kom je vanzelf op het traditionele broodje-gyros-met-knoflooksaus-en-sla uit. Oh, wat zijn we toch weer student. ;)

Pannenkoeken

Pannenkoeken door Emma

Ingrediënten (1 persoon):
100 g bloem
1 ei
zout
250 mL melk
boter



Bereiden:
Doe de bloem en het ei in een beslagkom, voeg tijdens het roeren de melk toe. Vergeet niet om "wat" zout aan het beslag toe te voegen. Laat het beslag na het roeren zo'n 20 minuten staan, dat schijnt beter te zijn. En zorg dat de klonten eruit zijn, anders gaan je gasten zeuren. Maar dit is voor één persoon, dus je hebt geen gasten, dus kun je ze net zo goed mét klonten bakken.
Zet koekenpannen op hoog vuur en doe er een klontje boter in. Als het boter pruttelt en borrelt en de pan blijkbaar heet is, giet je wat beslag in de pan.
Als de bovenkant van je pannenkoek droog is, kun je hem omdraaien. Al dan niet door de pannenkoek de lucht in te gooien. Officieel moet je dit op laag vuur doen, maar als je elektrisch kookt zoals ik zul je merken dat je hoge vuur te langzaam laag vuur wordt om de hele tijd te veranderen. Maar alles op hoog vuur kan ook.

donderdag 14 februari 2008

Vissticks volgens Sanne

Vissticks volgens Sanne

1 pak diepvries vissticks
1 kleine pot wortels/doperwten
Diepvries aardappelschijfjes
Aardappelkruiden
Paprikakruiden
Suiker
Boter

Warm boter op in een pan, voeg 5 vissticks toe. Vervolgens gooi je in dezelfde pan (scheelt afwas, mag altijd in een andere pan) een hoeveelheid aardappelen waar jij van denkt dat je er genoeg aan hebt.
In een normale pan leeg je pot worteltjes/groenten. Dit alles op laag vuur.

Draai de visticks regelmatig. Draai de aardappelschijfjes regelmatig. Na ong. 4 minuten gooi je over de aardappelen de aardappelkruiden + de paprikakruiden (ik ben er nooit zuinig op, bij mij zijn ze altijd wel rood :P). Doe 1,5 theelepelschepje suiker bij de wortelen, goed roeren.

Na 10 minuten is alles wel klaar. Vertrouw je het niet? Laat je het langer staan :P Leve laag vuur!

Gehaktballetjes

Gehaktballetjes door Kelly

Ingrediënten:
Gehakt
Paneermeel
Ketjap manis
Sambal
Knoflook
Gember
Nootmuskaat

Bereiden:
Gooi dit allemaal in een bakje en roer het door (als het heel slap wordt, iets meer paneermeel, hou je van pittig, meer sambal, etc). Vervolgens maak je kleine balletjes, en bak je ze gaar in een pan, totdat ze een bruin korstje hebben.

Aanrader:
Erg lekker in combinatie met witte rijst en in stukjes gehakte boontjes en satésaus (zie sauzen). Eerst de boontjes en de rijst gaar maken, en vervolgens alles door elkaar husselen).
Of in wraps met champignons (eerst champignons bakken).

woensdag 13 februari 2008

Wrap met kip en groene pesto

Wrap met kip en groene pesto door Arina

Ingrediënten:
wraps
kipfilet (broodbeleg)
groene pesto
citroensap (flesje of vers maakt niet uit)
ijsbergsla
geraspte kaas
lenteuitjes (of iets vergelijkbaars)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 - 160 graden celcius
smeer de wrap in met pesto, leg er twee plakken kipfilet op. Strooi daarover geraspte kaas en een klein beetje lente uitjes. Zet ze vervolgens in de oven.

Slijdt en was de sla. Meng deze met wat lente uitjes. Doe in een kommetje een eetlepel pesto, een beetje water en een scheutje citroensap. Meng het tot het een papje wordt.
Doe dit over de sla en meng dat er goed doorheen.

Als de wraps knapperig zijn doe je er sla over en vouw je ze rond.

Wokken

Wokken door Emma

Ah, heel makkelijk voor inspiratieloze studentjes. Het mooie van de wok is dat er maar één regel is om aan te houden: gooi alles erin en husselen maar!

Ingrediënten:
- Vlees / vleesvervanger (bijvoorbeeld: kipfilet, gehakt, noten of ei)
- Groente (tip: GROENTEMIX, dan hoef je het niet eens te wassen)
- Vulling (rijst, mie, noedels etc.)

Bereiden:
1. Gooi vlees in de wok.
2. Zorg er tegelijkertijd voor dat je vulspul gaar wordt. Ben je een jongen en kun je niet alles tegelijk? Doe dan eerst stap 2 en dan pas 1.
3. Als het vlees gaar is, voeg je de groenten toe.
4. Gooi de vulling in de wok als de groenten gaar zijn en husselen. :) Dit is ook een mooi moment om dingen als ei (wel eerst bakken) of noten toe te voegen.
5. Eten.

Voorbeeldrecept.
Ingrediënten:
100 g kipfilet
100 g fijne eiermie
200 g van een groentemix (neem vandaag maar de Chinese groentemix)
Handje cashewnoten
Ei
Bereiden:
1. Snij de kipfilet in kleine blokjes of reepjes. Voeg zout en peper toe naar smaak en bak de kip gaar in de wok.
2. Kook de eiermie gaar.
3. Voeg de groentemix toe aan de kip.
4. Bak een ei met zout en peper en roer hem tijdens het bakken kapot.
5. Voeg de mie, het ei en de cashewnoten toe wanneer de groenten gaar zijn.
6. Eten. :3

Tortulini's volgens Sanne

Tortulini's volgens Sanne

1 zak tortulini's (vers of houdbaar, I don't care, ik kies altijd trouwens voor de ham vulling)
1 zakje champignonsaus (kaassaus oid mag altijd ook)
300 ml melk.

Gooi de tortulini's in heet water. 5 minuten voor afgiettijd maak je de saus (staat wel op de verpakking hoe), warm laten worden, tortulini's afgieten en klaaar!!

Serveertip: Ook lekker met ananas er bij.

Tonijnsalade

Tonijnsalade door Sanne

Ingrediënten (voor 2 personen):
- 2 blikjes Tonijn
- Pasta (Macaroni)
- Creme fraiche
- Courgette
- 1 prei
- 1 broccoli
- snufje knoflook
- 4 seizoenenpeper
- Champignons
- Ui

Bereiden:
Vind je iets niet lekker of wil je er liever paprika bij? DAT KAN! Laat gewoon weg, of voeg gewoon toe. Zolang er maar pasta, creme fraiche en tonijn in zit.
Gooi de tonijn in een grote pan. Bak het op. Zet ondertussen water op voor de macaroni. Vervolgens snij je de prei, brocoli, champignons en alles wat maar snijbaar is in kleine stukjes. Dat gooi je bij de tonijn. Laat het wat inzinken en gooi dan de creme fraiche er bij. Let op het water! Je moet er onderhand wel macaroni in hebben gedaan. Meng alles tot een breisel van eten. Gooi er 4 seizoenenpeper over heen, wees er niet zuinig mee, het is lekker. Vergeet de knoflookpoeder of knoflook zelf er niet bij te doen.

Maaltijdsalade volgens Arina

Maaltijdsalade volgens Arina

Neem sla die je lekker vindt (ijsberg, een zak gemengde sla, etc etc), neem gerookte zalm en snijd het in plakjes, neem mozzarella en snijd het in stukjes, neem croutons. :P
Gooi iedere gewenste slasaus over je sla

En dan pleur je alles in een kom en meng je het :P
Is erg lekker.. en als je veel mozzarella en veel zalm erin doet is het een goede maaltijd salade (A)
en kan ook gewoon voor bij het avondeten :P

dinsdag 12 februari 2008

Zalmwraps

Zalmwraps door Imre

men neme een mexiaanse pannekoek (dus nee, niet pannekoekenmix van hier meenemen naar mexico en daar aken, nee, eentje volgens mexicaans recept), vervolgens smeert/kwakt men naar eigen inzicht er een gepaste hoeveelheid crème-fraiche op en vervolgens vult men de mexicaanse pannekoek met plakjes zalm en een beetje ijsbergsla(of andere, maar gezien ijsberg het lekkerste is is die erbij aan te raden). dan rolle men de pannekoek op en kan men genieten van dit culinaire hoogstandje