zondag 1 mei 2011

Rainbow cupcakes

Rainbow cupcakes door Emma
Gegeten op 1 mei 2011 @ Anne

Ingrediënten:
Voor 12 cupcakes:
  • Kleurstoffen (rood, groen en blauw)
  • Papieren muffinvormpjes
  • 1 citroen
  • 125 g boter, op kamertemperatuur
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el vloeibare honing
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 el volle melk, warm

Voor (veel te veel) glazuur:
  • 300 g poedersuiker
  • 2 eiwitten
  • ½ theelepel vanille
  • 2 el water
  • 2 el citroensap (van de citroen die je voor de cupcakes hebt gebruikt)

Voor de decoratie:
  • 1 citroen
  • 6 el kristalsuiker

Bereiden:
Cupcakes
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de papieren vormpjes over een bakplaat. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Bewaar het sap voor het glazuur. Klop met de mixer de boter met de basterdsuiker, vanillesuiker en honing luchtig. Klop ook de eieren, het bakmeel, de melk en het citroenrasp erdoor.
Verdeel het beslag over net zoveel bakjes als je kleurtjes wilt hebben. Roer de kleurstoffen erdoor tot de gewenste kleuren ontstaan en verdeel het beslag in laagjes over de muffinvormpjes. Bak de cupcakes in het midden van de oven in 15-20 min. gaar.
Decoratie
Schil de gele schil van de andere citroen met de dunschiller en snijd de repen tot smalle, lange reepjes van 1-2 mm breed. Pers de citroen uit en verhit het sap met 2 el kristalsuiker in een steelpan. Voeg, als de suiker is opgelost, de reepjes schil toe en laat 5 min. zacht koken. Neem de schilletjes met een schuimspaan uit de pan, leg ze op een bord en bestrooi ze met de rest van de kristalsuiker. Laat ze op een droge plaats in ca. 3 uur drogen.
Glazuur
Voeg 2 el citroensap en 2 el water toe aan de poedersuiker en meng het samen met de eiwitten. Verwarm het geheel au bain Marie en mix met een mixer op de hoogste snelheid zo’n 7 minuten tot het glazuur dik en luchtig is en piekjes kan vormen. Roer de vanille erdoor en laat heel even afkoelen. Bestrijk de bovenkant van de cakejes met het glazuur. Garneer met de gesuikerde citroenschil. Het glazuur bleek het beste te zijn na zo’n 7 uur op kamertemperatuur. ;)

Bronnen: http://www.ah.nl/recepten/recept?id=710632&rq=honing+citroen en “Baking” van Martha Day

1 opmerking: