maandag 8 augustus 2011

Chocoladetiramisu

Chocoladetiramisu door Ellen

Ingredienten: (6 grote of 8 normale porties)
  • 1,5 dl slagroom
  • 400 gr mascarpone
  • 280 gr pure chocolade
  • 4 dl warme koffie
  • 50 gr fijne tafelsuiker
  • 6 el donkere rum of cognac of amaretto
  • 48 à 54 lange vingers
  • cacao- en kaneelpoeder, om te bestuiven
  • bordjes of (oven)schaal (ongeveer formaat 16x25x8)

Bereiding:

Klop de slagroom lobbig. Roer de mascarpone glad en spatel hem door de slagroom. Smelt de chocolade au bain-marie en roer regelmatig. Laat de gesmolten chocolade iets afkoelen en roer hem door het mascarponemengsel. (Let op, als het mascarponemengsel koud is, stolt de chocolade erg snel.)

Roer de suiker door de warme koffie tot de suiker is opgelost. Laat de koffie afkoelen en voeg de rum/cognac/amaretto toe. Doop de lange vingers in de koffie tot ze zachter worden maar niet breken. (Tip: neem een diep bord, leg er wat lange vingers in en giet daar voorzichtig wat koffiemengsel over. Als je teveel vocht toevoegt worden de vingers erg zacht en gaan ze breken.)

Leg op elk van de 6/8 bordjes 3 lange vingers of bedek de bodem van een (oven)schaal met lange vingers. Schep er een laag chocolademascarpone op. Leg er 3/een laag lange vingers dwars over. Schep er weer wat van het mascarponemengsel op en eindig met een laag lange vingers. (Ik had 4 lagen lange vingers met 3 lagen mascarpone.)

Laat de tiramisu minstens 1 uur opstijven in de koelkast. Bestuif hem voor serveren met wat cacaopoeder.

Bron: Verslaafd aan chocolade, hét kookboek voor chocoladefans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten