maandag 20 februari 2012

Karamelfudge met kruidnoten

Karamelfudge met kruidnoten door Emma

Ingrediënten:
400 g suiker
1 blikje gecondenseerde melk
70 mL water
60 g boter
stroop (officieel: syrup)
5 mL vanilleëxtract
een handje kruidnoten


Bereiden:
Zet een pan op een laag vuurtje en voeg het water en de suiker toe, blijf roeren tot alle suiker opgelost is. Voeg de boter en een scheutje stroop toe, blijf roeren tot de boter gesmolten is. Zet dan het vuur hoger, voeg de gecondenseerde melk toe en breng het geheel aan de kook. Blijf vervolgens 25 minuten lang roeren. De suiker zal karameliseren, waardoor je smurrie steeds dikker en bruiner wordt. Na 25 minuten zou de fudge een temperatuur van zo'n 115 graden Celsius moeten zijn, controleer maar als je een thermometer hebt (waarbij je niet, zoals ik, je thermometer in de pan moet laten vallen...). Haal de pan dan van het vuur, roer de vanille en wat kruidnoten door het mengsel heen en giet het in een cakevorm met bakpapier. Snijd het in stukken zodra dat kan en laat het daarna een nachtje in de koelkast staan om uit te harden.

Variatietips:
Je zou ook stukjes chocolade, marshmallow of walnoot kunnen toevoegen en de kruidnoten weglaten (als het niet het geschikte seizoen is, bijvoorbeeld).

dinsdag 7 februari 2012

Hartige pannenkoeken met spinazie

Hartige pannenkoeken met spinazie door Emma

Klik hier voor de variant van Ellen

Ingrediënten (voor 1 erg hongerig persoon of voor 2 lunchporties):
100 g bloem
1 ei
250 mL melk
125 g spekblokjes
10 deelblokjes diepvriesspinazie
stukje geitenkaas
handje gemalen kaas
Italiaanse kruiden

Bereiden:
Voeg de bloem toe aan de melk, goed roeren. Doe het ei erbij. Bak de spekblokjes uit in een koekenpan, verwarm de spinazie in de magnetron (zie verpakking). Doe de helft van de spinazie in het pannenkoekenbeslag, samen met wat Italiaanse kruiden. Prak de geitenkaas door de rest van de spinazie tot het een romig smeersel wordt. Leg een beetje van het spek in de koekenpan, giet er beslag overheen. Als de bovenkant van de pannenkoek droog is moet je hem voorzichtig omdraaien. Smeer wat van het spinazie-geitenkaasmengsel op de pannenkoek, strooi er een klein beetje gemalen kaas overheen. Klap (als de onderkant ook bruin is) de pannenkoek dubbel en haal hem uit de pan. Doe dit net zo lang tot het beslag op is.

zaterdag 4 februari 2012

Warme chocolademelk met marshmallows

Warme chocolademelk met marshmallows door Emma

Geen recept, gewoon een lekkere warme wintertip, American style!


Koop marshmallows, scheur ze in kleine stukjes, maak warme chocolademelk op de manier die jij het fijnst vindt (het mijne komt uit een pakje, vandaar dat het geen recept is ;)) en gooi de marshmallows erin! Drink het als de marshmallows gaan smelten. Als je heel avontuurlijk bent zou je de marshmallows eerst kunnen roosteren. (Of dat met de rest van de zak doen, want rauw zijn ze niet bepaald lekker.)

donderdag 2 februari 2012

Snelle couscous met zongedroogde tomaten

Snelle couscous met zongedroogde tomaten door Emma

Ingrediënten (voor 3 flinke porties):
250 g couscous
20 g verse peterselie
10 g verse munt
Een half potje zongedroogde tomaten
4 el olie uit het potje zongedroogde tomaten
2 el olijfolie
2 el knoflookolie (of een teentje geperste knoflook en 2 el olijfolie)
Een pakje feta

Bereiden:
Bereid de couscous volgens de verpakking. Snijd de munt en peterselie fijn. Snijd de tomaten in stukjes. Voeg de kruiden, tomaten en de oliesoorten toe aan de couscous als die wat afgekoeld is, eventueel met wat zout, peper en/of citroensap. Roer er op het allerlaatst de feta doorheen. Op kamertemperatuur of lauwwarm eten.

Tip:
Ook lekker met noten, spek of shoarmareepjes. Als je ervoor kiest om citroensap toe te voegen, neem dan een halve citroen en gebruik de andere helft als garnering. Kan geserveerd worden als bijgerecht of als hoofdgerecht.

Bron: AH