maandag 20 februari 2012

Karamelfudge met kruidnoten

Karamelfudge met kruidnoten door Emma

Ingrediënten:
400 g suiker
1 blikje gecondenseerde melk
70 mL water
60 g boter
stroop (officieel: syrup)
5 mL vanilleëxtract
een handje kruidnoten


Bereiden:
Zet een pan op een laag vuurtje en voeg het water en de suiker toe, blijf roeren tot alle suiker opgelost is. Voeg de boter en een scheutje stroop toe, blijf roeren tot de boter gesmolten is. Zet dan het vuur hoger, voeg de gecondenseerde melk toe en breng het geheel aan de kook. Blijf vervolgens 25 minuten lang roeren. De suiker zal karameliseren, waardoor je smurrie steeds dikker en bruiner wordt. Na 25 minuten zou de fudge een temperatuur van zo'n 115 graden Celsius moeten zijn, controleer maar als je een thermometer hebt (waarbij je niet, zoals ik, je thermometer in de pan moet laten vallen...). Haal de pan dan van het vuur, roer de vanille en wat kruidnoten door het mengsel heen en giet het in een cakevorm met bakpapier. Snijd het in stukken zodra dat kan en laat het daarna een nachtje in de koelkast staan om uit te harden.

Variatietips:
Je zou ook stukjes chocolade, marshmallow of walnoot kunnen toevoegen en de kruidnoten weglaten (als het niet het geschikte seizoen is, bijvoorbeeld).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten