donderdag 1 maart 2012

Spekkoek

Spekkoek door Lotte


Ingrediënten:
8 eieren
100 gram meel
250 gram roomboter
250 gram basterdsuiker
1 zakje vanille suiker
2 eetlepels koffieroom
10 theelepels kaneel
3 theelepels kardemom
3t theelepels kruidnagel
3t theelepels nootmuskaat
3 theelepels anijs
2 theelepels zout
bakblik 22 cm

Bereiden:
Scheid de eiwitten en de dooiers van elkaar en doe ze in 2 aparte kommen, elk apart goed kloppen.
Mix boter en basterdsuiker goed door elkaar. Bloem zeven en erbij doen en weer goed mixen. De geklopte eiwitten en de dooiers erbij doen en goed door elkaar mengen Vervolgens de koffieroom toevoegen en weer goed door elkaar mixen. De vanillesuiker en zout toevoegen.
Ondertussen grill voorverwarmen (150 tot 170 graden celsius).
Deel het beslag in tweeën.
In de ene beslagkom alle kruiden bij het beslag toevoegen en alles goed door elkaar mixen,
zodat je een bruin beslag krijgt.
In de andere beslagkom zit dus het witte beslag, waar verder niets meer aan gedaan wordt.
Neem het ingevette bakblik en leg er een laag bruin beslag op. (ongeveer 2 á 3 mm) Plaats het bakblik in het midden van de ovengrill en laat het in ongeveer 3 minuten gaar worden (zodra het laagje gaat kleuren is het goed). Is het laagje gaar, bakblik eruit en doe je er een laagje wit op.
Deze handelingen herhaal je totdat het beslag op is – zowel het bruine als het witte beslag.
Als de spekkoek klaar is, even testen of het goed gaar is, door met een satéprikker er voorzichtig
in te prikken. Komt het er droog uit, dan is het gaar. Anders nog ongeveer 5 á 10 minuten in de oven op
180 graden gaar laten bakken.

Erg lekker met kaneelijs :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten