zondag 11 december 2011

Sinaasappel-koffiecrème

Sinaasappel-koffiecrème door Ellen
Ingrediënten: (voor 4 personen)
Voor de sinaasappelcrème (sinaasappelcustard):

  • 5 perssinaasappels
  • 2 handsinaasappels
  • 100 g tafelsuiker
  • 40 g boter op kamertemperatuur
  • 4 eieren waarvan 2 gesplitst, alleen de dooiers nodig
  • 100 ml slagroom
 Voor de koffiecrème:
  • 250 ml melk
  • 1 el grofgemalen koffie+zeer fijne zeef (of fijne maling koffie en filter)
  • 2 eierdooiers
  • 50 g tafelsuiker
  • wat cacaopoeder om te bestrooien

Bereiden:  (Veel kook + wachttijd!)
Voor de sinaasappelcrème:
Pers de 5 sinaasappels. Klop in een grote kom het sap met de suiker, roomboter, eieren, eierdooiers en slagroom tot een zacht en egaal mengsel. Doe het mengsel over in een steelpan en laat het dikker worden boven een laag vuur. Verwarm het ongeveer 15 (als nodig 30) minuten, onder voortdurend roeren. Laat afkoelen (dit helpt ook voor het indikken).

Schil de handsinaasappels en scheid de partjes. Verdeel ze over 4 schaaltjes of coupes, houd een paar partjes apart voor garnering. Bedek de laagjes sinaasappel met de sinaasappelcrème. Zet 3 uur in de koelkast.
Voor de koffiecrème:
Breng de melk aan de kook in een steelpan. Voeg de koffie toe, zet het vuur uit en leg het deksel op de pan. Laat dit een uur staan.
Klop gedurende 10 minuten de eierdooiers met de suiker. Giet de 'koffiemelk' door een zeer fijne zeef zodat de koffie van de melk wordt gescheiden. Giet de melk bij het ei-suikermengsel en verwarm het geheel boven een matig vuur, gedurende zeker 10 minuten onder voortdurend roeren, zodat dit eveneens dikker wordt. Laat afkoelen en giet het mengsel dan over de sinaasappelcrème.
Bestuif de coupes vlak voor serveren met cacaopoeder en garneer met de apart gehouden sinaasappelpartjes.

Bron: Desserts, fruit ijs en gebak. 1001 recepten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten