zondag 26 mei 2013

Crema di balsamico

Voor onze verjaardag hadden Lotte en ik twee soorten crema di balsamico gekregen: een soort stroperige versie van balsamico-azijn. Die moesten we natuurlijk wel verwerken in wat gerechtjes, al bleek het best lastig recepten met crema di balsamico te vinden. Het is toch gelukt, dit was ons crema di balsamico-diner.


Pan­cet­ta­hap­jes met ge­ka­ra­mel­li­seer­de sja­lot
Specificaties: voorgerecht voor 8 personen, bereidingstijd 35 minuten
Ingrediënten:
  • 3 sjalotjes
  • 20 g boter
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 eetlepels crema di balsamico (Ca del cristo, flesje a 250 ml)
  • 75 g cranberrypaté
  • 8 plakjes pancetta (Italiaans spek)
Bereiden:
Snijd de sjalotjes in plakjes. Smelt de boter in een steelpan en fruit hierin de sjalotjes tot ze zacht en glazig zijn. Voeg suiker en crema di balsamico toe en laat het geheel in 30 minuten op laag vuur karamelliseren. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag. Verdeel de paté in acht blokjes en wikkel ieder blokje in een plak pancetta. Bak in de droge koekenpan de pakketjes 2-3 minuten tot de pancetta krokant is. Leg acht eetlepels klaar. Verdeel de sjalotjes over de lepels en leg er de pancettahapjes op.
Bron: http://www.ah.nl/allerhande/recepten/415828/pancettahapjes-met-gekaramelliseerde-sjalot

To­ma­ten­ta­tin
Specificaties: bijgerecht voor 4 personen, 35 minuten + 65 minuten wachten
Ingrediënten:
  • 200 g bloem + extra om te bestuiven
  • 1 tl zout
  • 100 g koude boter
  • 1 ei
  • 2 rode uien
  • 4 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 el donkere basterdsuiker
  • 1 bakje Italiaanse kruiden (20 g)
  • 3 el dikke balsamicoazijn (crema di balsamico, flesje 150 ml)
  • 2 bakjes romaatjes (a 250 g)
  • 150 g Parmezaanse kaas, geschaafd
Materialen:
  • keukenmachine
  • deegroller
  • aluminium quichevorm (Ø 28 cm), ingevet
Bereiden:
1. Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal in 1 min. tot een kruimelig deeg. Laat de motor draaien en voeg het ei en 1 el koud water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog 1 el koud water toe.
2. Haal het deeg uit de machine en kneed kort met je handen tot een bal. Laat in vershoudfolie 30 min. rusten in de koelkast.
3. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Snijd de uien elk in 8 parten. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de ui, de helft van de knoflook en de suiker 10 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig.
4. Doe ondertussen de rest van de olie en knoflook, de kruiden en balsamicoazijn in de keukenmachine en maal tot een pasta. Schep om met de tomaten en verdeel over de quichevorm. Zet ca. 15 min. boven in de oven.
5. Bestuif het werkblad en de deegroller met bloem. Rol het deeg met de deegroller uit tot een ronde lap van Ø 32 cm. Haal de quichevorm uit de oven. Verdeel de kaas en uien over de tomaten. Dek voorzichtig af met het deeg en stop de randen tussen de rand van de quichevorm en de vulling. Bak ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Keer om op een bord en serveer warm, lauw of koud.
Je kunt de quiche 1 dag van tevoren bereiden. Verwarm afgedekt met aluminiumfolie 20 min. in de oven op 180 °C.
Bron: AH

Var­kens­rol­la­de met knof­look en to­maat
Ik heb het met twee plakjes varkensfilet gedaan, zodat het ook te doen was voor 3 personen en minder tijd kostte.
Specificaties: hoofdgerecht voor 6 personen, 30 minuten plus 80 minuten wachten
Ingrediënten:
  • 1 varkensfiletrollade (ca. 900 g)
  • 1 bol knoflook
  • 1/2 potje zongedroogde tomaten (a 195 ml)
  • 1 bakje rozemarijn (15 g), alleen de naalden
  • 75 g boter
  • 6 el crema di balsamico (flesje 150 ml)
Materialen:
  • vuurvaste braadpan of ovenschaal (20 x 30 cm)
Bereiden:
1. (voorbereiden) Prik met een puntig mes ca. 15 inkepingen van 3 cm diep in de rollade, gelijkmatig verdeeld over het vlees. Snijd de inkepingen in de gaten van het netje, zodat het netje heel blijft. Verwijder de velletjes van de knoflook en snijd grote tenen in de lengte doormidden. Vul de inkepingen met de knoflook, de tomaat en de rozemarijn. Bestrooi royaal met peper en zout. Verhit de boter in de vuurvaste braadpan of een koekenpan en braad het vlees in 6 min. rondom bruin. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast als u de rollade niet meteen gaat braden.
2. (afmaken) Laat de rollade in ca. 30 min. op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 150 °C. Bak het vlees in de oven in de braadpan of een ovenschaal in ca. 45 min. gaar. Lepel na 30 min. het bakvet over het vlees en bestrijk de bovenkant met een kwastje met de balsamico. Neem uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 5 min. rusten. Verwijder het netje en snijd de rollade in plakken.

Bron: AH

Ri­sot­to met pad­de­stoe­len
Specificaties: bijgerecht voor 4 personen, 40 minuten
Ingrediënten:
  • 25 g gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
  • 750 ml paddestoelenbouillon (van tabletten)
  • 5 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 g risottorijst
  • 100 ml witte wijn
  • 100 g Grana Padano (kaas), geraspt
  • 25 g boter
Bereiden:
Week de gedroogde paddenstoelen 10 min. in 150 ml heet water. Neem de paddenstoelen uit het water en hak ze fijn. Zeef het weekvocht boven de bouillon. Breng de bouillon aan de kook en houd hem tegen de kook aan. 2. Verhit 2 el olie in een ruime hapjespan of kleine braadpan en fruit hierin de ui in 4 min. zachtjes glazig. Voeg de rijst toe en bak de korrels al roerend 1 min. met de ui mee. 3. Schenk de wijn in de pan en breng alles al roerend aan de kook. Laat alles zachtjes koken tot de wijn door de rijst is opgenomen. Voeg een soeplepel bouillon toe en laat de rijst zachtjes koken tot het vocht is opgenomen. Roer af en toe. Herhaal dit tot alle bouillon gebruikt is. Dit duurt ca. 20 minuten. Voeg halverwege de kooktijd de geweekte paddenstoelen toe. Neem de pan van het vuur en roer de boter, geraspte kaas en naar smaak peper door de risotto. 
Bron: AH

Rucola & Romaatjes met Crèma di Balsamico
Ingredienten:
Rucola, zo vers mogelijk en liefst biologisch
Parramigiano kaas
Romaatjes
Pijnboompitjes
Peper uit de molen
Crèma di Balsamico
Goede olijfolie
Bereiden:
Schaaf de kaas in grove vlokken. Snijd de tomaatjes klein (bij kleine cherrytomaatjes: halveer ze.)
Rucola een beetje uit elkaar scheuren, en in een ondiepe schaal leggen. Gooi de halve romaatjes er doorheen. Bestrooien met wat peper uit de molen. Flinke scheut olijfolie eroverheen, even met de handen door husselen. Nu wederom een lekkere flinke hoeveelheid Crèma di Balsamico eroverheen, pijnboompitjes en flink wat Parramigiano kaas er bovenop.
Bron: Cookgeeks

Vanilleijs met crema di balsamico
Bij de varkensrollade stond als tip: Crema di balsamico is ook heerlijk over vanille-ijs als dessert. Dit hebben we getest, en we waren het er zeker mee eens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten