vrijdag 28 december 2012

Crème brûlée

Crème brûlée door Emma

Ingrediënten (voor 4 personen):
250 ml slagroom
250 ml melk
4 theelepels vanillearoma
100 g suiker (+ extra voor de karamellaag)
5 eieren

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 125 graden. Splits de eieren en mix de dooiers met de suiker (gooi het eiwit weg). Breng de slagroom, melk en vanille aan de kook en laat een paar minuutjes zachtjes doorkoken. Voeg vervolgens de hete room toe aan de eieren en mix een tijdje goed door, tot het beslag dikker is geworden. Schenk in 4 ovenbestendige schaaltjes en bak zo'n 45 minuten in het midden van de oven tot het beslag gestold is. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet vervolgens minstens 2 uur in de koelkast. Vlak voor het serveren moet je een extra laagje suiker op de crème strooien en dit met een koksbrander smelten tot karamel. Als alternatief kun je de schaaltjes een minuut onder de hete grill zetten, dit zou hetzelfde effect moeten hebben.

Bron: AH

maandag 17 december 2012

Marmerringcake

Marmerringcake door Emma

Ingrediënten:
225 g boter
225 g suiker
4 eieren
225 g zelfrijzend bakmeel
2 theelepels bakpoeder
1,5 eetlepel cacaopoeder
1,5 eetlepel warm water

Voor het glazuur:
150 g pure chocolade
2 eetlepels water
100 g boter
50 g melkchocolade

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht). Vet een ringvormig cakeblik in, of zet een klein blikje in het midden van een springvorm, en bekleed het geheel met bakpapier. Mix de boter, suiker, eieren, bakmeel en bakpoeder en schep de helft van dit beslag in de vorm. Voeg de cacao en het water toe aan het resterende beslag, roer door elkaar en schep op het lichte beslag in de vorm. Roer door elkaar zodat een marmerpatroon ontstaat en strijk de bovenkant glad. Bak 40 minuten (als je het de springvorm met het blikje gebruikt moet je in de gaten houden dat het blikje niet omhoog gaat als het beslag rijst) en laat even afkoelen voor je de cake uit de vorm haalt en op een rooster zet.
Smelt de chocolade met de boter en water in een pannetje boven een pannetje heet water. Als alles gesmolten en gemengd is giet je het over de cake heen. Laat ongeveer een uur afkoelen. Smelt daarna de melkchocolade, lepel dit in een plastic zakje en knip een klein puntje af zodat een spuitzak ontstaat. Druip dunne strepen melkchocolade over het glazuur heen en laat afkoelen.

Bron: Mary Berry's Baking Bible

Ananas-abrikooscake

Ananas-abrikooscake door Emma

Ingrediënten:
175 g gedroogde abrikozen, in stukjes
227 g ananas stukjes op sap
150 g boter
100 g bruine suiker
2 grote eieren, geklopt
200 g zelfrijzend bakmeel
225 g rozijnen

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 160 graden (140 graden hetelucht). Vet een cakeblik in. Bewaar het sap van de ananas, maar droog de stukjes op keukenpapier. Mix de boter, suiker, eieren en bloem tot het een glad beslag is. Meng de rozijnen, abrikozen en ananas door het beslag en voeg 2 eetlepels ananassap toe. Schep in het cakeblik en bak 75 tot 90 minuten tot de cake gerezen en goudbruin is. Bewaar in de koelkast.

Bron: Mary Berry's Baking Bible

Molentjes

Molentjes door Emma

Ingrediënten:
Voor de vanillemix:
50 g boter
25 g suiker
75 g bloem
1 ei
een scheutje vanillearoma

Voor de chocomix: 
50 g boter
25 g suiker
65 g bloem
1 ei
15 g cacaopoeder

Bereiden:
Mix de vanillemixingrediënten tot het een zacht deeg is. Vouw in vershoudfolie. Maak de chocomix op dezelfde manier en vouw ook in vershoudfolie. Leg de bolletjes deeg in de koelkast (minstens 1 uur) of vriezer (30 minuten).
Rol de rollen deeg uit op vershoudfolie tot het rechthoeken zijn van zo'n 25 x 18 cm. Haal de plak vanilledeeg van het folie en leg het bovenop het chocodeeg. Rol de deegplak op, wikkel het in vershoudfolie en leg het weer in de koelkast (minstens 1 uur) of vriezer (30 minuten).
Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht). Snijd met een scherp mes zo'n 20 plakjes van de rol deeg, leg op een vel bakpapier op een bakplaat. Bak zo'n 20 minuten.

Bron: Mary Berry's Baking Bible

zaterdag 8 december 2012

Peperkoek-cake

Peperkoek-cake door Ellen
Hier in Zweden heet het "mjuk pepparkaka", dus zachte peperkoek. Het is eigenlijk een soort cake met peperkoekkruiden er doorheen.

Ingrediënten (voor 1 taartvorm):
100 gram boter
2 eieren
2 dl kristalsuiker
1.5 dl filmjölk, het is een soort karneyoghurt, volgens de site kan je het vervangen door yoghurt (niet te stevige)
5 tl peperkoekkruiden (zo'n 8 gram?) (of speculaaskruiden)
1 tl bicarbonaat of 2 tl bakpoeder
3 dl bloem
eventueel (slag)room voor erbij

Bereiden:
Smelt de boter, in een pan of de magnetron, pas op dat het niet gaat verbrande/verkleuren. Laat het afkoelen.
Vet een bakvorm van minstens 1.5 liter in, bijvoorbeeld een tulbandvorm.
Meng de eieren en suiker in een kom, liefst met een mixer. Voeg de yoghurt, kruiden en bicarbonaat toe, blijf mixen. Voeg tot slot de bloem en boter toe en mix het geheel tot een glad beslag. Giet het beslag in de bakvorm. Ik heb er vervolgens nog witte chocolade overheen geraspt, maar dat was voornamelijk omdat ik die over had (chocoladeletters...).
Bak de cake in 45 minuten op 175°C af.
De tip van de site is om het met slagroom en jam te serveren, maar los is het ook lekker, zeker als hij nog warm is. Waarschijnlijk is het ook érg lekker met een creamcheese topping erover, zoals op carrot cake :-)

Bron: Mjuk pepparkaka van recepten.se