zaterdag 8 december 2012

Peperkoek-cake

Peperkoek-cake door Ellen
Hier in Zweden heet het "mjuk pepparkaka", dus zachte peperkoek. Het is eigenlijk een soort cake met peperkoekkruiden er doorheen.

Ingrediënten (voor 1 taartvorm):
100 gram boter
2 eieren
2 dl kristalsuiker
1.5 dl filmjölk, het is een soort karneyoghurt, volgens de site kan je het vervangen door yoghurt (niet te stevige)
5 tl peperkoekkruiden (zo'n 8 gram?) (of speculaaskruiden)
1 tl bicarbonaat of 2 tl bakpoeder
3 dl bloem
eventueel (slag)room voor erbij

Bereiden:
Smelt de boter, in een pan of de magnetron, pas op dat het niet gaat verbrande/verkleuren. Laat het afkoelen.
Vet een bakvorm van minstens 1.5 liter in, bijvoorbeeld een tulbandvorm.
Meng de eieren en suiker in een kom, liefst met een mixer. Voeg de yoghurt, kruiden en bicarbonaat toe, blijf mixen. Voeg tot slot de bloem en boter toe en mix het geheel tot een glad beslag. Giet het beslag in de bakvorm. Ik heb er vervolgens nog witte chocolade overheen geraspt, maar dat was voornamelijk omdat ik die over had (chocoladeletters...).
Bak de cake in 45 minuten op 175°C af.
De tip van de site is om het met slagroom en jam te serveren, maar los is het ook lekker, zeker als hij nog warm is. Waarschijnlijk is het ook érg lekker met een creamcheese topping erover, zoals op carrot cake :-)

Bron: Mjuk pepparkaka van recepten.se

1 opmerking:

  1. Voor een tulband van 2 liter is 2x dit recept een mooie hoeveelheid. Dus eenmaal is waarschijnlijk goed voor een normaal cakeblik, niet per se 1.5 liter.

    BeantwoordenVerwijderen