zondag 28 juli 2013

Bonensalade à la Maria

Bonensalade door Ellen

Ingredienten: (voor 4 personen)
1 struik bleekselderij
1 rode paprika of 2 tomaten
1 blik kidneybonen
1 blik mais
1 chorizo of knoflookworst
1 ui
Voor erbij: 1 Turks brood met kruidenkaas, aioli of een andere dip
Ter variatie of extra toevoeging: 1 courgette

Bereiding:
Verwijder van de bleekselderij het blad. Laat de blikjes uitlekken. Snij alles klein, en meng door elkaar. Bak eventueel de chorizo even op. Bak ook de courgette even. Meng alles door elkaar, breng op smaak met wat peper, zout, (verse) kruiden en olie. Simple as that!

Bron: Maria's Eetwinkel

zaterdag 20 juli 2013

Pitabroodjes

Pitabroodjes door Emma
Zo simpel om te maken, en toch was het nooit in me opgekomen om het eens te proberen. Vanaf nu ga ik ze nooit meer in de supermarkt kopen: deze zijn veel lekkerder!

Ingrediënten (voor 2 grote of 3 kleine broodjes):
150 g bloem (eventueel voor de helft volkoren)
1/2 zakje gedroogde gist
100 ml lauwwarm water
1/2 tl zout
1/2 tl suiker
Eventueel: Italiaanse kruiden

Bereiden:
Roer zout, suiker en gist (en wat kruiden als je wilt) door de bloem en voeg het water toe. Blijf roeren tot alles gemengd is en kneed vervolgens het deeg 10 minuten stevig door tot het elastisch is en niet meer plakt. Dek de beslagkom af met een vochtige theedoek en laat 1,5 uur rijzen op een warme plek tot het ongeveer 2x zo groot geworden is.
Haal het beslag uit de kom, rek het wat uit en leg op een vel bakpapier. Sla met een platte hand op het deeg om de lucht eruit te slaan en kneed nog kort even door. Verdeel het deeg vervolgens in net zoveel balletjes als je broodjes wilt en druk ze plat tot ze ongeveer een halve centimeter dik zijn. Dek opnieuw af (vershoudfolie is nu misschien handiger dan een theedoek) en laat nog een half uur rijzen. Verwarm de oven voor op 230 graden, en laat de bakplaat meeverwarmen.
Schuif de broodjes met bakpapier en al op de hete bakplaat, eventueel in meerdere lichtingen als je oven niet zo groot is (zoals de mijne). Bak de broodjes in 8-10 minuten gaar, hoe boller hoe beter, ze hoeven niet per se bruin te worden.

Bron: Baking van Martha Day

zondag 7 juli 2013

Gemberkoekjes: Ruby Jacks en Gingernuts

Gemberkoekjes: Ruby Jacks en Gingernuts door Emma

Eigenlijk wilde ik de heerlijke gemberkoekjes van Ellen maken, maar dat levert natuurlijk geen nieuw recept op voor deze site. Daarom heb ik mijn kookboeken maar eens doorgespit op zoek naar andere gemberkoekjes. Zie hieronder het resultaat.

Ruby Jacks
Een soort stroperige mueslirepen met pittige gembersmaak. Ik vond ze lekker, maar ik had zelf het probleem dat ze maar niet hard werden! Ik wijt het aan het warme weer, of misschien het feit dat ik een combinatie van maple syrup en keukenstroop gebruikt heb in plaats van golden syrup. Ik zal dit recept nog eens gaan bijschaven, maar tot die tijd: bak ze iets langer en bewaar de repen daarna in de koelkast.

Ingrediënten (voor 16 stuks):
115 g boter
70 g (licht)bruine suiker
5 eetlepels stroop (of liever, als je dat hebt, golden syrup)
4 bolletjes stemgember, in kleine stukjes gehakt
1 tl gemberpoeder
180 g havermout of muesli

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 150 graden. Zet een pannetje op een laag vuur en smelt de boter. Roer daar de suiker, stroop/syrup, stemgember en gemberpoeder doorheen. Als alles gemengd is haal je de pan van het vuur en roer je er de muesli doorheen. Bedek een ovenschaal met bakpapier en schep het mengsel erin, druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Bak zo'n 20-25 minuten. Wanneer je het uit de oven haalt, zul je zien dat het mengsel nog vrij vloeibaar is, dit is het moment om het in 16 stukjes te verdelen (uit elkaar te schuiven) met een mes. Laat daarna helemaal afkoelen voor je de reepjes uit de schaal haalt. Eventueel kan het afkoelen ook in de koelkast.

Bron: The Great British Bake Off door Linda Collister

Yorkshire Gingernuts
Luchtige gemberkoekjes, wat brosser en minder knapperig dan die van Ellen. Officieel hoeft er geen stemgember in het recept, maar ik vond het een goede toevoeging. Erg lekker!

Ingrediënten (voor 50 stuks):
100 g boter
1 el stroop (of liever: golden syrup)
350 g zelfrijzend bakmeel
150 g bruine suiker
50 g kristalsuiker
1 tl baksoda
1 el gemberpoeder
1 ei
Optioneel: 2 bolletjes stemgember, in kleine stukjes gehakt

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 150 graden. Smelt de boter samen met de stroop/syrup in een pannetje op laag vuur, blijf roeren. Mix bakmeel, suiker, soda en gemberpoeder en -stukjes in een beslagkom, voeg het botermengsel en het ei toe en roer en kneed flink tot alles goed gemengd is. Maak vervolgens 50 bolletjes ter grootte van een walnoot van het beslag, leg deze op een vel bakpapier op een bakplaat. Houd er rekening mee dat de koekjes nog een flink stukje groter gaan worden: ik had er zelf maximaal 12 op mijn bakplaat, maar zelfs met een grote oven zou ik dit in drie aparte ladingen in de oven doen. Bak zo'n 15-20 minuten tot de koekjes goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Bron: Mary Berry's Baking Bible door Mary Berry

zaterdag 6 juli 2013

Rabarber

Dinsdag heb ik deze ketjapkip met rabarber gemaakt. Ik had hem al eens eerder gemaakt en ik herinnerde het me als erg lekker. Dat was zeker ook weer zo! Hij valt ook weer in de categorie uit-de-oven-dus-lekker-makkelijk. Wel mocht de kip bij mij wat langer de oven in, bijvoorbeeld 2x30 minuten in plaats van 20+25. Dinsdag at ik hem met rijst, maar het is ook erg lekker met couscous, zoals ik donderdag het kliekje at :-)

Geheel in het thema rabarber, had ik als toetje rabarbercompote gemaakt. Dit naar aanleiding van het recept van NRC, al stond daar eerst een uitleg van warme compote met koude slagroom, en was het recept iets anders (zodat het chiquer was). Ik ben wel voor de warm-koud variant gegaan. Het smaakte me erg goed, en ik denk dat het ook erg lekker is als crumble! (Compote met crumbledeeg, in de oven, dan koude slagroom erop, zoals ik thuis altijd apple crumble at.) Met het restje van de compote en een restje overrijpe aardbeien heb ik woensdag trouwens hetzelfde "kapotkoken" gedaan maar dan met aardbeien erbij.

Rhubarb fool
Ingredienten: (voor 4 personen)
een ruim pond rabarber
3 - 4 cm verse gemberwortel
150 - 175 gram suiker
2 dl slagroom

Bereiding:
Snijd de uiteinden van de rabarber weg, trek eventueel de stugste draden van de stengels (maar probeer zoveel mogelijk rode schil te laten zitten voor een roze compote) en snijd de groente in stukjes. Snijd de gemberwortel in schijfjes. Doe de rabarber, gember, 125 gram suiker en 80 ml water in een pan en breng aan de kook. Roer, draai het vuur laag en kook de rabarber, afgedekt, 15 minuten. Vis de gember uit de pan en roer de rabarber tot moes. Laat afkoelen. Klop de slagroom lobbig en zoet hem naar smaak. Voeg de slagroom bij de rabarber en roer voorzichtig met een spatel tot een mooi draaikolkeffect ontstaat. Verdeel de rabarberroom over hoge glazen, serveer met een lange lepel en eventueel een knapperig koekje. 

Bron: NRC




vrijdag 5 juli 2013

Rijst & garnalen uit de oven


Na de aubergines-uit-de-oven-salade van laatst nu weer een "kost weinig tijd maar dan heb je wel wat" recept! Zondag heb ik rijst met garnalen uit de oven gemaakt, een soort paella of jambalaya-achtig gerecht. Voor 4 personen zou ik 250 gram rijst nemen, en misschien wat meer groenten. Ook kun je in plaats van 300 gram ook de hele zak garnalen (500 gram) er doorheen doen :-) Overigens heb ik de garnalen pas op m'n bord gepeld, ze waren nog erg koud toen ik ze in de schaal wilde doen. Al kan ik me voorstellen dat je dat pellen niet in elk gezelschap wil doen... Bij mij waren sommige garnalen na 15 minuten oven nog wat blauw, ik heb de schaal toen nog 5 minuten extra in de oven gelaten en toen waren ze mooi roze. (Dat blauwe kwam misschien doordat ik ze niet goed had laten ontdooien :-$ ) Mijn diepvries is weer vol, en dat vind ik niet erg!

Ik heb recent ook nog de blauwe bessenkoekjes met witte chocolade gemaakt, met 3 repen chocolade en een bakje hazelnoten. Ik vond het een groot succes (ook de niet-zo-goed-gebakken delen, heerlijke cookie dough!) dus ik overweeg de volgende keer de blauwe bessen er gewoon uit te laten. Ook de auberginesoep heb ik naar tevredenheid herhaald :-)

Rijst met garnalen uit de oven

Ingredienten: (voor 4 personen, aantallen van AH)
  • 1 1/2 kippenbouillontablet
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 2 tl kerriepoeder
  • 300 g basmatirijst
  • 1 pak extra fijne tuinerwten (450 g, diepvries)
  • 1 bakje cherrytomaten (250 g)
  • 300 g reuzengarnalen (zak 500 g), ontdooid
  • 1 bakje koriander (15 g), blaadjes grofgesneden 

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Breng 700 ml water aan de kook en los hierin de bouillontabletten op. Voeg de tomatenpuree en kerriepoeder toe en laat 2 min. doorkoken.
2. Verdeel de rijst over de bodem van de ovenschaal en leg de bevroren erwten en de cherrytomaten erop. Schep om. Schenk de bouillon erover en zet de schaal afgedekt met aluminiumfolie in de oven. Bak ca. 45 min. in de oven.
3. Pel ondertussen de garnalen en verwijder het darmkanaal. Laat de staartjes zitten. Neem na 30 min. oventijd de schaal uit de oven en schep de garnalen door de rijst. Dek weer af met aluminiumfolie en zet nog 15 min. in de oven.
4. Neem de schaal uit de oven en bestrooi met de koriander. (Serveer eventueel met een salade van plakjes tomaat en wat mayonaise.)
Bron: AH