dinsdag 31 januari 2012

Banoffi pie

Banoffi pie door Ellen en Marjolein


Ingrediënten (voor 1 taart):
1 blikje gecondenseerde melk
1 (eigenlijk een half tot driekwart) pak koekjes (bv. digestives)
50 gr boter
5 bananen
250 ml slagroom
5 tl poedersuiker of kristalsuiker
eventueel een zakje Klopfix (zelfde formaat als vanillesuiker en bakpoeder zakjes)
Chocolade om te raspen

Bereiden:
Let op, je moet op tijd beginnen: leg het blik gecondenseerde melk ongeveer 3 tot 3.5 uur in een pan kokend water. Dit kan ook een tijd (dagen, weken) van tevoren en met meerdere blikken tegelijk, dan heb je er altijd eentje klaarstaan. Op deze manier karameliseert de melk.

Verkruimel de koekjes, smelt de boter in een pan of magnetron smelten en meng ze door elkaar tot ze aan elkaar gaan plakken. Bedek hiermee de taartbodem en goed aandrukken (zoals voor een cheesecake), zet de vorm hierna in de koelkast zodat de bodem wat steviger wordt. (Minimaal kwartier.)
Snij ondertussen de bananen in dunne plakjes snijden. Klop de slagroom met de (poeder/kristal)suiker, klop ook een zakje klopfix mee als je de taart even van tevoren maakt, dan zakt de slagroom niet in.
Als een een koud blik gekarameliseerde gecondenseerde melk uit je kast haalt, warm dit dan even op onde de kraan of kort in een pan, zodat het weer een beetje vloeibaar wordt.
Smeer de karamel/melk (voorzichtig en gelijkmatig) over koekbodem. Verspreid hierover de plakjes banaan. Verdeel dan de slagroom er over en rasp wat chocolade boven de taart voor een mooi effect.

Tip: Waarschijnlijk ook goed in persoonsporties op gebaksbordjes te maken als toetje. Het enige lastige is dan de bodem goed te krijgen, maar eventueel kun je daar een kleine springvorm voor krijgen. En verder niet al te veel uitschieten.

Bron: Marjolein, jaarclubgenootje van Ellen

maandag 30 januari 2012

Simpele chocoladetaart

Simpele chocoladetaart door Ineke

Ideaal als dessert!

Ingrediënten:
  • 200 gram boter
  • 200 gram chocolade (puur of extra puur)
  • 2 eetlepels bloem
  • 150 gram suiker
  • 4 eieren

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 150 graden. Smelt de boter au bain marie en smelt de chocolade er doorheen. 2 eetlepels bloem, 150 gram suiker en 4 eieren er doorheen spatelen. In een ronde springvorm doen en in 25 tot 30 minuten gaar bakken. De taart is vrij dun, dus even goed in de gaten houden dat hij niet te hard gaat of te donker wordt. Bovenkant moet korst worden. Iets af laten koelen, dan gelijk serveren met beetje poedersuiker en een dot self-made slagroom.

woensdag 25 januari 2012

Panforte met chocolade en kruidnoten

Panforte met chocolade en kruidnoten door Ellen

Ingrediënten (kleine taartvorm vol):
  • 150 gram gemengde noten naar keuze (bijvoorbeeld inclusief rozijnen)
  • 100 gram kruidnoten
  • 6 dadels
  • 100 gram pure chocolade
  • 100 gram bloem
  • 4 el honing
  • 75 gram suiker
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakvorm in, bijvoorbeeld een springvorm van 24 cm doorsnede. (Deze krijg je dan niet helemaal vol, dus kleiner kan ook.) Tip: bekleed de bodem met bakpapier en vet alleen de randen in.
Hak alle noten (inclusief de kruidnoten) grof (met een keukenmachine bijvoorbeeld). Snij de dadels in kleine stukjes. Breek de chocolade in stukjes.
Doe de suiker, honing en chocolade in een pan met een dikke bodem. Giet er een a twee eetlepels water bij. Breng dit langzaam aan de kook. Laat het een minuut lang zachtjes borrelen. Blijf ondertussen goed roeren met een houten lepel. Haal de pan van het vuur en meng het notenmengsel met de chocoladestroop. Doe dit mengsel in de bakvorm, strijk het glad (voor zover mogelijk...) en bak het in 15 minuten gaar.

Lekker in allerlei varianten! Je kunt de chocolade ook grof hakken en bij de noten houden, dus niet meesmelten met de honing. Of chocolade weglaten. Of in Grand-Marnier-met-sinaasappelsap-gemarineerde vijgen toevoegen. Helemaal wat je zelf lekker vindt dus!

Bron: "Maak van een noot een deugd, koken met kruidnoten"

maandag 16 januari 2012

Paddestoelenquiche met pastis

Paddestoelenquiche met pastis door Esthers familie

Ingrediënten:
6 à 7 plakjes hartigetaartdeeg
500 gr. gemengde bospaddestoelen (kastanje champignons en oesterzwammen)
150 gr. peperboursin of paturin
2 eieren losgeklopt
250 ml. room
50 ml pastis (is anijsdrank met alcohol, te maken door 2 blokjes anijs in een borrel te doen)
1 teentje knoflook
2 eetl. paneermeel
Zout en peper
Olie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in grove stukken. Doe wat olie in een koekenpan en fruit daar de knoflook en de paddenstoelen even in. Doe er zout en versgemalen peper over naar smaak. Blus ze vervolgens af met de helft van de pastis. Bekleed een ingevette vorm Ø26 cm. met het deeg en prik met een vork gaatjes in het deeg. Strooi de eetlepels paneermeel over de bodem. Leg de paddestoelen op het deeg. Meng in een kom de losgeklopte eieren met de boursin, voeg de room, de rest van de pastis, zout en peper naar smaak toe en giet het mengsel over de paddenstoelen. Vouw de deegrand om. Zet de quiche in de oven en bak hem in ca. 35 min. Hij moet goudbruin van kleur zijn.

Tip:
Voor iets meer smaak zou je er uitgebakken spekjes bij in kunnen doen.

Brietaart met appel en spekjes

Brietaart met appel en spekjes door Esthers familie

Ingrediënten:
6 à 7 plakjes hartigetaartdeeg
200 gr. brie
125 gr. spekreepjes
2 normale appels (elstar)
1 eetl. gedroogde tijm
1 eetl. vloeibare honing
Gemalen peper, zout naar smaak
Olie

Bereiding:
Oven voorverwarmen op 200 ºC. Bekleed een ingevette vorm Ø 26cm. met het deeg en prik gaatjes hier in. De spekreepjes zachtjes, zonder boter of olie uitbakken. Uit de pan nemen en op de bodem leggen. In het spekvet de schijfjes appel op een laag vuur even bakken. Intussen de brie in dunne plakjes snijden en op het spek leggen. Strooi er een halve eetlepel tijm en versgemalen peper en eventueel zout naar smaak over. Verspreid vervolgens 1 eetlepel vloeibare honing over de brie. Neem de schijfjes appel uit de pan en versier de taart. Strooi er de rest van de tijm en nog wat gemalen peper over. Vouw de deegrand naar
binnen bestrijk de appelstukjes met wat olijfolie. Zet de taart in de oven en na ongeveer 10 minuten nogmaals bestrijken met wat olie. Bak de taart in 30 minuten.

Slagroomsoezen

Slagroomsoezen door Emma's vader

Ingrediënten: (voor 9 gigantische soezen... of heel veel kleintjes)
  • 75 g boter
  • mespunt zout
  • 85 g bloem, gezeefd
  • 3 eieren
  • 0,5 L verse slagroom (eventueel iets extra voor bovenop)
  • ananasblokjes ter garnering
Bereiden:
Beboter de bakplaat. Verwarm de oven voor op 210 gr. Celsius of gasovenstand 4-5. Breng in een
emaille of roestvrijstalen pan 1,5 dl water, boter en zout aan de kook. Voeg bloem toe en blijf roeren tot zich een deegbal vormt. Neem de pan van het vuur, doe deeg over in een kom en klop met een mixer met deeghaken één voor één de eieren erdoor en blijf vervolgens nog 5 minuten kloppen tot het deeg glanzend is en in kleine stukken van de garde valt. Leg met twee eetlepels (grote soezen) of twee theelepels (kleine soezen) gelijke bergjes op de bakplaat. Zorg dat de onderlinge afstand voor grote soezen ca. 7 cm en voor kleine soezen ca 3 cm is. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de grote soezen in 35 minuten en de kleine in 25 minuten gaar. Als ze licht en broos aanvoelen met licht gekleurde barstjes zijn ze gaar.
Vul de soezen met de slagroom, plaats een extra toefje bovenop en steek daar een stukje ananas in.

Gestoofde prei

Gestoofde prei door Esther

Ingrediënten: (voor 4 personen)
  • 2 preistengels
  • 4 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel Maïzena

Bereiden:
Verwijder de buitenste bladen van de preistengels indien vies en spoel de stengels met wat water schoon. Snijdt de onderkant met wortels eraf evenals de punten wanneer verkleurend. Snijdt nu de stengels eenmaal in de lengte door en vervolgens in ringen. Gooi de ringen in een grote bak water en was ze grondig, indien nodig meerdere malen. Neem de prei met eventueel ‘aanhangend’ water en kook het samen 20 minuten, voeg geen water toe!
Voeg aan de prei na de kooktijd 4 eetlepels azijn en 2 eetlepels suiker toe en meng dit goed op een laag vuur. Maak met 1 theelepel Maïzena en ongeveer 1eetlepel water een dunne oplossing en voeg aan de prei dit toe, je hebt niet alles nodig; stop wanneer de prei er voldoende gebonden uitziet.
Neem het preimengsel en plaats het in een schaal of andere mooie kom en plaats het op tafel, klaar om te eten. Smakelijk eten!


Tips:
Als volledige maaltijd is het aan te raden deze prei te eten samen met gekookte aardappels met
jus en een stukje vlees zoals een hamburger of tartaartje.
Een andere aardappelcreaties is ook mogelijk, al moet je bedenken dat de prei van zichzelf ook al
zacht en smeuïg wordt op deze bereidingswijze waardoor een beetje hardere structuur bij de prei
gewenst is.

woensdag 4 januari 2012

Chocolade-hazelnoten friands

Chocolade-hazelnoten friands door Ellen
Ingrediënten: (voor 12 cakejes)

  • 200 gr hazelnoten zonder vliesjes
  • 200 gr pure chocola
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • half zakje bakpoeder
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels hazelnootlikeur (bv. Frangelico)
  • muffinbakblik, ingevet
  • evt: poedersuiker

Bereiden: 
Verwarm de oven voor op 180 graden. Strooi de hazelnoten uit over een bakplaat. Schuif in het midden van de oven en rooster de noten in ongeveer 10 minuten goudbruin. Schud tussendoor even om. Doe de hazelnoten in de mengkom van een keukenmachine en laat ze een beetje afkoelen.
Breek de chocola in stukjes. Voeg de chocolade, de suiker, het zout en bakpoeder, de eieren en likeur toe en pureer alles tot een dik, korrelig beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cakejes in ongeveer 20 minuten gaar (ze moeten nog een beetje vochtig zijn van binnen) (nog steeds 180 graden). Laat de friands afkoelen op een rooster en bestuif ze eventueel met poedersuiker.

Tip: Als je een kleine keukenmachine hebt, maal de chocola dan alvast fijn als de hazelnoten in de oven liggen, indien nodig in twee delen. Doe de fijngemalen chocola in een mengkom. Voeg hierbij suiker, bakpoeder, eieren en hazelnootlikeur. Doe de hazelnoten (eventueel ook in twee delen) in de keukenmachine en maal deze ook fijn. Doe ze bij de chocola e.a. in de mengkom maar let op dat de hazelnoten genoeg gekoeld zijn: anders smelt de chocola een beetje en gaat het (ongewenst?) klonteren. Het mengsel goed door elkaar roeren met een lepel leverde bij mij al een prima beslag op.


Bron: http://www.nrcnext.nl/koken/2011/10/12/gezellig-huiselijk/