woensdag 4 januari 2012

Chocolade-hazelnoten friands

Chocolade-hazelnoten friands door Ellen
Ingrediënten: (voor 12 cakejes)

  • 200 gr hazelnoten zonder vliesjes
  • 200 gr pure chocola
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • half zakje bakpoeder
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels hazelnootlikeur (bv. Frangelico)
  • muffinbakblik, ingevet
  • evt: poedersuiker

Bereiden: 
Verwarm de oven voor op 180 graden. Strooi de hazelnoten uit over een bakplaat. Schuif in het midden van de oven en rooster de noten in ongeveer 10 minuten goudbruin. Schud tussendoor even om. Doe de hazelnoten in de mengkom van een keukenmachine en laat ze een beetje afkoelen.
Breek de chocola in stukjes. Voeg de chocolade, de suiker, het zout en bakpoeder, de eieren en likeur toe en pureer alles tot een dik, korrelig beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cakejes in ongeveer 20 minuten gaar (ze moeten nog een beetje vochtig zijn van binnen) (nog steeds 180 graden). Laat de friands afkoelen op een rooster en bestuif ze eventueel met poedersuiker.

Tip: Als je een kleine keukenmachine hebt, maal de chocola dan alvast fijn als de hazelnoten in de oven liggen, indien nodig in twee delen. Doe de fijngemalen chocola in een mengkom. Voeg hierbij suiker, bakpoeder, eieren en hazelnootlikeur. Doe de hazelnoten (eventueel ook in twee delen) in de keukenmachine en maal deze ook fijn. Doe ze bij de chocola e.a. in de mengkom maar let op dat de hazelnoten genoeg gekoeld zijn: anders smelt de chocola een beetje en gaat het (ongewenst?) klonteren. Het mengsel goed door elkaar roeren met een lepel leverde bij mij al een prima beslag op.


Bron: http://www.nrcnext.nl/koken/2011/10/12/gezellig-huiselijk/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten