dinsdag 31 januari 2012

Banoffi pie

Banoffi pie door Ellen en Marjolein


Ingrediënten (voor 1 taart):
1 blikje gecondenseerde melk
1 (eigenlijk een half tot driekwart) pak koekjes (bv. digestives)
50 gr boter
5 bananen
250 ml slagroom
5 tl poedersuiker of kristalsuiker
eventueel een zakje Klopfix (zelfde formaat als vanillesuiker en bakpoeder zakjes)
Chocolade om te raspen

Bereiden:
Let op, je moet op tijd beginnen: leg het blik gecondenseerde melk ongeveer 3 tot 3.5 uur in een pan kokend water. Dit kan ook een tijd (dagen, weken) van tevoren en met meerdere blikken tegelijk, dan heb je er altijd eentje klaarstaan. Op deze manier karameliseert de melk.

Verkruimel de koekjes, smelt de boter in een pan of magnetron smelten en meng ze door elkaar tot ze aan elkaar gaan plakken. Bedek hiermee de taartbodem en goed aandrukken (zoals voor een cheesecake), zet de vorm hierna in de koelkast zodat de bodem wat steviger wordt. (Minimaal kwartier.)
Snij ondertussen de bananen in dunne plakjes snijden. Klop de slagroom met de (poeder/kristal)suiker, klop ook een zakje klopfix mee als je de taart even van tevoren maakt, dan zakt de slagroom niet in.
Als een een koud blik gekarameliseerde gecondenseerde melk uit je kast haalt, warm dit dan even op onde de kraan of kort in een pan, zodat het weer een beetje vloeibaar wordt.
Smeer de karamel/melk (voorzichtig en gelijkmatig) over koekbodem. Verspreid hierover de plakjes banaan. Verdeel dan de slagroom er over en rasp wat chocolade boven de taart voor een mooi effect.

Tip: Waarschijnlijk ook goed in persoonsporties op gebaksbordjes te maken als toetje. Het enige lastige is dan de bodem goed te krijgen, maar eventueel kun je daar een kleine springvorm voor krijgen. En verder niet al te veel uitschieten.

Bron: Marjolein, jaarclubgenootje van Ellen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten