zaterdag 30 juni 2012

Kanelbullar

Kanelbullar door Ellen
Traditioneel Zweeds koffiebroodje. 4 oktober is het Kanelbullensdag!

Ingrediënten (voor ongeveer 15 à 20 stuks):
Voor het deeg:
  • 540 g bloem
  • 100 g kristalsuiker
  • .5 tl zout
  • .5 tl kardemom (niet te zuinig!)
  • 60 g gesmolten boter
  • 1 zakje gist
  • 3 dl lauwe melk
De vulling:
  • 50 g gesmolten boter
  • 25 à 50 g kristalsuiker
  • kaneel (veel)
De afwerking:
  • 1 ei, losgeklopt
  • kandijsuiker/parelsuiker (anders eventueel basterd- of kristalsuiker)
Bereiden:
(Het deeg.) Meng alle ingredienten door elkaar en mix het geheel in een paar minuten met deeghaken tot een beslag. Dek de beslagkom af met een (schone, vochtige) theedoek en laat het op een tochtvrije plek een half uur rijzen.

(De vulling.) Maak een stuk aanrecht/plat werkblad vrij en bestuif dit met bloem. Leg een bakplaat met bakpapier klaar. Verdeel het deeg in twee stukken. Rol het eerste stuk uit op het aanrecht tot een plak van ongeveer1 cm dik. Bestrijk met (de helft van) de boter, strooi er dan suiker en kaneel over. Let op dat je dit gelijkmatig doet, ook de randjes. Rol de plak nu op tot een lange dikke 'worst'. Snijd deze in dikke plakken en leg deze op het bakpapier. (Ik had er ongeveer 9 uit een helft.) Leg er (wederom een schone, vochtige) theedoek over en laat dit een half uur rijzen.
Herhaal dit voor het tweede deegstuk.

Verwarm de over voor op 250 graden/gasoven stand 6 à 7.

(De afwerking.) Klop een ei los. Bestrijk de gerezen rolletjes met ei en strooi de suiker erover. Bak de bollen 5 à 10 minuten tot ze lichtbruin zijn. Tijdens het bakken van de eerste lichting kun je mooi de tweede lichting voorzien van ei en suiker.

Variatie: Kneed een handje rozijnen door het deeg. Gebruik voor de vulling bruine basterdsuiker in plaats van kristalsuiker.

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1054221/Kanelbullar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten