maandag 24 juni 2013

Aspergesalade

Afgelopen zaterdag had ik asperges gegeten, en van de verpakking van 500 gram had ik nog de helft over. Deze had ik zaterdag wel direct al gekookt. Op het recept van de AH stond in een hoekje namelijk "Witte asperges zijn ook lauwwarm of koud heerlijk met een dressing van olie, citroensap, peper, zout en verse peterselie". Aangezien ik ook nog verse peterselie en een restje sla (nog steeds van vrijdag ;-)) had, wilde ik dat weleens proberen.

Aspergesalade met gebakken aardappeltjes
Ingredienten:
- 250 gram asperges
- 150 gram aardappeltjes (om te bakken, of waar je zin in hebt)
- handjevol slabladen (ik had een restje van romainesla)
- 50 gram zachte geitenkaas
- handje verse peterselie
- sap en rasp van een halve citroen
- ter garnering: olijfolie, peper, zout

Bereiding:
Schil de asperges (niet de kop!), snijd de "houtachtige" achterkant eraf en kook ze zo'n 10 minuten. Laat ze daarna nogeens 10 minuten staan in het warme water, maar met het vuur uit. Als je asperges al eerder gekookt hebt hoef je niets mee te doen. Zet nu de aardappeltjes aan, in een (koeken/braad)pan met wat gesmolten boter. Laat de asperges eventueel nog wat afkoelen.

Pluk ondertussen de blaadjes sla, was ze en maak ze een beetje klein (bijvoorbeeld door ze te scheuren). Haal ook de "kopjes" van de peterselie van de takjes. Leg dit op een bord, doe de geitenkaas erbij, rasp er wat citroen overheen en druppel wat sap erover (niet te zuinig). Breng op smaak met wat olijfolie, peper en zout. Leg ook de asperges hier op. Leg de gebakken aardappeltjes, eventueel met een likje mayonaise aan de rand van het bord.

Eet smakelijk!

zaterdag 22 juni 2013

Mexicaanse ovenschotel

Mexicaanse ovenschotel door Emma

Ideaal studentenvoer, goedgekeurd door mijn broer(tje).

Ingrediënten (voor 3 porties):
300 g gehakt
1 zakje Tacokruiden (+water volgens pakje)
2 rode uitjes, gesnipperd
2 paprika's, in stukjes
1 blikje maïs (of Mexico melange)
1 zak nacho cheese tortilla chips
250 g rijst
handje gemalen kaas

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak het gehakt rul. Voeg de uitjes toe en bak nog even mee. Voeg de paprika, maïs en tacokruiden (met water) toe en laat 5 minuten doorkoken. Bedek een ovenschaal met een laagje chips (halve zak), schep hier het gehaktmengsel op, bedek met de rest van de chips en strooi hierover de gemalen kaas. Zet de ovenschaal zo'n 15 minuten in de oven om te gratineren. Kook intussen de rijst en serveer naast de gehaktschotel. Lekker met wat crème fraiche en een frisse salade.

Aspergetijd

Het is geloof ik receptentijd bij mij! Waarschijnlijk betekent dat gewoon dat ik uberhaupt tijd heb,en rustig thuis ben. Aangezien het ook aspergetijd is, wilde ik die vanavond eten, anders zie ik het zo gebeuren dat het alweer september is en er geen asperges meer zijn terwijl ik ze nog wilde eten. (Dat geldt trouwens ook voor rabarber, daar moet het snel eens van komen...)

Ik had deze aspergepasta uitgekozen. In plaats van pappardelle heb ik volkorenspaghetti gekookt, en in plaats van rucola heb ik romainesla die ik nog had (van de salade van gisteren) gebruikt. Het ei pocheren vond ik wel een leuk experimentje: er staat dat je draaikolkje moet vormen, daarin "vang" je het ei, dus het is ook belangrijk dat het ei er snel in valt, niet in een lange sliert. Eigenlijk krijg je gewoon een gekookt ei, wat je niet meer hoeft te pellen, maar misschien smaakt het wel specialer dan een gekookt eitje.



Vandaag heb ik ook Emma's ciabattarecept getest, en het is zeker goedgekeurd! Ik heb half tarwemeel en half volkorenmeel gebruikt. Verder een sjalot en rode ui toegevoegd, wat knoflook, parmezaanse kaas, een paar zongedroogde tomaten en kruiden. Erg lekker :-D


vrijdag 21 juni 2013

Aubergines en semi-homemade ijs


Zondag heb ik auberginesoep gemaakt. Het smaakte erg goed maar gepureerde aubergine heeft niet zo’n charmante kleur dus ik zal je de foto’s besparen. Hier wel het recept:


Auberginesoep met mozzarella en gremolata
Ingredienten (hoofdgerecht voor 2 personen)
1 el olijfolie
1 sjalot
1 teen knoflook
500 gr aubergine (2 aubergines)
0.5 l kippenbouillon
0.75 dl room
1 el verse peterselie
100 gr buffelmozzarella, in dunne plakjes
zout en peper
Voor de gremolata:
1 teen knoflook
1 citroen
0.5 el verse peterselie
Voor erbij:
afbakbrood

Bereiding: 
Hak de sjalot en knoflook klein. Verhit de olie in een grote pan. Bak de sjalotjes en knoflook 4-5 minuten, tot ze zacht zijn. Snijd de aubergine grof, in kleine blokjes. Voeg de aubergines toe en bak ze ongeveer 5 minuten, tot ze zacht en bruin zijn, roer af en toe. Hak ook de peterselie. Snijd de mozzarella in plakjes.

Maak ondertussen de gremolata: hak ook deze teen knoflook fijn en de peterselie klein. Rasp de citroen en voeg alle ingrediënten bij elkaar, bijvoorbeeld in een kleine kom of nog op de snijplank.

Schenk de bouillon bij de aubergines en kook de soep ongeveer 5 minuten. Laat hem iets afkoelen. Pureer hem in een keukenmachine of blender (of met een staafmixer) tot hij glad is. Voeg peper, zout, de room en peterselie toe en breng hem aan de kook. Doe wat sap van de citroen (die je nodig hebt voor de gremolata) door de soep voor extra smaak.

De officiële versie van opdienen: verdeel de soep over kommen en leg hierop plakjes mozzarella. Strooi er de gremolata over en serveer. Natuurlijk kun je ook alles in de pan mengen, dan gaat de mozzarella wel smelten en wordt hij draderig.

Bron: De Soepbijbel

Vervolgens ben ik in de aubergine-stemming gebleven, en heb ik gisteren deze salade met aubergine en rozemarijnworstjes. Het was erg lekker en ook makkelijk om te maken. Eigenlijk moest je alles gewoon grof snijden (links), op een bakplaat leggen en vervolgens 35 in de oven doen, en dan met wat sla vermengen (rechts). Volgens het recept is het voor 4 personen, wij hebben het (met net iets minder sla) met z’n drieën gegeten. Vergeet ook vooral niet er brood bij te kopen en af te bakken (of maak het zelf met Emma’s recepten!).

Als toetje hebben we ijs gegeten met een special touch. Laatst had een vriendinnetje vanilleijs met bastognekoeken “gemaakt”. Ze liet een liter vanilleijs ontdooien (soms is het al zacht genoeg na het vervoer van de supermarkt naar huis). Erdoorheen mengde ze verkruimelde bastognekoeken. Ik wilde dit gisteren doen met 1 liter kaneelijs en 1 pakje Verkade Nizza kaneel (240 gr). Uiteindelijk hebben we de koekjes op ons bord verkruimeld en met ijs gemengd, maar het ijs en de koekjes die over waren, heb ik vervolgens nog gemengd en ingevroren. Tip van Annemiek: wacht na het mengen van de koekjes door het ijs niet te lang met in de vriezer zetten, anders worden de koekjes zacht.

Ook een combinatie-idee hiervoor is vanilleijs, koek- en speculaaskruiden en speculaasjes of bastognekoeken

zaterdag 15 juni 2013

Meloensalade met focaccia

Meloensalade met focaccia door Emma

Zie ook ons eerdere recept van focaccia.

Ingrediënten (voor 1 flinke maaltijd):
Voor het brood:
200 g bloem
1/2 zakje gedroogde gist
100 ml water
4 zongedroogde tomaatjes, in kleine stukjes
2 el olijfolie
Italiaanse kruiden
Grof zeezout

Voor de salade:
1/4 meloen
40 g rucola
4 plakjes Parmaham
75 g mozzarella, in kleine stukjes
Handje walnoten
Olijfolie

Bereiden:
Meng de bloem, beetje zout, gist, water, tomaatjes, olijfolie en kruiden in een beslagkom en kneed 5 minuten door. Leg een vochtige theedoek over de beslagkom en laat een uur rijzen. Rol de deegbal uit op een vel bakpapier tot het ongeveer een centimeter dik is. Laat nog een half uur afgedekt rijzen. Verwarm de oven voor op 250 graden. Druk wat kuiltjes in het deeg, bestrijk met olijfolie en bestrooi met zeezout en wat kruiden. Bak het brood in ongeveer 20 minuten gaar.
Verwijder de pitten uit de meloen en snijd de parten in kleine stukjes. Schep de meloen en walnoten door de rucola. Scheur de ham in kleine stukjes en roer door de salade, leg de stukjes mozzarella erop. Besprenkel met olijfolie.

Bron:
http://www.ah.nl/allerhande/#/recepten/560900/focaccia/?rq=focaccia
http://www.ah.nl/allerhande/#/recepten/830832/rucolasalade-met-mozzarella/?rq=meloen+salade

zondag 9 juni 2013

Empanadas en viscurry


Nadat ik tot twee keer toe in de krant (een keer in 2011 en recent rond Koninginnedag) en ook in twee opeenvolgende Allerhandes recepten voor Empanadas tegenkwam (een keer met vegagehakt en een keer voor echte mannen, dus met vlees) heb ik ze laatst maar eens gemaakt, met de hulp van Koen en Elise. We hebben het AH-recept voor de vegaversie gemaakt, maar dan wel met echt gehakt, een combinatie dus :-)






De dag ervoor was ik op zoek naar een receptje, en toen leek deze "viscurry" met gele rijst en doperwten me wel wat. Ik had geen zin om gele rijst te kopen, dus ik heb wat kurkuma door m'n rijst gedaan. Ook kon ik tilapiafilet in currysaus niet vinden, dus heb ik verse vis (IJslandse kabeljauw) gekozen. Met wat kokosmelk en boemboe rode curry die ik nog had van de satésaus heb ik toen een sausje gemaakt.

zaterdag 8 juni 2013

Miniquiches

Miniquiches door Emma

Ingrediënten (voor 3 quiches, samen één maaltijd):
3 plakjes bladerdeeg
1 ei
9 deelblokjes gesneden bladspinazie (diepvries), ontdooid en uitgelekt
Een klein stukje geitenkaas (bijv. 3 minikaasjes petits chèvres doux)
4 zongedroogde tomaatjes, in kleine stukjes
1 el rode pesto
50 g spekblokjes
Een klein beetje gemalen kaas
Siliconen cupcakevormpjes of muffinbakblik

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet 3 bakvormpjes in met olijfolie en vouw in ieder vormpje een (ontdooid) plakje bladerdeeg. Bak de spekblokjes uit in een droge koekenpan, laat even uitlekken op een vel keukenpapier. Klop het ei los in een schaaltje, prak de geitenkaas er doorheen, voeg wat peper toe en roer vervolgens de spinazie, tomaatjes, pesto en spekblokjes er doorheen. Verdeel deze vulling over de drie bladerdeegbakjes en bestrooi met een klein beetje gemalen kaas. Bak in zo'n 30 minuten tot de quiches goudbruin, gaar en gerezen zijn.