vrijdag 21 juni 2013

Aubergines en semi-homemade ijs


Zondag heb ik auberginesoep gemaakt. Het smaakte erg goed maar gepureerde aubergine heeft niet zo’n charmante kleur dus ik zal je de foto’s besparen. Hier wel het recept:


Auberginesoep met mozzarella en gremolata
Ingredienten (hoofdgerecht voor 2 personen)
1 el olijfolie
1 sjalot
1 teen knoflook
500 gr aubergine (2 aubergines)
0.5 l kippenbouillon
0.75 dl room
1 el verse peterselie
100 gr buffelmozzarella, in dunne plakjes
zout en peper
Voor de gremolata:
1 teen knoflook
1 citroen
0.5 el verse peterselie
Voor erbij:
afbakbrood

Bereiding: 
Hak de sjalot en knoflook klein. Verhit de olie in een grote pan. Bak de sjalotjes en knoflook 4-5 minuten, tot ze zacht zijn. Snijd de aubergine grof, in kleine blokjes. Voeg de aubergines toe en bak ze ongeveer 5 minuten, tot ze zacht en bruin zijn, roer af en toe. Hak ook de peterselie. Snijd de mozzarella in plakjes.

Maak ondertussen de gremolata: hak ook deze teen knoflook fijn en de peterselie klein. Rasp de citroen en voeg alle ingrediënten bij elkaar, bijvoorbeeld in een kleine kom of nog op de snijplank.

Schenk de bouillon bij de aubergines en kook de soep ongeveer 5 minuten. Laat hem iets afkoelen. Pureer hem in een keukenmachine of blender (of met een staafmixer) tot hij glad is. Voeg peper, zout, de room en peterselie toe en breng hem aan de kook. Doe wat sap van de citroen (die je nodig hebt voor de gremolata) door de soep voor extra smaak.

De officiële versie van opdienen: verdeel de soep over kommen en leg hierop plakjes mozzarella. Strooi er de gremolata over en serveer. Natuurlijk kun je ook alles in de pan mengen, dan gaat de mozzarella wel smelten en wordt hij draderig.

Bron: De Soepbijbel

Vervolgens ben ik in de aubergine-stemming gebleven, en heb ik gisteren deze salade met aubergine en rozemarijnworstjes. Het was erg lekker en ook makkelijk om te maken. Eigenlijk moest je alles gewoon grof snijden (links), op een bakplaat leggen en vervolgens 35 in de oven doen, en dan met wat sla vermengen (rechts). Volgens het recept is het voor 4 personen, wij hebben het (met net iets minder sla) met z’n drieën gegeten. Vergeet ook vooral niet er brood bij te kopen en af te bakken (of maak het zelf met Emma’s recepten!).

Als toetje hebben we ijs gegeten met een special touch. Laatst had een vriendinnetje vanilleijs met bastognekoeken “gemaakt”. Ze liet een liter vanilleijs ontdooien (soms is het al zacht genoeg na het vervoer van de supermarkt naar huis). Erdoorheen mengde ze verkruimelde bastognekoeken. Ik wilde dit gisteren doen met 1 liter kaneelijs en 1 pakje Verkade Nizza kaneel (240 gr). Uiteindelijk hebben we de koekjes op ons bord verkruimeld en met ijs gemengd, maar het ijs en de koekjes die over waren, heb ik vervolgens nog gemengd en ingevroren. Tip van Annemiek: wacht na het mengen van de koekjes door het ijs niet te lang met in de vriezer zetten, anders worden de koekjes zacht.

Ook een combinatie-idee hiervoor is vanilleijs, koek- en speculaaskruiden en speculaasjes of bastognekoeken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten