zaterdag 23 augustus 2014

Pestobrood met tomaat en olijf

Pestobrood met tomaat en olijf door Emma

Ingrediënten (per stokbroodje):
1/6 van mijn afbakbroodjesdeeg
2 el groene pesto
6 olijven, in dunne plakjes
4 zongedroogde tomaten, in kleine stukjes
Italiaanse kruiden


Bereiden:
Bereid het deeg volgens mijn eerdere recept. Nadat het zo'n 2 uur gerezen heeft, verdeel je het in evenveel porties als je broodjes wilt. Het eerdere recept was voor 24 kleine broodjes, nu heb ik er 6 stokbroodjes van gemaakt. Druk de porties plat, alsof het pizzadeeg is, en bestrijk met de pesto. Verdeel de tomaten en olijven er overheen en rol het deeg strak op. Laat minstens 30 minuten rijzen. Bestrooi met de kruiden en wat grof zeezout en bak zo'n 20 minuten op 220 graden als je ze direct wilt eten, of eerst 20 minuten op 150 graden en op een later moment op 220 tot ze bruin zijn in het geval van afbakbroodjes.

maandag 21 juli 2014

Hartige cake

Hartige cake door Ellen en Emma

Ingrediënten:
240 g bloem
2 tl bakpoeder
4 eieren
125 ml warme melk
100 ml olijfolie
100 g zwarte olijven, in stukjes
100 g zongedroogde tomaten, in stukjes
125 g feta
geroosterde pijnboompitten
Italiaanse kruiden

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de eieren, bloem, bakpoeder en melk tot een samenhangend deeg. Voeg de olijfolie toe en mix een paar minuten goed door. Schep de olijven, tomaten, feta, pijnboompitten en kruiden door het deeg. Bekleed een cakeblik met bakpapier en schep het deeg erin. Bak 45 minuten tot de cake mooi bruin is. Lauwwarm het lekkerst, met een klontje boter.

Bron: NRC

donderdag 29 mei 2014

Blueberry pancakes

Blue(berry) pancakes door Emma
Altijd al blauwe pannenkoeken willen bakken? Nou, ik niet, maar dat blijkt een bijkomend effect te zijn van het gebruik van ontdooide diepvriesbosbessen in dit recept. Dat je het weet.

Ingrediënten:
170 g zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
1 ei
250 mL melk
klontje boter
100 g bosbessen

Bereiden:
Mix de meel, bakpoeder en wat zout in een kom. Maak er een kuiltje in en giet daar de melk met losgeklopte ei in. Mix tot er een glad, dik beslag ontstaat en roer wat gesmolten boter en de helft van de bessen er doorheen.
Verhit wat olie of boter in een koekenpan en schep er een flinke eetlepel beslag in, zodat een pannenkoekje van zo'n 7,5 cm doorsnede ontstaat. Je kunt er meerdere tegelijk bakken in dezelfde pan. Keer ze om als er bubbeltjes aan de bovenkant ontstaan, na zo'n 3 minuten op matig vuur, en bak nog een paar minuten tot ze goudbruin gekleurd zijn. Serveer met de rest van de bessen en stroop.

Bron: BBCGoodFood

Turkse sandwich

Turkse sandwich door Emma

Ingrediënten:
1 Turks brood (vers of afbak)
1 ui, gesnipperd
1 Spaanse peper, fijngesneden zonder zaadjes
1 teen knoflook, geperst
10 zongedroogde tomaten, in stukjes
500 g verse spinazie
200 g feta, verkruimeld
250 g gehakt
kerriepoeder

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 220 graden (of wat de verpakking van het afbakbrood zegt). Snijd het brood doormidden en bestrijk beide helften met olijfolie. Kruid het gehakt met kerriepoeder, zout en peper en bak het gaar. Voeg de ui toe en bak een paar minuten mee. Schep de rode peper, knoflook en tomaat erbij en bak nog 2 minuten.
Voeg de spinazie in dezelfde pan toe, of schep het gehaktmengsel alvast op de onderste helft van het brood en bak daarna de spinazie in de gehaktpan. Als de blaadjes geslonken zijn schep je ze op het brood of op het gehaktmengsel. Verdeel de feta er overheen en leg de bovenste broodhelft erop. Druk een beetje aan. Als je een afbakbrood hebt bak je het nu af volgens de verpakking, als het brood vers was kun je het beter eerst in aluminiumfolie verpakken en dan 8-10 minuten in de oven opwarmen.

Bron: Elk Weekend BBQ - Gall&Gall

zondag 6 april 2014

Brioche

Brioche door Emma
Brioche is een gezoet Frans brood dat ondanks de bizarre hoeveelheid boter en ei ontzettend luchtig van structuur is. Heerlijk als ontbijt, zowel warm uit de oven als op kamertemperatuur. Doordat je het deeg de avond ervoor maakt, is dit ook nog eens prima in te plannen als lunch zonder er extreem vroeg voor op te hoeven staan.

Ingrediënten:
500 g bloem
7 g zout
1,5 zakje gist
50 g suiker
140 ml warme volle melk
5 eieren
250 g boter, in blokjes op kamertemperatuur

Bereiden:
Doe de bloem in een beslagkom en voeg de suiker en zout aan één kant toe, en de gist aan de andere kant. Voeg de melk en eieren toe en mix met een mixer met deeghaken zo'n 2 minuten op een lage snelheid, en vervolgens zo'n 6 minuten op hoge snelheid, tot het deeg elastisch is. Voeg vervolgens de boter toe en mix nog zo'n 5 minuten door tot de boter helemaal opgenomen is in het deeg. Dek de kom af met vershoudfolie en zet gedurende de nacht in de koelkast.
Vet een springvorm in. Druk het deeg weer plat zodat de lucht eruit is en verveel vervolgens in 9 gelijke delen. Draai die tot balletjes en leg in de taartvorm: 8 aan de rand, 1 in het midden. Schuif de taartvorm in een schone plastic vuilniszak en laat nog zo'n 3 uur rijzen, tot het deeg hoger dan de rand van de springvorm is.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak de brioche in 20-30 minuten gaar, of in 40 minuten als je een kleine combimagnetron hebt. De brioche is gaar als een satéprikker in het midden van het brood er weer schoon uitkomt, net als met een cake.

Variatietips: Voeg wat geraspte citroenschil toe aan het beslag, of vul de deegbolletjes voor ze voor de tweede keer rijzen met stukjes brie. De brioche is in te vriezen als je hem goed inpakt in aluminiumfolie en plastic.

Bron: How to Bake door Paul Hollywood

zondag 30 maart 2014

Virgin mojito

Virgin mojito door Emma
Heerlijk verfrissend zomerdrankje, probeer het eens!

Ingrediënten:
1 deel aanmaaklimonade citroen
8 delen Spa Rood
2 takjes verse munt
3 schijfjes limoen
IJsklontjes


maandag 24 maart 2014

Spinaziebroodjes

Spinaziebroodjes door Emma
Erg smakelijk (als je van spinazie houdt), en waarschijnlijk ook lekker met andere vullingen? Daar ga ik binnenkort verder mee experimenteren!

Ingrediënten (voor 4 flinke broodjes):
250 g bloem
1 theelepel zout
1 theelepel gist
2 teentjes knoflook
500 g bevroren spinazie (liefst ongesneden bladspinazie)
200 g feta
2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd in droge koekenpan
3 eetlepels olijfolie

Bereiden:
Voeg bloem, gist, zout, 2 eetlepels olijfolie en 125 ml water samen in een beslagkom en roer door elkaar. Voeg vervolgens nog wat water toe, net zo lang tot één ruwe deegbol ontstaat. Pak vervolgens een mixer met deeghaken en mix een paar minuten tot het deeg elastisch is en niet meer plakt. Bedek de kom met een vochtige theedoek en laat minstens een uur rijzen (tot het in volume is verdubbeld).
Pers de teentjes knoflook uit boven een grote pan met een eetlepel olie en bak tot de knoflook begint te verkleuren. Schep de knoflook uit de pan in een grote schaal.
Voeg de bevroren spinazie toe aan de pan en laat op laag vuur ontdooien. Blijf roeren en probeer zoveel mogelijk vocht te laten verdampen. Schep de spinazie vervolgens in een grote zeef en druk het laatste vocht eruit. Laat afkoelen en voeg samen met de pijnboompitten en verbrokkelde feta toe aan de schaal met knoflook, roer het geheel goed door elkaar.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel het brooddeeg in 4 porties. Duw deze plat tot cirkels van 0,5 cm dik en 18 cm in doorsnede. Verdeel het spinaziemengsel over het midden van de deegcirkels en vouw de deegranden er overheen (goed aandrukken).
Bak de broodjes zo'n 15 minuten tot ze goudbruin zijn, draai ze vervolgens om en bak de andere kant nog 5 minuten om te voorkomen dat de bodem zacht blijft als de vulling te nat was. Zowel warm als koud te eten.

Bron: BBC Food

zondag 2 maart 2014

Afbakbroodjes

Afbakbroodjes door Emma
Niets is lekkerder dan zelfgemaakt, versgebakken brood. Helaas kost het bereiden ervan uren, en kun je dus niet even snel na een lange werkdag een paar broodjes voor bij de soep bakken... Daarom was ik op zoek naar een recept om zelf afbakbroodjes te maken, zodat je altijd zelfgebakken brood in de vriezer hebt liggen dat je nog snel even kunt afbakken voor die verse bite.

Ingrediënten (voor 24 kleine broodjes):
750 g bloem (bijv. voor 1/3 volkorenmeel)
1 zakje instantgist
2 dl water
2 dl melk
1 ei (losgeklopt)
2 tl zout
1 el suiker
50 g boter

Bereiden:
Meng de bloem met de gist, suiker en zout. Kneed de boter er doorheen, en voeg de melk, het water en het losgeklopte ei toe. Kneed alles met je handen tot een deegbol en mix vervolgens 5 minuten met een mixer met deeghaken tot het deeg elastisch is (of kneed 10 minuten met de hand, als je daar de kracht voor hebt). Dek de beslagkom af met een vochtige theedoek en laat zo'n 2 uur rijzen tot het deeg is verdubbeld in volume.

Duw het deeg terug en verdeel in 24 bolletjes (in mijn geval van zo'n 50-55 g per stuk), druk deze plat tussen je handpalmen, leg op bakpapier of ingevette bakplaat met een paar centimeter tussenruimte (of dichterbij voor een breekbrood) en bedek weer met de theedoek. Laat nog even 30 minuten tot een uur rijzen.
Als je ze nu direct gaar wilt bakken bak je ze 15 minuten op 220 graden, voor afbakbroodjes bak je ze eerst 20 minuten op 150 graden om het deeg te zetten en op een later moment nog 10-15 minuten op 230 graden. De gezette broodjes zijn prima in te vriezen!

Bron: De Complete Vegetarische Keuken door Rose Elliot

zondag 23 februari 2014

Bread and butter pudding

Bread and butter pudding door Ellen

Ingrediënten (dessert voor 6 à 8 personen):

1/2 witbrood (12 sneetjes) (maar iets meer kan misschien geen kwaad, aangezien casino witbrood niet zo groot is)
100 gr boter 
75 gr kristalsuiker
250 gram rozijnen of gedroogde abrikozen
1 à 2 tl kaneel of koek- en speculaaskruiden: volgens het recept "1/2 level theelepel"  maar meer is beter :D
1 citroen
3 eieren
600 ml melk

2 el bruine basterdsuiker

Bereiden:
Let op, de bereidingstijd is best lang!
Snijd de korstjes van de botherhammen en snijd de sneetjes brood in 3 gelijke plakken (2 kan ook, denk ik, maar dan krijg je een ander aantal lagen). Smelt de boter. Gebruik een beetje hiervan om een ovenschaal (18x23 cm, ongeveer 2/3 van mijn grote ovenschaal) in te vetten.
Als je voorkeur hebt voor gedroogde abrikozen (of nog ander gedroogd fruit), snijd deze dan in vieren. Rasp de citroen. Met de rozijnen/abrikozen, citroenrasp, kristalsuiker en kruiden in een mengkom.

Begin nu met de bodem van de ovenschaal te bedekken. Dip plakjes brood (ongeveer een derde van de plakjes) met één lange kant in de gesmolten boter en leg de plakjes met de beboterde kant in de ovenschaal. Herhaal dit tot de bodem bedekt is. Verdeel hierover de helft van het vruchten-suiker-mengsel. Leg nu een nieuwe laag brood, met de beboterde kant naar boven. Verdeel hierover de andere helft van het vruchten-suiker-mengsel. Eindig met een laag brood met de beboterde kant naar boven.

Klop de eieren los en meng met de melk. Giet dit mengsel over het brood. Bestrooi nu de bovenkant van de pudding met bruine basterdsuiker. Laat het geheel een uur rusten, of zolang je je kunt veroorloven.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de pudding in 40 minuten tot hij goudbruin gekleurd is. Serveer warm, al schijnt het koud ook lekker te zijn.

Tip: Je kunt de pudding ook van tevoren maken en max. 6 uur bewaren in de koelkast. (De max. 6 uur staat in het recept, maar iets anders kan vast ook wel, maar let op met de eieren.) Strooi de bruine basterdsuiker wel pas een uur voor bakken over de pudding.

Bron: Mary Berry's Baking Bible

woensdag 12 februari 2014

Kleverige dadelcake

Kleverige dadelcake door Ellen
Deze cake hebben Lotte en ik onlangs twee keer gemaakt (al moet ik zeggen dat Lotte het meeste werk deed). Vooral de saus is echt onwijs lekker, die zou ik overal bij eten (A). Volgens mij heb ik een aantal jaar geleden (toen Anne in York zat!) ook weleens zo'n taart gemaakt volgens een Allerhande recept, toen heette het sticky toffee cake.

Ingrediënten voor de cake (een kleine taart):

200 g dadels
1 tl zuiveringszout (te koop bij de apotheek)
100 g boter
170 g fijne kristalsuiker
2 eieren
1 tl vanille-extract
185 g zelfrijzend bakmeel

Ingrediënten voor de saus:
185 g lichte basterdsuiker
1,25 dl slagroom
100 g boter
extra slagroom om te kloppen

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden.  Vet een vierkant cakeblik van 20 cm (of een ronde taartvorm) licht in en bekleed hem met bakpapier. Ontpit en hak de dadels. Doe de dadels en 2,5 dl water in een steelpan. Breng het aan de kook en haal de pan van het vuur. Roer het zuiveringszout erdoor en laat het geheel op kamertemperatuur komen.

Klop met een mixer de boter en suiker licht en romig in een grote kom. Voeg geleidelijk de eieren (licht losgeklopt) toe en klop goed na elke toevoeging. Voeg de vanille toe en klop alles weer goed. Schep met een metalen lepel de bloem door de dadels en roer voorzichtig door. Schenk het beslag in het cakeblik en zet het dan 50 minuten in de oven. Test of de cake gaar is door met een prikker in het midden van de cake te prikken, de cake is gaar als deze schoon uit het midden van de cake komt.

Maak ondertussen de saus. Meng de suiker, slagroom en boter in een pannetje. Roer tot de boter gesmolten en de suiker opgelost is. Breng de saus aan de kook, zet het vuur lager en laat de saus nog 2 minuten sudderen. Klop ook alvast de extra slagroom.

Serveer de cake warme met de warme saus en wat slagroom. Jummie!

Bron: Kookboek "Eten met vrienden"

woensdag 5 februari 2014

Bloemkoolquiche

Bloemkoolquiche door Emma

Ingrediënten (per persoon):
1/4 bloemkool, in roosjes
2 plakjes bladerdeeg, ontdooid
3 plakjes ham, in stukjes
4 champignons, in plakjes
1 ei
2 el kookroom
1 tl mosterd
gemalen kaas

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de bloemkoolroosjes in 5 minuten gaar. Laat uitlekken in een vergiet en dep droog met keukenpapier. Bak de plakjes champignon kort tot ze verkleurd zijn. Klop het ei los in een schaal en roer er de mosterd en room doorheen. Voeg de plakjes ham, bloemkool, champignons en een handje gemalen kaas toe en schep alles goed door elkaar. Breng op smaak met wat peper en zout. Vet een springvorm(pje) in en bekleed met het bladerdeeg. Schep het bloemkoolmengsel er bovenop en bestrooi met nog wat kaas. Bak de quiche in 35 minuten tot hij goudbruin gekleurd is.