dinsdag 21 juni 2011

Spruitenrisotto met spekjes

Spruitenrisotto met spekjes door Emma

Ingrediënten (voor één persoon):
80 g risottorijst
5 champignons, in kwarten
70 g spekblokjes (een kwart duopak)
18 (diepvries)spruiten
1 ui, in stukjes
250 mL bouillon (250 mL kokend water met een theelepel Maggi tuinkruidenbouillonpoeder)
Italiaanse kruiden
Peper

Bereiden:
Bak de spekblokjes zonder olie of boter in een wok. Als ze een beetje bruin beginnen te worden schep je ze uit de pan. Bak het uitje glazig in het spekvet, voeg de rijst en de spruiten toe en wok een minuutje door de uien heen. Voeg vervolgens de champignons toe, wok nog een minuutje door.
Giet de bouillon over het rijstmengsel heen en laat het een minuut of 10 inkoken, voeg wat extra water toe als het te droog wordt en de rijstkorrels nog hard zijn. Voeg op het laatst wat peper en Italiaanse kruiden toe en schep de spekjes door de risotto.


Variatie:
De spruiten hoef je in principe maar 5 minuten te koken, dus je kunt ze ook later toevoegen. Zorg er dan wel voor dat ze continu onder water liggen. Wil je zeker weten dat je spruiten niet te rauw of te snotterig worden? Maak dan een extra pan vies en kook ze apart. ;) Oh, en als echte variatietip raad ik aan de spruiten te vervangen voor (diepvries)broccoli. En (diepvries)tuinerwten doen het ook altijd goed in risotto. :3
Foto: risotto met champignons, ui, tuinerwten, twee deelblokjes spinazie en een handje sperziebonen.

zaterdag 18 juni 2011

Aardappelgratin met broccoliroerbakschotel

Aardappelgratin met broccoliroerbakschotel door Ellen

Ingrediënten gratin (6 personen):
1.5 kg aardappel
4 eieren
een bosje lente/bosui
250 ml crème fra
îche
250 gr gemalen kaas
evt. 125 gr spekblokjes
evt. teentjes knoflook
evt. kruiden (bieslook?)
peper, zout

Ingrediënten roerbakschotel (6 personen):
1400 g broccoli met stronk (ong. 800/1000 g zonder stronk)
4 rode uien
2 rode paprika's
125 gr spekblokjes
250 gr gezouten pinda's (of cashewnoten)
evt. wat knoflook
olie, peper, zout

Materialen:
Mes met snijplank, 2 pannen, wok, oven, ovenschaal.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200/220 graden. Vet een ruime ovenschaal in met wat boter of olie.
Schil de aardappels en snij ze in plakjes. Zet een pan water op het vuur en breng dit aan de kook. Kook de aardappels tot ze gaar zijn (10 à 20 minuten?). Snij ondertussen de lenteuitjes klein. Bak eventueel de spekjes, snij de knoflook klein of gebruik een knoflookpers. Meng in een kom de eieren en crème fraîche en klopt dit door elkaar. Meng de helft van de geraspte kaas, de lenteui, wat peper en zout en eventueel de spekjes en/of knoflook erdoor. Meer kruiden er doorheen is vast ook erg lekker (bieslook?). Giet de aardappels af en schep ze door het mengsel en doe dit in de ovenschaal (of doe de aardappels in de ovenschaal en kiep het mengsel er door- en overheen). Bestrooi dit met de overgebleven kaas en zet de schaal in de oven, zo'n 30 minuten tot de bovenkant mooi lichtbruin gekleurd is.

Snij en was de broccoli, breng een pan water aan de kook en kook de broccoli. Snij de paprika in halve reepjes en de rode ui in ringen. Bak in een grote wok de spekblokjes en de uiringen (en eventueel wat knoflook). Voeg de paprika na een tijdje toe. Giet de broccoli af en wok dit mee. Strooi als het klaar is de pinda's door de groenten.

Eet de aardappelgratin samen met de groenten, geniet!

vrijdag 17 juni 2011

Pastasalade met gerookte kip

Pastasalade met gerookte kip door Emma

Dit recept bleek helemaal niet online te staan! Schande! Bij dezen dan...

Ingrediënten (voor 2 personen/dagen):
Een gerookte kipfilet (vleeswaren)
Een half potje groene pesto
180 g penne (pasta)
Een bakje champignons
Een paprika
Een courgette
Een pakje feta
Twee tomaten
Een blikje Mexico melange (lees: doperwten, maïskorrels en stukjes paprika)
Peper en zout

Bereiden:
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en blus met koud water. Gooi dit in een saladeschaal en roer de pesto er doorheen. Snijd de courgette in blokjes en wok ze even, voeg vervolgens de in plakjes gesneden champignons toe. Als de courgette goudbruin begint te worden haal je de wok van het vuur en roer je de inhoud van het (afgegoten) Mexicaanse blikje toe. Roer dit door de pasta. Snijd de paprika en kip in stukjes en meng dit met het pasta/groenten/champignonmengsel. Hussel op het laatst een verbrokkelde plak feta, de stukjes tomaat en wat peper en zout er doorheen.

Eventueel kun je nog wat nootjes (geroosterde pijnboompitten of cashewnoten) toevoegen of een andere kaas kiezen. Ook lekker als je de kip vervangt door uitgebakken spekblokjes (dan verder geen zout toevoegen). In plaats van courgette is (rauwe) komkommer ook zeer smakelijk en zoals in al mijn recepten, raad ik ook hier tuinerwten aan als variatie (direct uit de vriezer, maar wel even laten ontdooien). Ook warm te eten (dan de pasta niet blussen), maar dan wordt de feta zacht.

donderdag 16 juni 2011

Vegetarische rijstschotel


Vegetarische rijstschotel door Sanne

Ingrediënten (4 personen):
400 g zilvervliesrijst                                      
4 uien                                                    
1 prei                                                 
½ Chinese kool                                                  
8 eieren                                                         
4 el pindakaas                                       
4 el tomatenketchup                         
4 el zoete ketjap                                                
3 cups koffiemelk                                             
2 bakbananen                                        
6 el zonnebloemolie                              

Materialen:
Mes met snijplank, 2 pannen, wok, spatel, groentecentrifuge, vergiet, borden.

Bereiding:
Zilvervliesrijst koken volgens voorschrift. Als de rijst gaar is afgieten in vergiet en koud spoelen. Uien en prei schoonmaken. Uien in brunoise snijden, de prei in de lengte snijden en daarna in halve ringen snijden. Niet te klein. Eieren opzetten met koud water. Als het water kookt, de eieren gedurende vijf minuten door laten koken. Daarna koud spoelen, pellen en bewaren. Pindakaas, tomatenketchup, zoete ketjap en koffiemelk in een pan doen,goed door elkaar mengen. Het geheel verdunnen met water en dan op een matig vuur het mengsel al roerende aan de kook brengen. Mocht de saus nog iets de dik van structuur zijn ietwat water toevoegen.Op smaak brengen. Chinese kool snijden, wassen en daarna centrifugeren. De gesneden kool moet droog zijn. Bakbanaan pellen en in plakken snijden. Twee eetlepels zonnebloemolie in de wok, op een hoog vuur, dan de gesneden ui en prei kort bakken, daarna de rijst erbij en goed bakken. Onderwijl in een andere pan de vier eetlepels zonnebloemolie doen en op een matig vuur verwarmen. In deze olie de plakken bakbanaan bakken, op een bord waarop een stuk keukenpapier ligt de gebakken plakken leggen en warm houden in de oven.

Serveertip:
Borden voorverwarmen in de oven. Het gerecht als volgt opmaken. De rijst verdelen over de borden, daarop de gehalveerde eieren, daarover heen de gesneden Chinese kool en dan het geheel afmaken met een paar scheppen Surinaamse pindasaus. Er kan eventueel, sambal manis, seroendeng en gebakken uitjes bij geserveerd worden.

Spaghetti met romige witlofreepjes


Spaghetti met romige witlofreepjes door Sanne

Ingrediënten (4 personen):
300 g spaghetti (fusilli)                     
800 g witlof                                      
1 uitje
2 el olijfolie                           
4 tenen knoflook                               
Achterham (dikke plak, 200g)          
1 bekertje crème fraîche                                
75 g Parma kaas                                
Zout, peper en nootmuskaat 
Provençaalse kruiden            

Materialen:
Snijplank, mes, wokpan, kookpan, spatel, opscheplepel.

Bereiding:
Begin met ruim water op te zetten, waarin, als het water kookt, de spaghetti volgens de aanwijzingen op het pak wordt gekookt.
Ondertussen wordt de ham, ui en het knoflook in dobbelsteentjes gesneden. Snijd de onderkant van de witlofstronkjes, verwijder de harde kern en snijd de blaadjes in de lengte in repen van 1 cm breed.
Verhit de olijfolie in de wokpan op een matig vuur, zodat de olijfolie niet verbrandt. Bak hierin de hamblokjes, na 2 minuten voegt men de ui en knoflook toe en bakt het geheel nog eens 2 minuten. Daarna de witlofreepjes toevoegen en gedurende 2 minuten beetgaar bakken.
Schep het mengsel regelmatig met de spatel om. Doe de crème fraise erbij, roer dit door het mengsel en laat het op een zacht vuur zachtjes nog 3 – 4 minuten koken. Op smaak brengen met zout, peper en iets Provençaalse kruiden.
Voeg de niet te gaar gekookte spaghetti toe aan het witlofmengsel, meng het geheel met elkaar en verdeel het over de verwarmde borden. Bestrooi met de kaas en serveer direct.

Hete bliksem

Hete bliksem door Sanne

Ingrediënten (4 personen):
1 kg aardappelen                               
1 kg goudrenetten                             
300 g zoete appelen                          
2 uien                                    
4 speklapjes                           
2 el honing                            
Azijn                                     
Peper                                     
Zout                                      

Materialen:
Mes met snijplank, dunschiller,pan, stamper, wokpan, spatel,grote borden.

Bereiding:
Schil de aardappelen en de goudrenetten. Was en snijd de aardappelen in stukken. Kook de aardappelen met wat zout. Snijd de appelen in vieren en verwijder de klokhuizen. Als de aardappelen tien minuten koken, de appelen er aan toevoegen en laat dit geheel nog tien minuten koken totdat de aardappelen gaar zijn. Giet het vocht af. Stamp het geheel fijn en breng op smaak met azijn,zout en peper. Terwijl de speklapjes worden uitgebakken, de uien schoonmaken, halveren en in halve ringen snijden. De zoete appelen schillen en in dobbel-steentjes snijden. De uitgebakken speklapjes warm houden. In het braadvet de uienringen ge-durende drie minuten bakken. Gebakken uienringen warm houden. Bak daarna de appelblokjes met de honing in achtergebleven spekvet.

Serveertip:
Grote borden verwarmen in de oven. Verdeel de hete bliksem over de borden en leg de speklapjes, de ui en de appelblokjes erop.

Gewokte spruitenschotel

Gewokte spruitenschotel door Sanne
 
Ingrediënten (4 personen):
1 kg kleine spruiten
800 g aardappelen                                    
3 uien                                                
200 g gerookte spekblokjes          
4 schouderkarbonades                                  
Vleeskruiden                                        
Peper                                                 
Nootmuskaat                                    
1 tl groentebouillonkorrels                
4 el zonnebloemolie                          
Peterselie                                              

Materialen:
Wokpan, stoompan, mes met snijplank, grillpan, dunschiller, dinerborden.

Bereiding:
Dinerborden in de oven voorverwarmen. Aardappelen schillen en in gelijkmatige dobbelsteentjes snijden, daarna direct stomen gedurende 15 minuten. De spruiten schoonmaken en na de aardappelen stomen gedurende 10 minuten. De schouderkarbonades kruiden en inwrijven met zonnebloemolie. De grillpan op het vuur en deze goed voorverwarmen. Als de grillpan op temperatuur is de karbonades grillen en warm houden in de oven. Uien schoonmaken en fijn snipperen.De zonnebloemolie in de wokpan op een matig vuur verwarmen, de 3 draaien peper erbij en dan de gerookte spekblokjes aanbakken. De spekblokjes uit de pan scheppen, daarna de uien fruiten. Als de uien gereed zijn ook deze uit de pan scheppen en apart zetten samen met de spekblokjes. In dezelfde pan de aardappelblokjes aanbakken. Als deze enigszins een kleurtje krijgen de spruiten toevoegen en mee laten bakken. Nootmuskaat en groentebouillonkorrels toevoegen en als laatste de uien en spekblokjes. Het gehele gerecht nog even goed verwarmen voordat u het serveert.

Serveertip:
Dresseer het gerecht op het bord en maak het af met de peterselie.

Courgettestoofpot

Courgettestoofpot door Sanne

Ingrediënten (voor 4 personen):
800 gram aardappelen
1 redelijk grote of 2 kleine courgette                               
3 uien   
4 tenen knoflook                        
400 gram gekruid rundergehakt                         
100 gram gerookte spekblokjes             
3 el zonnebloemolie                   
Peper                                     
1 el gemengde Franse kruiden    
2 el gehakte peterselie 
Geraspte kaas                         

Materialen:
Wokpan, snijplank, mes, grote borden, zoutmolen.

Bereiding:
Aardappelen schillen en in dobbelstenen snijden. Afspoelen en eventueel in een stoompan stomen of anders gewoon koken. Na 20 minuten zijn de aardappelen gaar, afgieten een laten afkoelen. Uien pellen en niet te fijn snipperen, tevens de knoflooktenen ontvellen en fijn snijden. De courgette onder koud water wassen, overlangs in vieren delen, eventueel de zaadlijsten verwijderen en de courgette in niet te kleine dobbelstenen snijden.
De wokpan op het fornuis, de zonnebloemolie in de pan, de vier draaien peper uit de molen in de pan doen. De spekblokjes uitbakken en daarna het rundergehakt toevoegen en goed aanbakken. Uien en knoflook er bij doen een gedurende een 4 tal minuten meebakken, dan de aardappelblokjes toevoegen en op een matig vuur bakken. Als de aardappelblokjes enigszins gaan kleuren de courgetteblokjes en de kruiden er aan toevoegen en onder voortdurend omgooien in de wokpan verder bakken.
Intussen de peterselie fijn hakken of fijn knippen.

Serveertip:
Borden op 50 graden voorverwarmen in de oven. De stoofpot verdelen over de borden, de geraspte kaas er over en afmaken met de fijn gehakte peterselie.

donderdag 2 juni 2011

Chocolade banaan shakes

Chocolade banaan shakes door Mariët
Gegeten op 2 juni 2011 @ Mariët

Ingrediënten: (voor zeker 10 normale glazen)
  • een (of tweederde) bak chocoladeijs
  • een banaan
  • 300 gr extra pure chocolade
  • 500 (?) ml volle melk
  • slagroom (ter garnering)
  • blender

Bereiden:
Smelt de chocolade au bain marie, houdt eventueel 50 gr achter ter garnering. Afhankelijk van de maat van je blender is aan te raden de smoothies in twee keer te maken. Doe beide keren 250 ml volle melk, een derde van de bak ijs, een halve banaan en de helft van de gesmolten chocolade in de blender en mix dit goed. Let op dat de gesmolten chocolade meteen gaat stollen, zeker als het direct op het ijs wordt gegoten, dus zet direct de blender aan nadat je de chocolade toevoegt. Chenk dit heerlijke mengsel in vijf glazen, spuit/schep een toefje slagroom op ieder glas en leg er een klein stukje chocolade op (als het goed is blijft dit drijven!). Herhaal voor de tweede serie glazen.


Bron: Uit Jets Sapjes & Smoothies boek!

Hartige cupcakes met peterseliecrème

Hartige cupcakes met peterseliecrème door Ellen
Gegeten op 2 juni 2011 @ Mariët

Ingrediënten: (voor 12 cupcakes)
  • 3 el pompoenpitten (bakje 100 g)
  • el sesamzaad (bakje 100 g)
  • 2 el zonnebloempitten (bakje 95)
  • 5 el volle melk
  • 125 g boter, op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 zakje peterselie (30 g)
  • 3 pakjes verse roomkaas (a 100 g)
  • 1/2 teen knoflook, geperst
  • 2 citroenen, schoongeboend
  • muffinbakblik
  • staafmixer

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de cakevormpjes over de openingen van de muffinvorm.


Houd 1 el pompoenpitten apart voor garnering. Rooster de rest van de pompoenpitten met het sesamzaad en de zonnebloempitten in een koekenpan zonder boter of olie in ca. 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Verwarm de melk in een steelpannetje tot lauwwarm. Klop de boter los met een mixer. Voeg de eieren en peper en zout naar smaak toe. Klop het bakmeel en de melk erdoor. Snijd 4 takjes peterselie fijn en roer met de geroosterde zaden door het beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cupcakes in ca. 20-25 min. goudbruin en gaar. Laat 5 min. afkoelen in de vorm en laat vervolgens in ca. 2 uur buiten de vorm verder afkoelen.

Houd 12 kleine plukjes peterselie achter voor garnering en pureer de rest met 1/2 pakje roomkaas en de knoflook met de staafmixer zo fijn mogelijk. Schep door de rest van de roomkaas en roer tot een egale massa. Rasp de gele schil van 1 citroen fijn en pers de vrucht uit. Voeg het citroenrasp toe aan het roomkaasmengsel en voeg 1 el citroensap en peper en zout naar smaak toe. Rasp de andere citroen grof. Bestrijk de afgekoelde cupcakes ruim met het roomkaasmengsel en garneer met de pompoenpitten, het grove citroenrasp en de plukjes peterselie.

Bron: http://www.ah.nl/recepten/recept?id=710346&rq=hartige+cupcake

Spinaziefetafilotaartjes

Spinaziefetafilotaartjes door Emma
Gegeten op 2 juni 2011 @ Mariët

Ingrediënten: (voor 8 stuks)
• 1/2 ui, gesnipperd
• Olijfolie
• 6 vellen filodeeg
• 15 g boter, gesmolten
• 200 g spinazie
• 3 eieren
• 75 ml room
• 100 g feta, verkruimeld

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 190°C. Fruit de uisnippers zacht in wat olie. Leg 2 vellen filodeeg naast elkaar. Bestrijk met gesmolten boter en leg er 2 vellen op. Herhaal dit, zodat je 3 lagen krijgt, en snijd het geheel in 8 vierkantjes. Duw ze in de holten van een licht ingevet muffinblik of muffinvormpjes. Spoel de spinazieblaadjes af, laat uitlekken en doe ze in de pan met de ui; leg het deksel op de pan. Neem de pan van het vuur als de spinazie is geslonken; giet het vocht af. Klop de eieren met de room en wat zout en peper. Meng ze in een kom met het spinaziemengsel en de feta. Verdeel over de filobakjes en bak ze 20 minuten, of tot de bovenkant is gestold. Je hoort ze eigenlijk warm te serveren.


Bron: http://www.jamiemagazine.nl/00/jm/nl/855/artikel/27471/index.html

Tutti frutti filozakjes

Tutti Frutti Filozakjes door Emma
Gegeten op 2 juni 2011 @ Mariët

Ingrediënten: (voor 8 stuks)
  • 80 g tuttifrutti
  • 2 el jam
  • 2 bitterkoekjes, in stukjes
  • 4 vellen filodeeg
  • 4 tl gesmolten boter
  • Poedersuiker

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een bakblik in. Snijd de tuttifrutti in kleine stukjes en roer ze in een kom door de jam. Voeg de bitterkoekjes toe. Goed roeren. Snijd het filodeeg in vierkantjes van zo’n 12 cm. Smeer de velletjes in met boter en leg ze op elkaar tot je genoeg stapeltjes hebt voor het aantal zakjes dat je wilt maken. Bestrijk het bovenste velletje ook met boter. Leg een lepel tuttifruttimix in het midden van de vierkantjes, breng de hoekjes omhoog en vouw het geheel dicht als een zakje. Bak 5-8 minuten, bestrooi met poedersuiker. Je hoort ze eigenlijk warm te serveren.


Bron: “Baking” van Martha Day