zaterdag 24 november 2012

Kruidnootjes


Ik wilde hier laatst proberen kruidnoten te bakken en ik herinnerde me dat Emma vorig jaar had gemaild of iemand van ons nog een recept had, omdat het bij in Amerika allemaal maar niet wilde lukken.

Ik heb laatst twee recepten geprobeerd, eentje uit m'n kruidnotenkookboek, "Maak van de noot een deugd", en eentje van de AH. M'n kookboek gebruikte veel meer boter dan de AH, en daardoor behielden ze hun vorm totaal niet bij het bakken. Ik vraag me nu dus heel erg af of ik vorig jaar een typfout heb gemaakt met 225 gr in plaats van 125 gram ofzo. Het recept van de AH wat ik vond heet, heel storend, pepernoten: kruidnoten recept van AH.nl Het enige wat ik er op aan te merken had is dat ik meer kruiden wilde gebruiken, maar dat komt misschien ook doordat ik geen echte bruine basterdsuiker heb gebruikt maar lichte rietsuiker. Verder vond ik 2 el melk in plaats van 4 voldoende, anders wordt het deeg erg plakkerig en is het een grote bende om er kleine balletjes van te vorm.



Let er op dat je de balletjes echt klein maakt, anders krijg je reuzenoten. Ook is het best een klus om allemaal kleine balletjes te rollen van het deeg, ik had ongeveer 3 bakplaten vol, dus ik zou zeggen dat dat nog wel handiger zou moeten kunnen. Wordt dus nog vervolgd, goede kruidnotentips zijn welkom :-)

woensdag 21 november 2012

Wortelsoep

Wortelsoep door Ellen

Ingrediënten (voor 2 personen):
200 à 300 g wortel/winterpeen
1 kleine ui of sjalot
1/2 tl chilipoeder
350 ml melk
1 groentebouillonblokje
peper
2 el geschaafde amandelen
100 gr smeer- of roomkaas
eventueel: peterselie
olie of boter

Bereiden:
Snij de ui en wortel in kleine stukjes. Verhit olie of boter in een soeppan, fruit de ui en wortel met het chilipoeder. Voeg na een aantal minuten het bouillonblokje en de melk toe. Laat de wortel in ongeveer 5 minuten gaar koken, maar pas op met de kokende melk. Voeg eventueel peper toe naar smaak. Als de wortel wat zachter is, kun je het geheel fijnmalen met een staafmixer of in een blender.
Rooster de geschaafde amandelen ondertussen voorzichtig in een droge koekenpan. Pas op: dit kan erg hard gaan.
Als de soep klaar is, roer dan de kaas erdoor heen, zo wordt het geheel lekker romig (en machtig). Schep de soep in (2) kommen, strooi de amandelen erover en eventueel wat verse peterselie.

Bron: Okoko recepten

zaterdag 17 november 2012

Pizza(deeg)

Pizza(deeg) door Ellen

In Zweden is er op dit moment een reclame om je etensrestjes te gebruiken om zelf pizza mee te bakken. Ze hebben daarbij een recept voor pizzadeeg in krantenreclames geprint. Dat ben ik dus maar eens gaan uitproberen.

Knapriga kardemummakakor
Knapriga kardemummakakor)
Ingrediënten (voor 3/4 porties):
  • 25 gr gist (verse gist?)
  • 3 dl water (lauwwarm of koud)
  • 2 tl zout
  • 1/2 dl olijfolie
  • evt. 1 tl suiker
  • evt. kruiden
  • 7 à 8 dl bloem
  • pizzabeleg natuurlijk!
Bereiden:
Doe de gist in een kom en doe het water erbij, roer het los. Voeg dan het zout, olijfolie, eventueel suiker en kruiden (peper, tijm, ...) toe. Roer dit goed door elkaar en begin dan met het toevoegen van bloem in stukjes. Ik heb 3 dl volkorenbloem en 4 à 5 dl "normaal" bloem gebruikt. In het begin kan het roeren goed met een garde, na een tijdje moet je kneden. Zorg dat je genoeg bloem in de buurt hebt zodat je eventueel wat kan toevoegen als het nog te vochtig blijft. Als je je handen redelijk schoon uit het deeg kan halen, is het droog genoeg ;-) Laat het deeg een hele tijd staan om te rijzen: volgens het recept 45 minuten als je lauwwarm water gebruikt, 2 uur bij koud water. Dit kan ook nog verschillen tussen of je verse of droge gist gebruikt.

Verwarm de oven voor op 250 graden. Verdeel het deeg in drie/vier porties, rol ze uit tot pizza's, leg deze op bakpapier op bakplaten (na het beleggen zijn ze niet meer te verhuizen!). Beleg nu de pizza's met beleg naar keuze. (Tomatensaus, chorizo, champignons, ui, kaas, feta, mozzarella, ham, kaas, ananas, courgette, aubergine, ... Zelfs ei kan, gewoon er op "breken", het bakt dan vergelijkbaar met een gebakken eitje uit een pan, maar dan op de pizza.) Vergeet niet om het geheel goed te kruiden, door bijvoorbeeld een tomatensaus te kopen/maken die echt ergens naar smaakt (bijvoorbeeld zo'n potje pastasaus met een smaakje). Bak de pizza's omstebeurt in het midden van de oven, in circa 10 minuten, tot ze mooi gekleurd zijn.

Opmerking: In het recept stond dat het voor 4 porties was. 1 pizza vond ik wat weinig, maar 2 was eigenlijk wat veel. Dus misschien is 3 pizza's met dit deeg te maken het best.

BronLantmännen

woensdag 14 november 2012

Champignonsoep

Champignonsoep door (Emma en) Arisca

Ingrediënten (voor 4 personen):
250 g champignons, in plakjes of stukjes
500 ml bouillon
500 ml (volle) melk
1 ui (fijn gesneden)
30-50 g boter, 30-50 g bloem (dit is voor de roux: met 50 g bloem en boter wordt de soep steviger dan met 30 g)
knoflookpoeder
peper
eventueel: peterselie

Bereiden:
Smelt de boter in de soeppan, fruit de ui en doe wat knoflookpoeder erbij. Voeg de bloem toe als de ui glazig is en roer met een houten spatel tot een soort deeg. Schenk de melk erbij terwijl je blijft roeren. Voeg de champignons toe en breng het mengsel rustig aan de kook, schenk dan de bouillon erbij. Blijf goed roeren om te voorkomen dat de soep aanbrandt. Voeg op het laatst wat zout, peper en peterselie toe.

zaterdag 10 november 2012

Uiensoep

Uiensoep door Ellen


Ingrediënten: (voor een aardig volle pan, 4 à 6 personen)

6 uien
klontje boter
tijm, peper, zout
1 à 1.5 liter bouillon
geraspte kaas
afbakstokbrood(jes)

Voor 1 persoon: 1 ui, een half bouillonblokje en 250 ml water.

Bereiden:
Snijd alle uien klein. Smelt dan de boter in een soeppan en smoor hierin de uien. Voeg de kruiden toe, wees niet te zuinig. Als je denkt dat de uien lang genoeg (+allemaal) gebakken hebben (ze hoeven niet per se bruin te kleuren), voeg dan de (warme) bouillon toe. Laat het geheel een tijdje staan pruttelen, proef eventueel of er nog kruiden nodig zijn.

Verwarm de oven op 200 à 220 graden (zie verpakking van je brood). Snijd het brood open, bestrooi het met kaas en bak het af in de oven zodat de kaas ook mooi gesmolten is.

Strooi vlak voor serveren wat geraspte kaas op de (in een soepkom geschonken) soep.

Blueberry cheesecake

Blueberry cheesecake door Emma

Ingrediënten:
200 g biscuits (bijv. digestive koekjes)
100 g boter
kaneelpoeder
vanilleextract
600 g Mon Chou (verse roomkaas)
2 el bloem
175 g suiker
3 eieren
125 ml crème fraîche
150 g bosbessen (diepvries)

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 120 graden. Bekleed een taartvorm met bakpapier. Verkruimel de biscuits, smelt de boter en roer door de kruimels met wat kaneelpoeder. Verdeel over de taartvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet in de koelkast. Mix de Mon Chou, crème fraîche, een scheutje vanille, bloem, suiker en eieren tot een gladde, egale massa. Voeg op het laatst de bevroren bessen toe en verdeel de massa over de taartbodem. Bak 1,5 uur in het midden van de oven tot de buitenkant stevig is en het midden nog wat zachter. Laat de taart in de oven staan terwijl deze afkoelt, haal hem er pas uit als de taart op kamertemperatuur is. Zet hem vervolgens afgedekt in de koelkast tot je hem gaat serveren (maar minstens 4 uur).

Bron: AH.nl

Marshmallow-fudgetaart

Marshmallow-fudgetaart door Emma

Ingrediënten:
2 blikjes gecondenseerde melk
600 g chocolade (puur)
15 marshmallows, in kleine stukjes gesneden
200 g biscuits, verkruimeld
250 g boter

Bereiden:
Smelt 200 g boter en roer het door de koekkruimels. Bekleed een taartvorm met bakpapier en verdeel de koekkruimels over de bodem, druk aan met de bolle kant van een lepel. Smelt de chocolade au bain marie met de rest van de boter en een snufje zout. Als de chocolade gesmolten is roer je de gecondenseerde melk er doorheen. Voeg op het laatst de stukjes marshmallow toe (laat wat over voor decoratie) en verdeel over de taartvorm. Steek de laatste stukjes marshmallow in de fudge en laat de taart in de koelkast afgedekt opstijven. Haal een paar uur voor serveren uit de koelkast en geef niet te grote stukjes, want deze taart is erg machtig.

zondag 4 november 2012

Gehaktballen

Gehaktballen door Ellen

Knapriga kardemummakakor
Knapriga kardemummakakor)
Ingrediënten (voor 4 à 5 personen):
  • 500 gr gehakt (naar keuze)
  • 1 kleine ui
  • 1 ei
  • 2 beschuiten (of kleine knäckebröder)
  • kruiden en specerijen! Peper, zout, teentje knoflook, kerriepoeder en/of nootmuskaat en/of paprikapoeder en/of ...
  • Boter om in te bakken
Bereiden:
Snij de ui (en evt het teentje knoflook en andere extra ingrediënten, zie varianten) erg fijn. Kneed het gehakt, de ui, het ei, de verkruimelde beschuiten en de gekozen kruiden en specerijen door elkaar. Het is heel belangrijk om het vlees flink te kruiden (meer dan je denkt dat nodig is), anders smaakt het nergens nar. Verwarm boter in een grote braadpan. Vorm kleine of grote ballen van het vlees en braad deze aan in de pan. Als ze aan alle kanten mooi bruin zijn, vul dan de pan met water tot de ballen bijna onder water staan. Laat het met de deksel op de pan op laag vuur garen.

In Zweden worden kleine gehaktballetjes geserveerd met roomsaus, rode bessen jam, aardappelpuree en bieten (gekookt of in een salade). De Nederlandse grote gehaktballen kunnen natuurlijk bij allerlei combinaties, aardappels, bloemkool en een kaassausje bijvoorbeeld?

Varianten:
Bij m'n vorige baantje (Maria's eetwinkel) deden ze weleens feta of olijven of tomatenpuree (geloof ik) door de gehaktballen: je kan dus flink experimenteren met gehaktballen.