zaterdag 17 november 2012

Pizza(deeg)

Pizza(deeg) door Ellen

In Zweden is er op dit moment een reclame om je etensrestjes te gebruiken om zelf pizza mee te bakken. Ze hebben daarbij een recept voor pizzadeeg in krantenreclames geprint. Dat ben ik dus maar eens gaan uitproberen.

Knapriga kardemummakakor
Knapriga kardemummakakor)
Ingrediënten (voor 3/4 porties):
  • 25 gr gist (verse gist?)
  • 3 dl water (lauwwarm of koud)
  • 2 tl zout
  • 1/2 dl olijfolie
  • evt. 1 tl suiker
  • evt. kruiden
  • 7 à 8 dl bloem
  • pizzabeleg natuurlijk!
Bereiden:
Doe de gist in een kom en doe het water erbij, roer het los. Voeg dan het zout, olijfolie, eventueel suiker en kruiden (peper, tijm, ...) toe. Roer dit goed door elkaar en begin dan met het toevoegen van bloem in stukjes. Ik heb 3 dl volkorenbloem en 4 à 5 dl "normaal" bloem gebruikt. In het begin kan het roeren goed met een garde, na een tijdje moet je kneden. Zorg dat je genoeg bloem in de buurt hebt zodat je eventueel wat kan toevoegen als het nog te vochtig blijft. Als je je handen redelijk schoon uit het deeg kan halen, is het droog genoeg ;-) Laat het deeg een hele tijd staan om te rijzen: volgens het recept 45 minuten als je lauwwarm water gebruikt, 2 uur bij koud water. Dit kan ook nog verschillen tussen of je verse of droge gist gebruikt.

Verwarm de oven voor op 250 graden. Verdeel het deeg in drie/vier porties, rol ze uit tot pizza's, leg deze op bakpapier op bakplaten (na het beleggen zijn ze niet meer te verhuizen!). Beleg nu de pizza's met beleg naar keuze. (Tomatensaus, chorizo, champignons, ui, kaas, feta, mozzarella, ham, kaas, ananas, courgette, aubergine, ... Zelfs ei kan, gewoon er op "breken", het bakt dan vergelijkbaar met een gebakken eitje uit een pan, maar dan op de pizza.) Vergeet niet om het geheel goed te kruiden, door bijvoorbeeld een tomatensaus te kopen/maken die echt ergens naar smaakt (bijvoorbeeld zo'n potje pastasaus met een smaakje). Bak de pizza's omstebeurt in het midden van de oven, in circa 10 minuten, tot ze mooi gekleurd zijn.

Opmerking: In het recept stond dat het voor 4 porties was. 1 pizza vond ik wat weinig, maar 2 was eigenlijk wat veel. Dus misschien is 3 pizza's met dit deeg te maken het best.

BronLantmännen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten