maandag 31 januari 2011

Citroenijs

Citroenijs door Kelly

Benodigdheden:
Sap+schil van 3 citroenen
300 ml slagroom
300 ml water
140 gram suiker

Bereidingswijze:
Kook het water met de suiker en citroenschil. Laat dit een paar minuten doorkoken. Gooi dit in een beslagkom en voeg het water en citroensap toe. Goed mengen tot één geheel.
Zet dit 1 in een platte open bak 1 á 2 uur in de vriezer. Gooi het daarna terug in de beslagkom en haal met een mixer alle ijskristallen er uit. Weer terug in de vriezer, en gedurende 2 uur dit proces elk half uur herhalen. Daarna de deksel er op zetten. Schijnbaar moet je het ook nog 45 minuten voor gebruik in de koelkast zetten, maar zo ver is mijn ijs nog niet :)

En inmiddels het ijs gegeten. Inderdaad ruim voor gebruik in de koelkast zetten. Het is ca 40 minuten voor gebruik in de koelkast gegaan, en ik heb het nog 10 seconden in de magnetron (op laag vermogen) gezet zodat je er doorheen kon hakken.
Wel echt héél lekker! Alle moeite meer dan waard!

zaterdag 29 januari 2011

Boterkoek

Boterkoek door Kelly


Benodigheden:

200 gram bloem
160 gram boter
160 gram witte basterdsuiker
100 gram amandelspijs
1 ei
beetje citroensap
snufje zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de boter, suiker en zout, en voeg rustig de bloem toe. Verdeel het deeg in tweeën.
Vet een taartvorm in, bakpapier op de bodem. Hieroverheen het ene deel van het deeg uitspreiden.
Kluts het ei. Verkruimel de spijs en meng dit met een half ei. Wanneer dit mengsel klaar is leg je het op de bodem.
Het tweede deel van het deeg leg je hierover heen. Bestrijk dit met de andere helft van het ei.

Het is NIET erg wanneer je de taartvorm niet helemaal vol krijgt. Zorg er eerder voor dat de bodem geen gaten heeft en dat het spijsmengsel bedekt wordt door de top. In de oven zal het deeg zich uitbreiden naar de zijkant.
30 minuten in de oven.

dinsdag 18 januari 2011

Aardappelpuree van Kelly's huisgenoot

Aardappelpuree van Kelly's huisgenoot door Kelly

Benodigdheden:
- Aardappels (zoveel als je normaal schilt)
- Melk
- Boter (gewoon hetgeen je op je brood smeert)
- Zout

Bereidingswijze:
Schil de aardappels, en kook ze goed gaar met een beetje zout. Als ze gaar zijn giet je ze af en prak je ze in de pan. Hierna zet je hem weer terug op het vuur, en voeg je een beetje boter toe, en een scheutje melk (niet te veel, hierdoor wordt het soppig). Dit roer je door elkaar met een lepel, en je wacht tot het goed tot heet wordt. Hierna haal je het van het vuur af en eet je het lekker op.

zondag 16 januari 2011

Tomatensaus

Tomatensaus door Kelly

Benodigdheden
1 blikje tomatenpuree (70g)
1 teentje knoflook
1 pakje creme fraiche of slagroom (voor de variatie)
1 ui
1 tomaat
1 tl italianse kruiden
peper naar wens
(extra: 1 à 2 tomaten, 1 uitje)

Bereidingswijze
Ontvel de tomaten (om de tomaten makkelijk te ontvellen moet je ze eventjes in gekookt water leggen, dan trek je het er zo af.) en snij ze in blokjes. Snipper de ui. Fruit de ui en knoflook glazig in een beetje olijfolie in een wok. Voeg de tomatenblokjes, en de tomatenpuree toe. Als dit warm is giet je de room erdoor/voeg je de creme fraiche toe. Hierna voeg je de kruiden toe.

Waarvoor?
Natuurlijk voor pasta! Als je er nog meer groenten door wilt hebben en misschien wat kip, dan doe je kip nadat de ui klaar is, en de groenten samen met de tomatenblokjes.

Pindasaus

Pindasaus door Kelly

Benodigdheden
Flinke pollepel Pindakaas
Scheut ketjap manis (1dl?)
1 tl sambal
1 teentje knoflook
beetje gember
paar druppels tabasco
scheut water water

Bereidingswijze
Gooi alles in een pannetje, en zorg ervoor dat het warm wordt/kookt. Vergeet niet te roeren. Als het te dik wordt, extra water er doorheen. Ik doe het altijd een beetje op de gok, maar je komt er vanzelf achter wat ongeveer werkt.

Waarvoor?
Zie de gehaktballetjes. Ook geschikt voor bij een barbecue, gourmetten, fonduen, stokbroodje, patat, nasi, etc.

Kerriesaus

Kerriesaus door Kelly

Benodigdheden:
2 el kerriepoeder (van de toko)
1 boullionblokje
1 ui
2 dl melk
1 el maizena/bloem/aardappelzetmeel
Peper en zout naar wens :)

Bereidingswijze:
Snipper de ui. Zet een pan op het vuur. Giet hier een beetje olijfolie in, en voeg de ui en het kerriepoeder toe. Fruit de ui glazig. Voeg de melk en het boullionblokje toe, wacht tot het kookt en voeg het bindmiddel toe. Als je bloem gebruikt heb je mogelijk iets meer dan 1 el nodig. Blijf roeren tot het een dikkige saus wordt.

Waarvoor?
Ik heb nadat de ui glazig was kipfilet in stukjes toegevoegd. Op het moment dat ik het bindmiddel erbij heb gedaan heb ik er ook paprika ingegooid. Hiernaast heb ik een pan pasta opgezet.

Gembersaus

Gembersaus door Kelly

Benodigdheden
Half pakje slagroom
1 el gember
1 tl kerriepoeder
wat bindmiddel
peper en zout naar wens


Bereidingswijze
Kook de room met de kruiden onder continu roeren. Voeg bindmiddel toe als het kookt. Makkelijker kan bijna niet :)


Waarvoor?
Voor het "Ik-heb-niets-in-huis"mengsel, of gewoon door de pasta met andere dingen. Misschien ook geschikt voor rijst...
 

Champignon-Roomsaus

Champignon-Roomsaus door Kelly

Benodigdheden
150 gram champignons
35 gram boter
1 dl water
1/8 liter slagroom
1 teentje knoflook
1 ui
2 eetlepels allesbinder

Bereidingswijze
Snipper de ui en fruit deze glazig met de knoflook in de gesmolten boter. Voeg de champignons toe. Als dit klaar is gooi je het water en de slagroom in de pan, en breng je dit aan de kook. Vervolgens voeg je de allesbinder toe, en  blijf je roeren tot het een dikkige saus wordt.
 
Waarvoor?
Dit kan je eten met bijvoorbeeld aardappels en varkensvlees of kip, maar ook met pasta en rijst. Het vlees kan je in dezelfde pan bereiden als de saus, dit voeg je dan toe nadat de uitjes klaar zijn (let wel, in een wok!). Extra groenten? Kan ook nog, maar dit moet je dan gaar laten worden in de saus, anders neemt de saus de smaak van de champignons niet meer over, dus denk aan paprika, maar brocolli is ook te doen.

vrijdag 14 januari 2011

Maïssoep

Maïssoep door Ellen
Gegeten op 14 januari 2011 @ Emma

Ingrediënten: (voor 4 personen)
  • 1 grote ui
  • Optioneel 1 of ½ rode peper
  • 1 lepel kerrie
  • 3 lepels olijfolie
  • 1 blikje maïs (ong. 225 gram)
  • 8 dl (groente of tuinkruiden) bouillon
  • 5 takjes koriander
  • Optioneel 1 paprika

Bereiden:
De ui snipperen, de optionele peper van zaad ontdoen, kleinsnijden en met de kerrie in de hete olie 3 minuten licht fruiten. De maïs (eventueel enkele lepels als vulsel apart houden), het vocht en de bouillon toevoegen, aan de kook laten komen en pureren. Op het laatst de achtergehouden maïs en/of kleingesneden paprika meewarmen en daarna de kleingesneden koriander toevoegen.

Bron: Het nieuwe kookboek

Smeuïge chocoladepindabrokken

Smeuïge Chocoladepindabrokken door Anne
Gegeten op 14 januari 2011 @ Emma

Ingrediënten:
  • Room
  • Chocolade (liefst melk of puur)
  • Ongezouten pinda’s

Bereiden:
Breek de chocolade in kleine stukjes, en doe de helft in een kleinere pan. Bewaar de andere helft nog even. Je kan om het even welke chocola gebruiken. Na Sinterklaas en Pasen heb ik altijd veel hazen en sinterklazen over en die kan je er ook prima bij doen (in kleine stukjes). Puur en melk valt ook prima te combineren. Smelt de helft van de chocolade au bain marie, maar zorg ervoor dat-ie niet te heet wordt. Als je een kookthermometer hebt: use it! 40 graden is wel zo’n beetje het matje. Als de chocolade goed gesmolten is en op 40 graden is haal je de pan van het vuur, gooi je de andere helft van de chocola erbij, en meng je het (van het vuur af!) even door elkaar. Als alle chocola zo’n beetje aan het smelten is zet je de pan weer op het vuur en verwarm je door, maar zorg dat je niet boven die 40 graden komt anders wordt je chocola dof en dat is zonde! Als alle chocola perfect gesmolten is doe je er een flinke scheut room door, maar hier gaat je chocola onmiddelijk van klonteren dus doe snel de pinda’s er door heen en schep de boel door elkaar zo goed als het kan. Als alle pinda’s bedekt zijn schep je het mengel uit de pan op een flink stuk bakpapier, vouw je het bakpapier dicht, en gebruik je een deegroller (of gewoon je handen) om er een platte schijf van te maken. Buiten de koelkast af laten koelen tot het hard geworden is, en dan in stukjes snijden met een scherp mes om door al die pinda’s heen te komen. Voilà!

Dark chocolate fudge

Dark Chocolate Fudge door Emma
Gegeten op 14 januari 2011 @ Emma

Ingrediënten:
  • 350 g pure (kook)chocolade
  • een blikje gecondenseerde melk (400 g)
  • 30 g boter
  • stukjes vulling (in mijn geval: stukjes Lonka Vanillefudge, maar nootjes of stukjes witte chocolade kan ook)

Bereiden:
Zorg voor je begint dat de stukjes klaarliggen en goed van grootte zijn. Zet een pannetje op een laag vuurtje en gooi de chocolade, melk, boter en een snufje zout erin. Blijf continu roeren tot een homogene massa ontstaat. Voeg de stukjes toe en roer er doorheen. Schep het mengsel in een met bakpapier beklede ovenschaal. Zet het geheel afgedekt in de koelkast tot het hard geworden is (paar uur) en snijd het daarna in blokjes. Het lekkerst op kamertemperatuur, maar volgens het originele recept zou je het meteen uit de vriezer kunnen eten. Mijn ervaring: da's koud en hard en doe dus maar niet.

Bron: http://www.nigella.com/recipes/view/chocolate-pistachio-fudge-96

Baked cheesecake

Baked Cheesecake door Emma
Gegeten op 14 januari 2011 @ Emma

Ingrediënten:
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g bloem
  • 250 g basterdsuiker
  • 200 g koude boter, in blokjes
  • 4 eieren
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • citroensap
  • 500 g kwark

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Kneed het bakmeel, de bloem, de helft van de basterdsuiker, de boter, 1 ei en 1 zakje vanillesuiker met blote handen tot het een acceptabel klontvrij deeg lijkt te zijn. Bekleed een springvorm van 26 cm doorsnede met het deeg, maak een opstaand randje van zo'n 2 centimeter. Splits 3 eieren boven een kom door ze doormidden te breken en het eiwit op te vangen in een vetvrije kom (ingewreven met wat citroensap zou moeten werken?). Doe de eierdooiers in een andere kom. Roer de eierdooiers om met de rest van de basterdsuiker en de vanillesuiker, twee eetlepels citroensap en de kwark. Klop het eiwit zo stijf mogelijk en roer dit voorzichtig door het dooiermengsel. Schenk dit mengsel op de bodem in de taartvorm en schuif deze midden in de oven. Bak de cheesecake in 50 minuten gaar en goudgeel. Zet de cheesecake minstens 1 uur in de koelkast voor je 'm serveert; hij is koud het lekkerst.

Bron: http://www.ah.nl/recepten/recept?id=431314&rq=amerikaanse+cheesecake