donderdag 9 mei 2013

Cheeseburgerkoekjes

Cheeseburgerkoekjes  
door Emma en Ellen
De cheeseburgerkoekjes hebben we in drie stappen gemaakt: 
eerst bakten we chocoladekoekjes, toen eierkoekjes en toen maakten we de burgers.

Chocolade-pistachekoekjes

Ingrediënten: (voor 24 dikke chocolade"burgers", maar 30 of 36 dunnere kun je er ook wel van maken)
2 el boter plus extra om in te vetten (wij hadden 2 el extra nodig)
175 gram pure chocolade (in stukjes)
300 gram zelfrijzend bakmeel (plus extra om te bestuiven)
1.5 tl bakpoeder
100 gram fijne tafelsuiker
85 gram maisgriesmeel (wij gebruikten tarwegriesmeel)
fijngeraspte schil van 1 citroen
2 tl amaretto
1 ei (licht losgeklopt)
100 gram pistachenoten (grof gehakt)

Bereiding:
Wij gebruikten twee muffinbakblikken (met elk plek voor 12 muffins, in dit geval koekjes). Vet deze van tevoren in met (2 el) boter en bestuif ze met wat meel of bloem. Verwarm de oven voor op 160 graden.
Verwarm de chocolade met de boter au bain-marie tot de chocolade gesmolten is. Haal de kom uit de pan en laat het mengsel wat afkoelen.
Doe het meel en bakpoeder in een kom (zeef eventueel eerst) en meng ze met suiker, griesmeel, citroenrasp, amaretto, ei en de pistachenoten. Giet het chocomengsel erbij en kneed het geheel tot een glad deeg. Wij hadden hiervoor nog 2 eetlepels boter (op kamertemperatuur) nodig.
Vervolgens hebben we de bakblikken gevuld met het deeg, in elk muffinvakje een plat bodempje zodat we burgervormige koekjes krijgen. Het recept is eigenlijk voor repen, eerst worden er lange staven 20 minuten in een bakblik gebakken, dan worden ze uit de oven gehaald om wat af te koelen en te snijden in repen. Vervolgens worden ze nog 10 minuten gebakken. Wij hebben de koekjes daarom 20 minuten in de bakblikken gebakken, toen wat laten afkoelen en toen uit de vormpjes gehaald en op een vel bakpapier nog 10 minuten afgebakken.

Bron: Boek "Verslaafd aan chocolade, hét kookboek voor chocoladefans"

Eierkoekjes
Ingrediënten: (voor 48 eierkoekjes)
6 eieren
300 gram kristalsuiker
mespunt zout
1 zakje vanillesuiker
rasp van een citroen
300 gram zelfrijzend bakmeel

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 à 180 graden. (Bij ons werkte een combimagnetron op 160 graden een stuk beter dan een gasoven, maar waar dat precies aan lag... Normaal bakt Ellen ook in die gasoven.)
Klop de eieren met de suiker, het zout en vanillesuiker licht schuimend en stevig in een kom. Voeg vervolgens rustig de citroenrasp en het meel toe en schep dit er doorheen, maar pas op dat je de lucht niet uit het beslag slaat.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep hierop hoopjes van het beslag. Houd ze ver genoeg uit elkaar zodat ze niet aan elkaar vast komen te zitten bij het bakken. Bak de eierkoekjes in 10 minuten mooi goudgeelbruin.

Bron: combinatie van "Het nieuwe kookboek" en 24Kitchen

Cheeseburgerkoekjes
Ingredienten: (voor 24 "cheeseburgers")
48 eierkoekjes of andere koekjes met een bolle kant

24 ronde chocoladekoekjes
1 eiwit, losgeklopt
25 gram sesamzaad
250 gram poedersuiker
4 à 5 el melk

gele voedingskleurstof
rode voedingskleurstof
groene voedingskleurstof
50 gram (geraspte) kokos

Bereiding:
Verdeel de roomboterkoekjes (of eierkoekjes) over twee platen. Op de ene plaat liggen de koekjes met de platte kant en op de andere kant met de bolle kant naar boven. Op elke plaat ligt een gelijk aantal koekjes, 24 in ons geval. (Dit zijn de twee broodjes van een cheeseburgers)
Strijk met een kwastje een beetje eiwit op de koekjes die met de bolle kant naar boven liggen en strooi er sesamzaadjes op. (Dit is de bovenkant van een cheeseburger.)
Maak glazuur (de 'kaas'): roer 4 eetlepels melk en het amandelaroma door de poedersuiker. Voeg zo nodig meer melk toe. Doe er gele en rode voedingskleurstof bij tot het glazuur de oranjegele kleur heeft van Amerikaanse cheddar. Je kunt er ook voor kiezen om wat gele glazuur (kaas) en rode glazuur (ketchup) te maken. :-)
Kleur de kokos: stop de kokos in een pot met een deksel en doe er groene voedingskleurstof bij. Schud de pot tot de kokos de kleur van sla heeft.

De 'kaas'-glazuur is de lijm. Strijk glazuur op de koekjes die met de platte kant naar boven liggen. Leg daarop de chocoladekoekjes. Strijk daarna glazuur op de chocoladekoekjes en doop die in de groene kokos. Strijk dan wat glazuur op de platte kant van de eierkoekjes waarop je sesamzaad gestrooid hebt en zet die koekjes op de 'sla' van het andere koekje. Nu is je miniatuur cheeseburgerkoekje klaar!

Bron: De Koekjesclub door Ann Pearlman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten