zaterdag 13 december 2008

Zeer snelle pasta

Zeer snelle pasta door Emma

Men neme een potje pizzaprut! Nee, geen tomatenpuree, maar PizzaQuick ("Maakt van iedere boterham een pizza" oid) van Remia. Verder wat pasta (spaghetti ofzo) en noten (cashewnoten, wat walnoten, dat soort zooi) en kaas (kaaaaaaaas).

Kook de pasta. Niet te lang, want dan wordt het zacht.
Kieper er een lepel pizzaprut in.
Gooi er noten bij.
Kaas erover.

Eten. NU. Da's precies tien minuten! :D

dinsdag 25 november 2008

Club sandwich

Club sandwich door Emma

Ingrediënten:
Spek (wat blokjes of paar plakjes)
Kip-kerriesalade
Kipfilet (broodbeleg)
Sla of zakje rauwkost
Lekker broodje, vers of afbak

Bereiden:
Bak het spek in een pannetje of in de magnetron (leg spek tussen dubbele laag keukenrol en dan 2 minuten op vol vermogen). Snij het broodje doormidden en leg wat blaadjes sla op de onderste helft, leg er één of twee plakjes kipfilet overheen, doe nog een laagje sla, smeer er (lekker royaal) kip-kerriesalade overheen en leg het spek erop.

vrijdag 24 oktober 2008

Luxe dessert

Luxe dessert door Kelly

- Een wafel
- IJs
- Slagroom
- Chocolade
- Optioneel: kersen.

Bereidingswijze:
Leg de wafel op een bord. Doe daarbovenop een schepje ijs. Smelt de chocola. Giet dit over het ijs heen. Spuit er slagroom overheen. Giet hier indien gewenst nog meer chocola overheen.

maandag 20 oktober 2008

Britse cottage pie

Britse cottage pie door Kelly

Benodigdheden (voor 4/5 personen):
Olijfolie
300 gram rundergehakt
140 gram tomatenpuree uit blik
Eén pakje geraspte kaas
Eén runderboullionblokje
Eén ui (niet al te groot)
Eén bakje champignons
Eén pakje aardappelpuree (met melk of water of wat er ook maar op staat)

Bereidingswijze:
Maak de champignons schoon en snij deze en de ui in stukjes. Gooi wat olijfolie in een wok en gooi daar de champignons en uitjes bij. Wanneer dit er een beetje klaar uitziet gooi je de gehakt erbij. Naar eigen inzicht kruiden. Rul het gehakt, en wacht tot het mooi bruin is. Voeg vervolgens het boullionblokje en de tomatenpuree toe en zorg ervoor dat dit een dikkige saus wordt.
Zorg er in de tussentijd voor dat de aardappelpuree klaar is.

Pak een ovenschaal en gooi de saus daarin. Bedek dit met de aardappelpuree. Strooi hier een laagje kaas over, en zet dit nog 20 minuten in een voorverwarmde oven (140°C).

dinsdag 14 oktober 2008

Broccolitaart

Broccolitaart door Kelly

Benodigdheden:
400 gram broccoli
1 ei
125 ml zure room (een pakje)
1 pakje schouderham (zo'n 100/150 gram)
Bladerdeeg uit het vriesvak
Nootmuskaat
Peper
Zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 130*C
Gooi water in een pan en laat dit koken. Voeg vervolgens de brocolli daar aan toe, en laat dit zo'n vier minuten koken (moet nog een beetje knapperig zijn). Hierna afgieten en met koud water spoelen.
Pak een kom, en gooi daar de zure room en het ei in. Mix dit tot één geheel, en voeg dan de nootmuskaat, peper en zout toe. Wederom roeren. Snij de ham in stukjes en gooi dit door het mengsel. Nog een keer roeren.
Pak een taartvorm, vet hem in met wat olijfolie, en bedek de bodem en zijkanten met de stukjes bladerdeeg. Prik gaatjes in de bodem met de vork, en gooi dan het mengsel en de brocolli eroverheen.
Zet dit een half uurtje in de oven.

vrijdag 5 september 2008

Kip met citroen

Kip met citroen door Kelly

Benodigdheden (voor 3 personen):
3 kipfiletjes
4 citroenen
5 limoenen
1 (koffie)kopje suiker

Bereidingswijze:
Snij drie van de vier citroenen in dunne schijfjes, en snij vier van de vijf limoenen in dunne schijfjes.
Leg de kip in een ovenschaal, leg de schijfjes citroen en limoen erover heen. Knijp de resterende citroen en limoen erover uit. Strooi het kopje suiker er evenredig overheen. Zet dit 35 minuten in een voorverwarmde (220°C) oven.

woensdag 3 september 2008

Kelly's ovenschotel

Kelly's ovenschotel door Kelly

Benodigdheden:
2 Slavinken
1 zak krieltjes
voor 2 personen spercieboontjes
Bakboter
Ovenschaal
Oven

Kruiden:
Thijm
Rozemarijn
Oregano
Zout
Peper
Knoflook

Bereidingswijze:
Verwarm je oven voor op 220°C.
Leg de twee slavinken in het midden van je ovenschaal en leg daarbovenop een beetje bakboter. Vervolgens strooi je de kruiden over de slavinken en de rest van de schaal (doe niet te zuinig). Dit zet je 15 minuten in de oven.
Haal vervolgens de schaal er even uit en voeg de krieltjes toe. Schep deze om zodat de jus en kruiden overal komen. Dit zet je 10 minuten in de oven.
Haal de schaal er weer uit en voeg tot slot de boontjes toe. Dit zet je nog 20 minuten in de oven, en dan is het klaar!

zondag 17 augustus 2008

Indisch gehaktbrood

Indisch gehaktbrood door Emma's moeder

Ingrediënten:
een klein beetje dobbelsteentjesspek
1/2 zakje nasikruiden
1 ei
3 eetlepels ketjap
500 g rundergehakt
50 g paneermeel
2 flinke eetlepels sambal badjak

Voorbereiden:

De nasikruiden 10 minuten in ca. 1/2 dl heet water weken. De ham fijnsnijden. In een kom gehakt met kruiden, ham/spek, eieren, paneermeel, ketjap en sambal door elkaar kneden. Het gehakt overdoen in een kleine cakevorm en de vorm minstens 1 uur in de koelkast zetten.

Bereiden:
De oven voorverwarmen op 200*C of gasstand 4. De cake ca. 30 minuten in het midden van de oven bakken. Daarna uit de vorm halen en in plakken snijden. Volgens het recept erg lekker met pindasaus, rijst en gestoofde witte kool, maar wij eten het thuis altijd op brood en dat bevalt ook erg goed.

Geen oven? Volgens het recept ook te maken door van het gehaktmengsel een grote schijf te vormen en deze aan iedere kant ca. 15 minuten in de braadpan in wat boter gaar te bakken.

dinsdag 29 juli 2008

Nasi goreng met erwtjes en ham

Nasi goreng met erwtjes en ham door Imre

Ingrediënten (alles voor 1 persoon):
100 gram rijst
1 ei
driepvrieserwtjes (vers mag ook)
ham in blokjes
(hoeveelheid erwtjes en ham naar eigen gevoel)

Bereiden:
Kook de rijst zoals je dat normaal ook zou doen. Laat het daarna goed afkoelen en drogen (dit kan ook met behulp van keukenpapier, het afkoelen hoeft niet persee).
Bak ondertussen, tijdens het koken, een omelet of een roerei. Een roerei geeft voorkeur, want dat kun je ook in een wok maken en scheelt sommigen weer afwas.
Verhit een wok of een bolvormige koekenpan (zeg maar eentje waar je niet eens pannekoeken in kan bakken, vraag me niet waarom wij er zo een hebben). Doe dan 2 eetlepels olie erin. Als de olie heet is gaat de rijst erin. Roerbak enkele minuten op hoog vuur tot de rijst goed warm is. Doe ham en erwtjes erbij, roerbak, en na een minuutje het roerei (en eventueel zout). Na een halve minuut is de rijst klaar om opgediend te worden.

maandag 31 maart 2008

Wokken met fruit

Wokken met fruit door Emma

Benodigdheden:
- een prei
- twee uien
- paprika
- 300 gram roerbakmie (kleine, dunne stukjes mie, speciaal om te roerbakken, lukt altijd)
- een blikje ananas (schijven of stukjes, op siroop of niet, maakt niet uit)
- een blik perziken (je houdt hier veel van over, maar fruit is goed voor je!)
- een appel
- cashewnoten

Bereiden:
Zet water op voor de roerbakmie. Als het kook doe je de mie erin en laat je het geheel 2 minuten koken (het veiligst is om de gebruiksaanwijzing te volgen, vertrouw mij niet al te veel ^^"). Snij en was (was en snij) ondertussen de groenten. Kleine stukjes of reepjes of kringetjes of wat je maar wil. Als de roerbakmie klaar is giet je het af, roer je het door en laat je het met de deksel erop op het aanrecht staan.
Zet een wok (of andere pan waarin dit kan) op het vuur en voeg de groenten toe. Giet de ananas af en snij de schijven eventueel in stukjes. Maak het blik perziken open, haal er een paar (3 of 4 halve) uit en snij ze in stukjes. Schil en snij de appel. Als de groenten beginnen te garen (na een paar minuten) voeg je het fruit en de cashewnoten toe. Roerbak dit alles nog een paar minuten, voeg de mie toe, bak het geheel wat op en klaar. :D

Lekker met ketjap, sambal of wat dan ook.

Variatie: gebruik kipfilet in plaats van cashewnoten. Neem niet te veel, want het fruit moet overheersen, niet het vlees. Zorg dat de kipfilet in kleine stukjes is gesneden en bak dit gaar voor je de groeten in dezelfde pan/wok toevoegt.

maandag 24 maart 2008

Maaltijdsalade spek met fèta

Maaltijdsalade spek met fèta door Emma

Klik hier voor de variatie zonder sla en brood.

Ingrediënten (voor 2 à 3 personen/porties/dagen):
- 1 krop ijsbergsla
- 1 pakje (=2 kleinere bakjes) gekruide spekblokjes
- 1 potje feta
- 3 tomaten
- 1 klein rood uitje
- stokbrood

Bereiden:
Bak het spek gaar. Was en snij de tomaten, bij voorkeur in blokjes of stukjes. Schil en snij het uitje in kleine reepjes. Scheur en was de sla. Laat de feta uitlekken.
Zoek een mooie schaal en doe daar de sla, tomaten en ui in. Meng het met je (schone) handen door elkaar. Leg er de fetablokjes op en doe daar het spek (hoeft niet helemaal warm meer te zijn) bovenop.
Serveer met stokbrood.

Maaltijdsalade kip en ananas

Maaltijdsalade kip en ananas door Emma

Ingrediënten (2 à 3 personen/porties/dagen):
- 2 appels
- 1 verse ananas (probeer in de winkel het bovenste/binnenste blaadje eruit te trekken, gaat dat makkelijk dan is hij rijp)
- 1 krop ijsbergsla
- 1 gele paprika
- 1 klein rood uitje
- 2 kipfilets
- stokbrood

Bereiden:
Snij de kipfilet in kleine blokjes. Strooi er wat zout en peper (en eventueel wat kerrie en gemberpoeder) overheen en bak de blokjes gaar.
Schil de appel en maak er kleine stukjes van. Scheur de sla in stukjes en was het samen met de gesneden paprika. Schil en snij de ui in kleine blokjes.
Doe de ananas. Dit kan door hem eerst te schillen en dan pas in stukken te snijden, of door eerst in plakken te snijden en vervolgens de schil eraf te halen. Wat je zelf het makkelijkst vindt. Je denkt misschien: 'waarom al die moeite? ik pak wel een blikje,' maar verse ananas is echt zó veel lekkerder omdat ook het zure nog te proeven is. En wat je overhoudt kun je altijd nog als toetje met wat slagroom eten.

Zoek een mooie schaal en leg onderin de appelstukjes. Vervolgens een laagje sla, een laagje paprika, nog wat sla, uitjes, de (intussen wat afgekoelde) kip en leg de ananas er overheen.

Serveer met stokbrood(jes).

dinsdag 26 februari 2008

Aardappelpuree van Kelly

Aardappelpuree van Kelly door Kelly


Benodigdheden:
Aardappelen
Citroen
Slagroom
Boter

Bereidingswijze:
Kook de aardappelen. Stamp ze/prak ze/haal ze door een zeef. Voeg voor een éénpersoonsportie ongeveer 10 gram boter toe, en zo'n 20ml slagroom. Hiernaast knijp je ongeveer een schijfje citroen erin uit. Peper en zout toevoegen, en smullen maar!

dinsdag 19 februari 2008

Gyros gezond

Gyros gezond door Emma
Of ongezond. Het is maar net hoe je het bekijkt.

Ingrediënten (voor één persoon):
200 g gyros of shoarma
1/2 pak roerbakgroenten
Knoflooksaus
Sambal
Witte rijst of (wit?) brood

Bereiden:
Kook de rijst. Doe de helft van het pakje gyros in de pan (dus zo'n 150 à 200 gram). Bak de gyros gaar en voeg de helft van de zak groenten toe. Ben je minder lui dan ik? Zorg dan dat je prei, ui, paprika en/of andere groenten gesneden en gewassen klaar hebt staan. Doe dat dan in de pan.
Voeg sambal toe en gooi het geheel over de rijst heen. Als variatie kun je het ook met (wit?) brood eten, of met extra sla. Ik weet alleen niet of sla in combinatie met de roergebakken groenten lekker is. En anders laat je die groenten weg en kom je vanzelf op het traditionele broodje-gyros-met-knoflooksaus-en-sla uit. Oh, wat zijn we toch weer student. ;)

Pannenkoeken

Pannenkoeken door Emma

Ingrediënten (1 persoon):
100 g bloem
1 ei
zout
250 mL melk
boter



Bereiden:
Doe de bloem en het ei in een beslagkom, voeg tijdens het roeren de melk toe. Vergeet niet om "wat" zout aan het beslag toe te voegen. Laat het beslag na het roeren zo'n 20 minuten staan, dat schijnt beter te zijn. En zorg dat de klonten eruit zijn, anders gaan je gasten zeuren. Maar dit is voor één persoon, dus je hebt geen gasten, dus kun je ze net zo goed mét klonten bakken.
Zet koekenpannen op hoog vuur en doe er een klontje boter in. Als het boter pruttelt en borrelt en de pan blijkbaar heet is, giet je wat beslag in de pan.
Als de bovenkant van je pannenkoek droog is, kun je hem omdraaien. Al dan niet door de pannenkoek de lucht in te gooien. Officieel moet je dit op laag vuur doen, maar als je elektrisch kookt zoals ik zul je merken dat je hoge vuur te langzaam laag vuur wordt om de hele tijd te veranderen. Maar alles op hoog vuur kan ook.

donderdag 14 februari 2008

Vissticks volgens Sanne

Vissticks volgens Sanne

1 pak diepvries vissticks
1 kleine pot wortels/doperwten
Diepvries aardappelschijfjes
Aardappelkruiden
Paprikakruiden
Suiker
Boter

Warm boter op in een pan, voeg 5 vissticks toe. Vervolgens gooi je in dezelfde pan (scheelt afwas, mag altijd in een andere pan) een hoeveelheid aardappelen waar jij van denkt dat je er genoeg aan hebt.
In een normale pan leeg je pot worteltjes/groenten. Dit alles op laag vuur.

Draai de visticks regelmatig. Draai de aardappelschijfjes regelmatig. Na ong. 4 minuten gooi je over de aardappelen de aardappelkruiden + de paprikakruiden (ik ben er nooit zuinig op, bij mij zijn ze altijd wel rood :P). Doe 1,5 theelepelschepje suiker bij de wortelen, goed roeren.

Na 10 minuten is alles wel klaar. Vertrouw je het niet? Laat je het langer staan :P Leve laag vuur!

Gehaktballetjes

Gehaktballetjes door Kelly

Ingrediënten:
Gehakt
Paneermeel
Ketjap manis
Sambal
Knoflook
Gember
Nootmuskaat

Bereiden:
Gooi dit allemaal in een bakje en roer het door (als het heel slap wordt, iets meer paneermeel, hou je van pittig, meer sambal, etc). Vervolgens maak je kleine balletjes, en bak je ze gaar in een pan, totdat ze een bruin korstje hebben.

Aanrader:
Erg lekker in combinatie met witte rijst en in stukjes gehakte boontjes en satésaus (zie sauzen). Eerst de boontjes en de rijst gaar maken, en vervolgens alles door elkaar husselen).
Of in wraps met champignons (eerst champignons bakken).

woensdag 13 februari 2008

Wrap met kip en groene pesto

Wrap met kip en groene pesto door Arina

Ingrediënten:
wraps
kipfilet (broodbeleg)
groene pesto
citroensap (flesje of vers maakt niet uit)
ijsbergsla
geraspte kaas
lenteuitjes (of iets vergelijkbaars)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 - 160 graden celcius
smeer de wrap in met pesto, leg er twee plakken kipfilet op. Strooi daarover geraspte kaas en een klein beetje lente uitjes. Zet ze vervolgens in de oven.

Slijdt en was de sla. Meng deze met wat lente uitjes. Doe in een kommetje een eetlepel pesto, een beetje water en een scheutje citroensap. Meng het tot het een papje wordt.
Doe dit over de sla en meng dat er goed doorheen.

Als de wraps knapperig zijn doe je er sla over en vouw je ze rond.

Wokken

Wokken door Emma

Ah, heel makkelijk voor inspiratieloze studentjes. Het mooie van de wok is dat er maar één regel is om aan te houden: gooi alles erin en husselen maar!

Ingrediënten:
- Vlees / vleesvervanger (bijvoorbeeld: kipfilet, gehakt, noten of ei)
- Groente (tip: GROENTEMIX, dan hoef je het niet eens te wassen)
- Vulling (rijst, mie, noedels etc.)

Bereiden:
1. Gooi vlees in de wok.
2. Zorg er tegelijkertijd voor dat je vulspul gaar wordt. Ben je een jongen en kun je niet alles tegelijk? Doe dan eerst stap 2 en dan pas 1.
3. Als het vlees gaar is, voeg je de groenten toe.
4. Gooi de vulling in de wok als de groenten gaar zijn en husselen. :) Dit is ook een mooi moment om dingen als ei (wel eerst bakken) of noten toe te voegen.
5. Eten.

Voorbeeldrecept.
Ingrediënten:
100 g kipfilet
100 g fijne eiermie
200 g van een groentemix (neem vandaag maar de Chinese groentemix)
Handje cashewnoten
Ei
Bereiden:
1. Snij de kipfilet in kleine blokjes of reepjes. Voeg zout en peper toe naar smaak en bak de kip gaar in de wok.
2. Kook de eiermie gaar.
3. Voeg de groentemix toe aan de kip.
4. Bak een ei met zout en peper en roer hem tijdens het bakken kapot.
5. Voeg de mie, het ei en de cashewnoten toe wanneer de groenten gaar zijn.
6. Eten. :3

Tortulini's volgens Sanne

Tortulini's volgens Sanne

1 zak tortulini's (vers of houdbaar, I don't care, ik kies altijd trouwens voor de ham vulling)
1 zakje champignonsaus (kaassaus oid mag altijd ook)
300 ml melk.

Gooi de tortulini's in heet water. 5 minuten voor afgiettijd maak je de saus (staat wel op de verpakking hoe), warm laten worden, tortulini's afgieten en klaaar!!

Serveertip: Ook lekker met ananas er bij.

Tonijnsalade

Tonijnsalade door Sanne

Ingrediënten (voor 2 personen):
- 2 blikjes Tonijn
- Pasta (Macaroni)
- Creme fraiche
- Courgette
- 1 prei
- 1 broccoli
- snufje knoflook
- 4 seizoenenpeper
- Champignons
- Ui

Bereiden:
Vind je iets niet lekker of wil je er liever paprika bij? DAT KAN! Laat gewoon weg, of voeg gewoon toe. Zolang er maar pasta, creme fraiche en tonijn in zit.
Gooi de tonijn in een grote pan. Bak het op. Zet ondertussen water op voor de macaroni. Vervolgens snij je de prei, brocoli, champignons en alles wat maar snijbaar is in kleine stukjes. Dat gooi je bij de tonijn. Laat het wat inzinken en gooi dan de creme fraiche er bij. Let op het water! Je moet er onderhand wel macaroni in hebben gedaan. Meng alles tot een breisel van eten. Gooi er 4 seizoenenpeper over heen, wees er niet zuinig mee, het is lekker. Vergeet de knoflookpoeder of knoflook zelf er niet bij te doen.

Maaltijdsalade volgens Arina

Maaltijdsalade volgens Arina

Neem sla die je lekker vindt (ijsberg, een zak gemengde sla, etc etc), neem gerookte zalm en snijd het in plakjes, neem mozzarella en snijd het in stukjes, neem croutons. :P
Gooi iedere gewenste slasaus over je sla

En dan pleur je alles in een kom en meng je het :P
Is erg lekker.. en als je veel mozzarella en veel zalm erin doet is het een goede maaltijd salade (A)
en kan ook gewoon voor bij het avondeten :P

dinsdag 12 februari 2008

Zalmwraps

Zalmwraps door Imre

men neme een mexiaanse pannekoek (dus nee, niet pannekoekenmix van hier meenemen naar mexico en daar aken, nee, eentje volgens mexicaans recept), vervolgens smeert/kwakt men naar eigen inzicht er een gepaste hoeveelheid crème-fraiche op en vervolgens vult men de mexicaanse pannekoek met plakjes zalm en een beetje ijsbergsla(of andere, maar gezien ijsberg het lekkerste is is die erbij aan te raden). dan rolle men de pannekoek op en kan men genieten van dit culinaire hoogstandje