dinsdag 30 april 2013

Volkoren bananenbrood met dadels

 Volkoren bananenbrood met dadels door Ellen
 In navolging van Emma's bananenbrood wilde ik ook weleens zoiets uitproberen. In mijn recepten-to do-stapel lag nog een AH recept voor volkoren bananenbrood met dadels. Ik vond het achteraf misschien toch jammer dat ik het met volkorenmeel had gemaakt, een volgende keer zou ik misschien half/half proberen. (Terwijl ik de panpizza juist met wat volkorenmeel heb geprobeerd.)

Ingredienten: (voor 1 cake)
  • 3 el sesamzaad (bakje 100 g) 
  • 8 verse dadels (schaal 250 g), ontpit
  • 250 g volkorenmeel + 1 el extra, gezeefd (of tarwemeel, of half/half)
  • 125 g boter, op kamertemperatuur
  • 125 g lichtbruine basterdsuiker
  • 3 el keukenstroop
  • 2 eieren
  • 3 bananen (over)rijp, geprakt
  • 1 tl gemalen kaneel (mag van mij wel iets meer)
  • 2 tl bakpoeder
Eventueel extra voor glazuur:
  • 150 gr poedersuiker
  • 1 el gembersiroop
  • 1 el sesamzaad

Bereiding:
1. Bekleed de ingevette cakevorm met bakpapier. Rooster het sesamzaad in een koekenpan zonder olie of boter in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Verwarm de oven voor op 160 °C. Snijd de dadels in reepjes en bestrooi met 1 el meel. Dit voorkomt dat ze naar de bodem van de cake zakken.
2. Klop de boter en suiker met een mixer 5 min. tot een luchtige massa. Klop de stroop erdoor. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop nog 3 min. Spatel de dadels, banaan, kaneel, het sesamzaad, meel en de bakpoeder er luchtig door. Schep in de cakevorm.
3. Bak het bananenbrood in de oven in ca. 1 uur en 10 min. goudbruin en gaar. Controleer met de satéprikker. Komt die er schoon uit, dan is het brood gaar. Laat buiten de oven 20 min. afkoelen in de vorm. Neem het brood uit de vorm en laat in 40 min. verder afkoelen.

Afmaaktip: (van AH, ik heb dit niet geprobeerd maar het klinkt wel lekker, met gember)
Extra lekker met gember-sesamglazuur. Zeef 150 g poedersuiker en voeg 1 el gembersiroop en 2 el heet water toe. Meng tot een glad glazuur, schenk over de cake en bestrooi met 1 el geroosterd sesamzaad.

Bron: AH

maandag 29 april 2013

Hawaïaanse courgetteschotel

Hawaïaanse courgetteschotel door Esther, Arisca en Emma 

Ingrediënten:
- 500g courgettes
- 450g voorgekookte aardappelschijfjes
- 200g geitenkaas
- 100g geraspte kaas
- 125g spekreepjes
- 400g rundergehakt
- 2 eieren
- 2 dl crème fraîche
- 1 zakje gehaktkruiden

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180°C en vet de ovenschaal in. Was de courgettes en snijd ze in plakjes. Bak het gehakt met de gehaktkruiden en de spekjes in de wok gaar. Klop de eieren met wat zout, de crème fraiche en geraspte kaas. Schep een laagje gehakt op de bodem van de schaal en maak vervolgens dakpansgewijs laagjes courgette, geitenkaas, aardappelschijfjes en gehakt tot alle ingrediënten op zijn. Probeer, als dat kan, van alles minstens twee laagjes te maken en af te sluiten met aardappel. Schenk vervolgens het ei/kaas/roommengsel over de bovenste laag. Bak de courgetteschotel in zo'n 60 minuten goudbruin en gaar.

zaterdag 27 april 2013

Bier en pizza

Ik had het idee opgevat om een "bier en pizza" avondje te doen, met wat mensen uit m'n AfterpartCie-dispuut (aangezien dat vooral om bier drinken draait ;-)). Natuurlijk wilde ik niet zomaar een stapel pizza's bestellen, en 7 supermarktpizza's één voor één afbakken duurt ook zo lang. Daarom wilde ik me toch maar op wat receptjes werpen om er zo een "bier en pizza dinner" van te maken.

Zo hadden we pizzatoast als amuse, erg lekker wel :-) Er staat 4 artisjokharten, in een AH blikje blijken er ongeveer 7 te zitten en op 7 toastjes (ik maakte het voor 7 personen in plaats van voor 6) die ook wel vierkant waren en niet rond, pastte bijna al die artisjokken.

Vervolgens hadden we biersoep (eigenlijk uiensoep met gekarameliseerde ui) als voorgerecht, het leek me handig om ook iets te doen wat niet in de oven hoefde en biersoep pastte natuurlijk precies in het thema. Ik vond de soep een beetje typisch, ik weet niet of ik hem echt zou aanraden...

Als tussengerecht had ik minipizza's met kaas en ui, 4 grote uien was wat overdreven, ik denk dat 3 beter is. Ook zit er in de pizzakit een potje pizzasaus, en dat had ik over dus had ik voor de toast en echte pizza's kunnen gebruiken, maar daar had ik al sofrito voor gekocht.

Gelukkig had dit recept voor panpizza's een heel makkelijk basisrecept: 500 gram bloem (=tarwemeel), 1 zakje droge gist en 250 ml lauw water, door elkaar kneden, 1.5 uur laten staan en je hebt een aardig deeg. Dus daar kan ik het potje pizzasaus nog wel voor gebruiken! Overigens schreef ik hier al eerder over pizzadeeg, maar het bakken in de pan helpt het deeg wel echt met rijzen denk ik. Bij het AH recept staat dat 2 panpizza's hoofgerecht voor 4 personen is, maar ik zou eerder 3 personen zeggen... maar ja dat hangt natuurlijk af van wat je erbij eet, hoeveel trek je hebt en hoeveel je normaal eet. Ook goed werkt een variant met (deels) volkorenmeel, bijvoorbeeld 250 gram volkorenmeel en 250 gram tarwemeel.



zondag 21 april 2013

Gnocchi, churros en een smoothie

Gnocchi met walnoten-speksaus (erg lekker!)
Ingredienten: (hoofdgerecht voor 4 personen)
  • 1 pak gnocchi di patate (aardappel-pastaballetjes, 500 g)
  • 600 g courgettes
  • 2 eetlepels margarine
  • 100 g gepelde walnoten
  • 1/2 zakje verse peterselie
  • 1 duopakje magere spekreepjes (250 g)
  • 1 flesje kookroom (250 ml)

Bereidingswijze: (20 minuten)

Gnocchi volgens gebruiksaanwijzing koken. Courgettes schoonmaken en in stukjes snijden. In pan margarine verhitten. Courgette 3 min. zacht bakken. Met deksel op pan courgettes in 8 min. gaarstoven. Walnoten fijnhakken. Peterselie fijn knippen. In braadpan spekreepjes in 5 min. knapperig bakken. Kookroom, walnoten en grootste deel peterselie door spekreepjes roeren en zacht verhitten. Gnocchi over vier borden verdelen. Walnotensaus erop scheppen en met rest van peterselie garneren. Courgettes erbij serveren.

Bron: AH.nl

Churros
Ingrediënten (voor ongeveer 30 churros volgens het kookboek, maar wij hadden er ongeveer 12)
  • 250 g bloem
  • snufje zout
  • ¼ l water
  • plantaardige olie voor het frituren (ongeveer 500 ml, maar je kunt dit wel weer hergebruiken als je het laat afkoelen en met een trechter terug in de fles doet)
  • 50 g kristalsuiker (kijk hoeveel je nodig hebt)
  • 1 el kaneelpoeder (kijk hoeveel je nodig hebt)
Materialen
  • Spuitzak (of spuitmond en bakpapier)
  • Diepe pan
  • Keukenpapier
Bereidingswijze (20 minuten)
Vermeng de suiker met het kaneelpoeder in een diep bord. Zet dit apart. Leg ook het keukenpapier klaar.
Doe de bloem met het zout in een grote beslagkom. Breng het water aan de kook. Giet het bij de bloem en mix goed totdat het beslag zacht is.
Verhit de olie in een diepe koekenpan. Maak met behulp van een deegspuit churros van 10 cm lang en laat ze voorzichtig in de olie vallen. Frituur ze 1-2 minuten en keer ze een paar keer. Neem ze uit de olie en leg ze op keukenpapier om uit te lekken. Maak niet meer dan 5 tot 6 churros per keer (afhankelijk van de maat van je pan), zodat de churros niet aan elkaar kleven terwijl ze worden gefrituurd.
Rol de churros door de suiker met kaneel en leg ze op een schaal, serveer ze warm.

Bron: Boekje “Desserts: fruit, ijs en gebak. 1001 recepten”

Banaansmoothie met kaneel en kokos 
Ingredienten: (voor één groot glas)

1 banaan
100 ml yoghurt
100 ml melk
1 el (?) kaneel
1 el (?) geraspte kokos
1 el honing

Bereiding:
Mix alles goed door elkaar, kijk bij de kaneel en kokos (en honing) even hoeveel er nodig is zodat je het lekker vindt!

zondag 14 april 2013

Weer wat AH receptjes afgetikt!

Zo, het was weer weekend, en dus tijd om te koken. Ik had er zin in, en heb best veel tijd in de keuken gestaan, zoveel zelfs dat ik nog niet aan mijn nieuwe telefoon, reisgids IJsland of kranten toe ben gekomen... Wel ben ik een flink eind gekomen met mijn lijstje AH-to-do's.

Vrijdagavond heb ik met Lotte deze Spaanse maaltijdsoep met chorizo, kikkererwten en paprika gemaakt.. Je bakt alles in het chorizovet, wat meteen smaak meegeeft. Voeg ook genoeg komijn toe, en dan heb je een lekker soepje! Wat stokbrood erbij is lekker.

Zaterdagmiddag had ik alvast voor het toetje deze kokos-aardbeienplaattaart gebakken. Een tip was om bij het bakken wat aluminiumfolie eroverheen te doen als de bovenkant te donker kleurde. Na 30 minuten van het bakken heb ik dat gedaan, en daarna heb ik het folie er op laten zitten. Een paar uur later was het daardoor nog steeds warm! Uiteindelijk hebben we hem lauwwarm gegeten met wat slagroom, zeker een succes. Hij is wel best heftig, mede doordat ik een iets kleinere vorm had (ovenschaal van 30 bij 20 cm, aangeraden is 34 x 23 cm) en dat ging net, hij zat wel helemaal vol (en het is een vrij hoge schaal). Een iets grotere schaal maakt hem iets dunner dus dan is een hapje ook iets minder heftig. Vandaag hebben we weer een deel gegeten als toetje, maar ik heb nog over. Dat is gelukkig niet zo'n straf (A)


--> Updatetje: Het is toetje voor zo'n 12 personen, en tot nu toe kan iedereen het waarderen! Zelfs mensen die niet zo van kokos en noten houden. (Op de bovenkant zitten pistachenoten.)

Als hoofdgerecht, voor de plaattaart, at ik zaterdagavond kip korma met bloemkool, lekker, snel en makkelijk.Ik had er naanbrood bij afgebakken (en daarbij weer mangochutney, maar dat was meer omdat ik dan een goed excuus had voor mezelf om het weer te kopen). Het brood werd zeer gewaardeerd door m'n eters.
Binnenkort wil ik nog deze korma  met spinazie proberen, zo te zien feitelijk hetzelfde (maar dan geen bloemkool).

Aangezien mijn koektrommel leeg was, heb ik ook haverkokoskoekjes gebakken. Ze klonken wel gezond, met de haver en cranberries, dat was geloof ik ook het verhaal erbij (dat het niet met de traditionele bloem en suiker werd gemaakt). Wel mag er van mij iets meer honing door het beslag.

Na de mangolassi nu weer een sapje, ik heb vandaag ontbeten met een bessen-yoghurtsmoothie. Het was wel een beetje koud omdat het fruit direct uit de vriezer kwam. Na het maken van de twee sapjes concludeerde ik dat je met wat melk, wat yoghurt, wat fruit (met sterke smaak) en eventueel wat kruiden, specerijen of andere dingen die het aanvullen (munt, honing of kaneel) dus snel een eigen combi in elkaar kan zetten. Testjes volgen wellicht nog ;-)



\Tot slot zijn we net nog de keuken ingedoken voor een interessant receptje, namelijk vispakketjes met citroengras "en papillotte". Het was eigenlijk best makkelijk vonden we, en ook lekker. Volgens mij wel een goed receptje om mee te imponeren :-)




maandag 8 april 2013

Luxe couscoussalade

Luxe couscoussalade door Emma

Ingrediënten (voor 4 personen):
300 g couscous
300 mL kokend water
100 g verse spinazie
1 rode peper
4 bosuitjes
bosje verse koriander
paar takjes verse munt
1 gerookte kipfilet
2 paprika's
1 grote, rijpe mango
2 limoenen
1 pakje feta of witte kaas
2 tl kurkuma
2 tl gemalen komijn
pijnboompitjes
olijfolie
zout en peper

Bereiden:
Meng in een saladeschaal de couscous met zout, peper, de kurkuma en gemalen komijn. Voeg het kokende water toe en laat een paar minuten wellen, roer vervolgens goed door met een vork. Rooster de pijnboompitjes in een koekenpan zonder olie tot ze mooi bruin zijn. Snijd de paprika in stukjes en bak deze kort in dezelfde pan (nu wel met een beetje olie). Scheur de spinazie fijn. Snijd de rode peper heel fijn, en zorg dat alle zaadjes verwijderd zijn. Maak de bosuitjes schoon en snijd in fijne ringetjes. Haal de blaadjes van de munttakjes en snijd deze samen met de koriander heel fijn. Snijd de kipfilet in stukjes. Schil de mango en snijd deze ook in stukjes. Pers de limoenen uit. Verkruimel de kaas. Roer vervolgens alles goed door elkaar, en besprenkel met olijfolie. Lekker met met kaas gevulde tomaten.

Bron: AH.nl

Simpele trifle

Simpele trifle door Ellen
Zie ook: "echte" trifle en dit cheesecake trifle toetje.


Wat te doen als je cake over hebt, of muffins die net niet helemaal zijn gelukt hoe je ze wilden? (Bijvoorbeeld doordat het amandelextract wat sterker bleek dan dat wat gebruikt was door de makers van een recept...) Gebruik het als triflebodem! Ik had wat muffins met kersenmuffins over (zie onderaan deze blog), dus ik heb trifle met kersen gemaakt. Mijn muffins smaakten wat sterk, dus amandellikeur (amaretto) leek me wat overdreven, dus ik heb de cake besprenkeld met siroop uit een pot kersen op siroop. Je kunt een mooie banketbakkersroom of custard zelf maken, of je kunt een quick fix met vanillevla toepassen.

Ingrediënten: (voor 1 groot toetje)
1 muffin
wat kersen op siroop, inclusief siroop
scheut vanillevla

Bereiding: (als mogelijk een dag of paar uur van tevoren)
Verdeel de muffin over de bodem van een toetjesschaaltje, bijvoorbeeld door hem in plakjes te snijden en die een beetje aan te drukken. Besprenkel de cake met de siroop. Giet hieroverheen de vla, zodat alle cake bedekt is. Leg bovenop wat kersen. Het handigste is om dit een dagje van tevoren te doen, dan kan de siroop een beetje in de cake trekken en de vla wat opstijven. Maar anders smaakt het ook goed hoor!



zondag 7 april 2013

Mangolassi

Mangolassi door Ellen

Ingrediënten: (voor 4 grote glazen)
2 rijpe mango's
1 bakje munt (15 gr), of een kwart plantje ;-)
200 ml (volle) melk (het kan ook met magere hoor)
500 gr (extra milde) yoghurt
2 el witte basterdsuiker
evt.: ijsklontjes

Ook nodig: een blender (of staafmixer)

Bereiding:
Schil de mango's, snijd het vruchtvlees in stukjes en doe dit in de "kom" van de blender. Haal de blaadjes van de takjes munt en doe die erbij (eventueel alvast in stukjes gescheurd). Voeg de melk, yoghurt en basterdsuiker toe en maal zo'n 10 seconden. (Dit hangt wel van de kwaliteit van de mesjes van de blender af, ik had nog wat stukjes in m'n lassi zitten, maar dat maakt eigenlijk ook niet uit. Het is immers vers fruit.)
Als je het verdeelt hebt over glazen, kun je in elk glas wat ijsklontjes doen, maar zonder smaakt het ook goed! (Hangt waarschijnlijk van de buitentemperatuur af ;-))

Variatietip:
Wat ik voor 1 persoon nu doe is 1/3 mango (vrij grote mango), 150 ml milde yoghurt, wat muntbladeren en een beetje basterdsuiker. Om er een iets vullender ontbijt van te maken kun je er 3 el havermout doorheen roeren. Dat wordt vanzelf papperig als het met de yoghurt mengt.

Bron: Allerhande

zaterdag 6 april 2013

Carine's boontjessalade

Carine's boontjessalade door Ellen
Een recept van een huisgenoot uit m'n eerste studentenhuis, eigenlijk een beetje het huisgerecht :-)

Ingrediënten: (voor 4 personen)
600 gram boontjes
4 tomaten, of een bakje kleine tomaatjes
250 gram mozzarella (of liever iets meer)
4 vega burgers Toscaans Carré
400 à 600 gram krieltjes
balsamicoazijn

Bereiding:
Haal de puntjes van de boontjes af en snijd ze doormidden. Kook ze in 5 à 10 minuten gaar (dat hangt er vanaf of je ze liever wat knapperig of wat zachter eet). Bak ondertussen de aardappeltjes in een koekenpan of wok, en de burgers in een koekenpan. (Die moeten iets korter dan de aardappeltjes.) Snijd de tomaten/tomaatjes klein en snijd of scheur de mozzarella. Doe de tomaatjes en mozzarella alvast in een slakom. Giet de boontjes af, laat ze eventueel even afkoelen (of spoel ze af met wat koud water) en doe ze bij de tomaten en mozzarella. Hussel dit door elkaar en doe er balsamicoazijn overheen (of zet de fles op tafel voor de liefhebber). Vergeet niet om wat peper en zout toe te voegen. Serveer met de aardappeltjes en burgers, eventueel wat mayonaise of andere saus.

Bron: Carine

maandag 1 april 2013

Onlangs gekookt...

Jaja, ik heb de laatste tijd weer het een en ander gekookt. Omdat de meeste recepten ook wel online te vinden zijn, wilde ik niet alles letterlijk hierheen gaan kopieren, maar hier wel de links met tips and tricks.

- Als verjaardagstaart heb ik capuccino spongecake met chocomousse gemaakt. Ik vond vooral het idee om (capuccino)chocolade door het cakebeslag te doen wel interessant. Het duurt even, maar dan heb je ook wat, al ben ik persoonlijk niet zo'n fan van cacaopoeder over zo'n taart heen dus daarbij had ik me iets meer in kunnen houden.

- Deze tuinerwtendip met geitenkaas hebben we gecombineerd met afgebakken broodjes, rauw worteltjes, rauwe bleekselderij en rauwe paprika. Ik geloof dat men minder enthousiast was over de bleekselderij, maar zeker wel over de dip! Het gaf wel een flinke hoeveelheid dus denk even na over of je het misschien wilt halveren. Je moet waarschijnlijk wel van geitenkaas houden om dit te kunnen waarderen, maar dat doe ik gelukkig :-)

- Naast een bleekselderijsoepje heb ik ook deze lentequiches met pecorino en ham gemaakt. Ik had precies 4 springvormen van 12 cm diameter, dus dat moest ik wel uitproberen. Ik vond het bladerdeeg wat aan de weinige kant, misschien is 8 plakken beter, maar het ging net. De vulling leek echter wat veel, maar uiteindelijk is het niet overgelopen. Toch zou minder rucola en/of minder tuinerwten denk ik wel kunnen... maar ja het paste dus net! Ik heb ze ook langer in de oven laten staan dan aanbevolen, maar wellicht lag dat gewoon aan m'n oven. Oh ja, één stuk is naar mijn idee een kleine maaltijd voor één persoon, dus prima als lunch, of als hoofdmaaltijd met een kom (bleekselderij)soep erbij.

- Naast de sinaasappel-yoghurt cake heb ik ook nog een gewone cake gebakken. Wel heb ik hier ook nog wat koek- en speculaaskruiden doorheen gemixt, voor net een ander smaakje, al is zelfgebakken cake eigenlijk altijd goed.

- Dit weekend heb ik deze gremselich gemaakt. Ze zien er een beetje uit als gehaktballetjes (en je maakt ze ook op zo'n zelfde wijze door ze in een pan te bakken) maar het zijn gewoon zoete hapjes voor bij de koffie. De combinatie banaan, amandel, gember, rozijn en kaneel sprak me wel aan, en viel me ook zeker niet tegen! Ik had twee soepborden vol, maar dat hangt natuurlijk ook een beetje af van hoe groot je de balletjes vormt. In zo'n groot oranje pak van Hollandia's matzes original naturel zitten er trouwens 10, mocht je het je afvragen :-) Ondanks de gehaktbal-look en oliebol geur zeker een aanrader.

- Ook nog gemaakt in de categorie simpel maar lekker (en snel en vega en goedkoop): bonensalade met gebakken brie.