dinsdag 30 april 2013

Volkoren bananenbrood met dadels

 Volkoren bananenbrood met dadels door Ellen
 In navolging van Emma's bananenbrood wilde ik ook weleens zoiets uitproberen. In mijn recepten-to do-stapel lag nog een AH recept voor volkoren bananenbrood met dadels. Ik vond het achteraf misschien toch jammer dat ik het met volkorenmeel had gemaakt, een volgende keer zou ik misschien half/half proberen. (Terwijl ik de panpizza juist met wat volkorenmeel heb geprobeerd.)

Ingredienten: (voor 1 cake)
  • 3 el sesamzaad (bakje 100 g) 
  • 8 verse dadels (schaal 250 g), ontpit
  • 250 g volkorenmeel + 1 el extra, gezeefd (of tarwemeel, of half/half)
  • 125 g boter, op kamertemperatuur
  • 125 g lichtbruine basterdsuiker
  • 3 el keukenstroop
  • 2 eieren
  • 3 bananen (over)rijp, geprakt
  • 1 tl gemalen kaneel (mag van mij wel iets meer)
  • 2 tl bakpoeder
Eventueel extra voor glazuur:
  • 150 gr poedersuiker
  • 1 el gembersiroop
  • 1 el sesamzaad

Bereiding:
1. Bekleed de ingevette cakevorm met bakpapier. Rooster het sesamzaad in een koekenpan zonder olie of boter in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Verwarm de oven voor op 160 °C. Snijd de dadels in reepjes en bestrooi met 1 el meel. Dit voorkomt dat ze naar de bodem van de cake zakken.
2. Klop de boter en suiker met een mixer 5 min. tot een luchtige massa. Klop de stroop erdoor. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop nog 3 min. Spatel de dadels, banaan, kaneel, het sesamzaad, meel en de bakpoeder er luchtig door. Schep in de cakevorm.
3. Bak het bananenbrood in de oven in ca. 1 uur en 10 min. goudbruin en gaar. Controleer met de satéprikker. Komt die er schoon uit, dan is het brood gaar. Laat buiten de oven 20 min. afkoelen in de vorm. Neem het brood uit de vorm en laat in 40 min. verder afkoelen.

Afmaaktip: (van AH, ik heb dit niet geprobeerd maar het klinkt wel lekker, met gember)
Extra lekker met gember-sesamglazuur. Zeef 150 g poedersuiker en voeg 1 el gembersiroop en 2 el heet water toe. Meng tot een glad glazuur, schenk over de cake en bestrooi met 1 el geroosterd sesamzaad.

Bron: AH

Geen opmerkingen:

Een reactie posten