zondag 26 mei 2013

Crema di balsamico

Voor onze verjaardag hadden Lotte en ik twee soorten crema di balsamico gekregen: een soort stroperige versie van balsamico-azijn. Die moesten we natuurlijk wel verwerken in wat gerechtjes, al bleek het best lastig recepten met crema di balsamico te vinden. Het is toch gelukt, dit was ons crema di balsamico-diner.


Pan­cet­ta­hap­jes met ge­ka­ra­mel­li­seer­de sja­lot
Specificaties: voorgerecht voor 8 personen, bereidingstijd 35 minuten
Ingrediënten:
  • 3 sjalotjes
  • 20 g boter
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 eetlepels crema di balsamico (Ca del cristo, flesje a 250 ml)
  • 75 g cranberrypaté
  • 8 plakjes pancetta (Italiaans spek)
Bereiden:
Snijd de sjalotjes in plakjes. Smelt de boter in een steelpan en fruit hierin de sjalotjes tot ze zacht en glazig zijn. Voeg suiker en crema di balsamico toe en laat het geheel in 30 minuten op laag vuur karamelliseren. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag. Verdeel de paté in acht blokjes en wikkel ieder blokje in een plak pancetta. Bak in de droge koekenpan de pakketjes 2-3 minuten tot de pancetta krokant is. Leg acht eetlepels klaar. Verdeel de sjalotjes over de lepels en leg er de pancettahapjes op.
Bron: http://www.ah.nl/allerhande/recepten/415828/pancettahapjes-met-gekaramelliseerde-sjalot

To­ma­ten­ta­tin
Specificaties: bijgerecht voor 4 personen, 35 minuten + 65 minuten wachten
Ingrediënten:
  • 200 g bloem + extra om te bestuiven
  • 1 tl zout
  • 100 g koude boter
  • 1 ei
  • 2 rode uien
  • 4 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 el donkere basterdsuiker
  • 1 bakje Italiaanse kruiden (20 g)
  • 3 el dikke balsamicoazijn (crema di balsamico, flesje 150 ml)
  • 2 bakjes romaatjes (a 250 g)
  • 150 g Parmezaanse kaas, geschaafd
Materialen:
  • keukenmachine
  • deegroller
  • aluminium quichevorm (Ø 28 cm), ingevet
Bereiden:
1. Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal in 1 min. tot een kruimelig deeg. Laat de motor draaien en voeg het ei en 1 el koud water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog 1 el koud water toe.
2. Haal het deeg uit de machine en kneed kort met je handen tot een bal. Laat in vershoudfolie 30 min. rusten in de koelkast.
3. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Snijd de uien elk in 8 parten. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de ui, de helft van de knoflook en de suiker 10 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig.
4. Doe ondertussen de rest van de olie en knoflook, de kruiden en balsamicoazijn in de keukenmachine en maal tot een pasta. Schep om met de tomaten en verdeel over de quichevorm. Zet ca. 15 min. boven in de oven.
5. Bestuif het werkblad en de deegroller met bloem. Rol het deeg met de deegroller uit tot een ronde lap van Ø 32 cm. Haal de quichevorm uit de oven. Verdeel de kaas en uien over de tomaten. Dek voorzichtig af met het deeg en stop de randen tussen de rand van de quichevorm en de vulling. Bak ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Keer om op een bord en serveer warm, lauw of koud.
Je kunt de quiche 1 dag van tevoren bereiden. Verwarm afgedekt met aluminiumfolie 20 min. in de oven op 180 °C.
Bron: AH

Var­kens­rol­la­de met knof­look en to­maat
Ik heb het met twee plakjes varkensfilet gedaan, zodat het ook te doen was voor 3 personen en minder tijd kostte.
Specificaties: hoofdgerecht voor 6 personen, 30 minuten plus 80 minuten wachten
Ingrediënten:
  • 1 varkensfiletrollade (ca. 900 g)
  • 1 bol knoflook
  • 1/2 potje zongedroogde tomaten (a 195 ml)
  • 1 bakje rozemarijn (15 g), alleen de naalden
  • 75 g boter
  • 6 el crema di balsamico (flesje 150 ml)
Materialen:
  • vuurvaste braadpan of ovenschaal (20 x 30 cm)
Bereiden:
1. (voorbereiden) Prik met een puntig mes ca. 15 inkepingen van 3 cm diep in de rollade, gelijkmatig verdeeld over het vlees. Snijd de inkepingen in de gaten van het netje, zodat het netje heel blijft. Verwijder de velletjes van de knoflook en snijd grote tenen in de lengte doormidden. Vul de inkepingen met de knoflook, de tomaat en de rozemarijn. Bestrooi royaal met peper en zout. Verhit de boter in de vuurvaste braadpan of een koekenpan en braad het vlees in 6 min. rondom bruin. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast als u de rollade niet meteen gaat braden.
2. (afmaken) Laat de rollade in ca. 30 min. op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 150 °C. Bak het vlees in de oven in de braadpan of een ovenschaal in ca. 45 min. gaar. Lepel na 30 min. het bakvet over het vlees en bestrijk de bovenkant met een kwastje met de balsamico. Neem uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 5 min. rusten. Verwijder het netje en snijd de rollade in plakken.

Bron: AH

Ri­sot­to met pad­de­stoe­len
Specificaties: bijgerecht voor 4 personen, 40 minuten
Ingrediënten:
  • 25 g gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
  • 750 ml paddestoelenbouillon (van tabletten)
  • 5 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 g risottorijst
  • 100 ml witte wijn
  • 100 g Grana Padano (kaas), geraspt
  • 25 g boter
Bereiden:
Week de gedroogde paddenstoelen 10 min. in 150 ml heet water. Neem de paddenstoelen uit het water en hak ze fijn. Zeef het weekvocht boven de bouillon. Breng de bouillon aan de kook en houd hem tegen de kook aan. 2. Verhit 2 el olie in een ruime hapjespan of kleine braadpan en fruit hierin de ui in 4 min. zachtjes glazig. Voeg de rijst toe en bak de korrels al roerend 1 min. met de ui mee. 3. Schenk de wijn in de pan en breng alles al roerend aan de kook. Laat alles zachtjes koken tot de wijn door de rijst is opgenomen. Voeg een soeplepel bouillon toe en laat de rijst zachtjes koken tot het vocht is opgenomen. Roer af en toe. Herhaal dit tot alle bouillon gebruikt is. Dit duurt ca. 20 minuten. Voeg halverwege de kooktijd de geweekte paddenstoelen toe. Neem de pan van het vuur en roer de boter, geraspte kaas en naar smaak peper door de risotto. 
Bron: AH

Rucola & Romaatjes met Crèma di Balsamico
Ingredienten:
Rucola, zo vers mogelijk en liefst biologisch
Parramigiano kaas
Romaatjes
Pijnboompitjes
Peper uit de molen
Crèma di Balsamico
Goede olijfolie
Bereiden:
Schaaf de kaas in grove vlokken. Snijd de tomaatjes klein (bij kleine cherrytomaatjes: halveer ze.)
Rucola een beetje uit elkaar scheuren, en in een ondiepe schaal leggen. Gooi de halve romaatjes er doorheen. Bestrooien met wat peper uit de molen. Flinke scheut olijfolie eroverheen, even met de handen door husselen. Nu wederom een lekkere flinke hoeveelheid Crèma di Balsamico eroverheen, pijnboompitjes en flink wat Parramigiano kaas er bovenop.
Bron: Cookgeeks

Vanilleijs met crema di balsamico
Bij de varkensrollade stond als tip: Crema di balsamico is ook heerlijk over vanille-ijs als dessert. Dit hebben we getest, en we waren het er zeker mee eens.

Gekruid ham-kaas-uienbrood

Gekruid ham-kaas-uienbrood door Emma

Ingrediënten voor één broodje (flinke lunch voor 1 persoon):
150 g bloem
1 tl gedroogde gist
100 ml lauwwarm water
klein scheutje olijfolie
2 handjes gemalen kaas
2 plakjes ham, in kleine snippertjes
1/2 rode ui, in stukjes
3 zongedroogde tomaatjes, in kleine stukjes
Kruiden (bijv. Italiaanse kruiden)

Bereiden:

Bak de stukjes uit kort tot ze beginnen te verkleuren. Doe de bloem, gist, water, olie, 1 handje kaas, de ham, ui, tomaatjes, kruiden en een beetje zout samen in een beslagkom en kneed zo'n 5 minuten stevig door tot een zacht, soepel deeg is ontstaan. Leg een vochtige theedoek over de beslagkom en laat 2 uur rijzen. Kneed het deeg daarna nog even door en leg het dan in de gewenste vorm (stokbrood, bol etc.) op een stuk bakpapier. Bestrooi met wat bloem en dek af om nog een half uur te laten rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrijk het brood met wat olijfolie en strooi er nog wat kruiden, zout en kaas overheen. Bak in zo'n 30 minuten tot het brood mooi goudbruin gekleurd is en hol klinkt als je op de bodem klopt.







vrijdag 24 mei 2013

Quinoa en Nasi


Deze quinoa met radijs, druiven en noten vond ik er op de foto erg gaaf uitzien. In werkelijkheid lukte het ook aardig om al die kleuren te krijgen. De combinatie van ingredienten is erg geslaagd: verrassend maar lekker. Op het dubbeldoppen van de tuinbonen na, is het ook erg makkelijk om te maken. Maar je moet wel van vreemde smaken en vreemde smaakcombinaties houden, als je dit wilt eten!



Ook heb ik het AH recept voor nasi met zoetzure vis gemaakt. Het was makkelijk om te maken en lekker snel klaar. De hoeveelheid groente in het recept was wat mij betreft goed voor 3 personen, voor 4 personen zou ik nog een paprika en een prei toevoegen. Dit recept bevatte veel normalere smaken, voornamelijk door het potje zoetzure saus. Wel lekker!

zondag 12 mei 2013

Vitamine C en koekjes

Tijdens onze AnEmJetEl-high tea afgelopen zaterdag hebben we dit interessante recept voor cheesecaketosti's uitgeprobeerd. Dat pastte wel goed bij de ook al gek klinkende cheeseburgerkoekjes ;-) Ik vond het wel geslaagd, en misschien de (bosbessen)jam nog lekkerder dan de lemon curd.

Zaterdagavond heb ik een lekkere en makkelijke aardappel-broccolischotel gemaakt: aardappel, broccoli en baconreepjes met wat kerriesaus een half uur in de oven. Persoonlijk zou ik voor 4 personen 600 gram aardappel en 800 gram broccoli doen. Ook heb ik een tip van het kerriesauspakje gevolgd en 200 ml kokosmelk met 300 ml normale melk gebruikt voor het maken van de kerriesaus. Verder had ik geschaafde amandelen toegevoegd, wat dan weer bij de kokosmelk past ;-) Dit heb ik gewoon meegebakken in de oven. Wat mij betreft zou iets meer bacon best kunnen, en misschien (gezouten) pinda's of cashewnoten, die kun je ook (in plaats van de amandelen) meebakken, dat geeft ook wat zoute bite.


Verder heb ik me nog uitgesloofd voor moederdag en deze gember-vanille-(zand-)koekjes gebakken. Ik vind ze ook wel lekker maar het zijn dus meer zandkoekjes, wat een heel ander effect heeft van de knapperige gemberkoekjes die duidelijk m'n moeders favoriet zijn.

Zondagavond heb ik met Lotte het recept voor geroosterde aubergine met granaatappelpitjes en saffraanyoghurt uitgeprobeerd. Het is een voorgerecht voor vier personen maar het 150 gram couscous, geweld in bouillon met wat kurkuma en bijvoorbeeld gedroogde abrikozen, kan het ook prima als hoofdgerecht voor twee. Wij vonden het erg geslaagd en ook best simpel, het kost alleen wat oventijd om de aubergines te roosteren. Het is zeker ook een tip als chique zomers voorgerecht!

donderdag 9 mei 2013

Zelfgemaakte satésaus

Na alle koekjes moest ik toch nog iets avondeten. Voor vanavond heb ik Thaise vissaté gemaakt, al heb ik de satéstokjes weggelaten en de vis gewoon zo in de pan gebakken. Op de saté na was dit best makkelijk voor één persoon te maken. Toen ik toch weer bezig was (en boodschappen moest doen) heb ik ook meteen voor morgen gekookt: pittige bonensoep Mijn versie werd  iets minder pittig want ik had nog een pot tikka massalasaus staan, en in de tip stond dat je daarmee een mildere variant kon maken. Ik heb het nog niet geproefd maar wel een weekvoorraad voor in de vriezer. (Dit was niet echt voor minder personen te maken.) Update: inmiddels heb ik de soep geproefd en met name de tip om er verse muntblaadjes ter garnering overheen te doen vind ik goed.
 

Waar ik enthousiast over was, was het zelf maken van satésaus voor bij de vis:
Ingredienten:
200 ml kokosmelk
1 el boemboe rode curry
2 el pindakaas
Bereiding:
Verwarm de ingrediënten al roerend op matig vuur in een steelpan. Gewoon net zo lang roeren tot het mooi gemengd is, en dan ben je klaar! Voeg voor een iets pittigere variant gewoon wat meer boemboe toe.

Cheeseburgerkoekjes

Cheeseburgerkoekjes  
door Emma en Ellen
De cheeseburgerkoekjes hebben we in drie stappen gemaakt: 
eerst bakten we chocoladekoekjes, toen eierkoekjes en toen maakten we de burgers.

Chocolade-pistachekoekjes

Ingrediënten: (voor 24 dikke chocolade"burgers", maar 30 of 36 dunnere kun je er ook wel van maken)
2 el boter plus extra om in te vetten (wij hadden 2 el extra nodig)
175 gram pure chocolade (in stukjes)
300 gram zelfrijzend bakmeel (plus extra om te bestuiven)
1.5 tl bakpoeder
100 gram fijne tafelsuiker
85 gram maisgriesmeel (wij gebruikten tarwegriesmeel)
fijngeraspte schil van 1 citroen
2 tl amaretto
1 ei (licht losgeklopt)
100 gram pistachenoten (grof gehakt)

Bereiding:
Wij gebruikten twee muffinbakblikken (met elk plek voor 12 muffins, in dit geval koekjes). Vet deze van tevoren in met (2 el) boter en bestuif ze met wat meel of bloem. Verwarm de oven voor op 160 graden.
Verwarm de chocolade met de boter au bain-marie tot de chocolade gesmolten is. Haal de kom uit de pan en laat het mengsel wat afkoelen.
Doe het meel en bakpoeder in een kom (zeef eventueel eerst) en meng ze met suiker, griesmeel, citroenrasp, amaretto, ei en de pistachenoten. Giet het chocomengsel erbij en kneed het geheel tot een glad deeg. Wij hadden hiervoor nog 2 eetlepels boter (op kamertemperatuur) nodig.
Vervolgens hebben we de bakblikken gevuld met het deeg, in elk muffinvakje een plat bodempje zodat we burgervormige koekjes krijgen. Het recept is eigenlijk voor repen, eerst worden er lange staven 20 minuten in een bakblik gebakken, dan worden ze uit de oven gehaald om wat af te koelen en te snijden in repen. Vervolgens worden ze nog 10 minuten gebakken. Wij hebben de koekjes daarom 20 minuten in de bakblikken gebakken, toen wat laten afkoelen en toen uit de vormpjes gehaald en op een vel bakpapier nog 10 minuten afgebakken.

Bron: Boek "Verslaafd aan chocolade, hét kookboek voor chocoladefans"

Eierkoekjes
Ingrediënten: (voor 48 eierkoekjes)
6 eieren
300 gram kristalsuiker
mespunt zout
1 zakje vanillesuiker
rasp van een citroen
300 gram zelfrijzend bakmeel

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 à 180 graden. (Bij ons werkte een combimagnetron op 160 graden een stuk beter dan een gasoven, maar waar dat precies aan lag... Normaal bakt Ellen ook in die gasoven.)
Klop de eieren met de suiker, het zout en vanillesuiker licht schuimend en stevig in een kom. Voeg vervolgens rustig de citroenrasp en het meel toe en schep dit er doorheen, maar pas op dat je de lucht niet uit het beslag slaat.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep hierop hoopjes van het beslag. Houd ze ver genoeg uit elkaar zodat ze niet aan elkaar vast komen te zitten bij het bakken. Bak de eierkoekjes in 10 minuten mooi goudgeelbruin.

Bron: combinatie van "Het nieuwe kookboek" en 24Kitchen

Cheeseburgerkoekjes
Ingredienten: (voor 24 "cheeseburgers")
48 eierkoekjes of andere koekjes met een bolle kant

24 ronde chocoladekoekjes
1 eiwit, losgeklopt
25 gram sesamzaad
250 gram poedersuiker
4 à 5 el melk

gele voedingskleurstof
rode voedingskleurstof
groene voedingskleurstof
50 gram (geraspte) kokos

Bereiding:
Verdeel de roomboterkoekjes (of eierkoekjes) over twee platen. Op de ene plaat liggen de koekjes met de platte kant en op de andere kant met de bolle kant naar boven. Op elke plaat ligt een gelijk aantal koekjes, 24 in ons geval. (Dit zijn de twee broodjes van een cheeseburgers)
Strijk met een kwastje een beetje eiwit op de koekjes die met de bolle kant naar boven liggen en strooi er sesamzaadjes op. (Dit is de bovenkant van een cheeseburger.)
Maak glazuur (de 'kaas'): roer 4 eetlepels melk en het amandelaroma door de poedersuiker. Voeg zo nodig meer melk toe. Doe er gele en rode voedingskleurstof bij tot het glazuur de oranjegele kleur heeft van Amerikaanse cheddar. Je kunt er ook voor kiezen om wat gele glazuur (kaas) en rode glazuur (ketchup) te maken. :-)
Kleur de kokos: stop de kokos in een pot met een deksel en doe er groene voedingskleurstof bij. Schud de pot tot de kokos de kleur van sla heeft.

De 'kaas'-glazuur is de lijm. Strijk glazuur op de koekjes die met de platte kant naar boven liggen. Leg daarop de chocoladekoekjes. Strijk daarna glazuur op de chocoladekoekjes en doop die in de groene kokos. Strijk dan wat glazuur op de platte kant van de eierkoekjes waarop je sesamzaad gestrooid hebt en zet die koekjes op de 'sla' van het andere koekje. Nu is je miniatuur cheeseburgerkoekje klaar!

Bron: De Koekjesclub door Ann Pearlman

woensdag 8 mei 2013

Rode soep

Bietensoep met rode paprika en rode ui door Ellen

Ingredienten: (hoofdgerecht voor 4 personen)
  • 2 el zonnebloemolie 
  • 2 tl gemalen komijn (djinten)
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 2 rode paprika's
  • 1 bak gekookte bieten (500 g)
  • 1 liter groentebouillon (van tablet)
  • 1 blik linzen (400 g)
Bereiding:
Verhit de zonnebloemolie in een soeppan en fruit hierin de komijn en rode uien 3 min. Halveer ondertussen de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe in de soeppan en bak op middelhoog vuur 4 min. mee. Roer regelmatig. Schil ondertussen de bietjes en snijd in stukjes. Doe samen met de hete groentebouillon in de pan, breng aan de kook en laat 3 min. doorkoken. Neem de pan van het vuur en pureer met een staafmixer tot een egale soep. Voeg de linzen toe en warm nog 2 min. door. Verdeel over 4 borden. Lekker met wat crème fraîche erop.

Bron: AH.nl

zondag 5 mei 2013

Meergranen tomatenbrood

Meergranen tomatenbrood door Emma

Ingrediënten (per persoon):
100g meergranen broodmix
60 mL lauw water (of volg de aanwijzingen op de broodmixverpakking)
2 tl rode pesto
3 zongedroogde tomaatjes (op olie)
3 el bloem
olijfolie
tijm

Bereiden:
Voeg het water toe aan de broodmix en kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het soepel is en niet meer plakt. Dek de beslagkom af met een theedoek en laat een half uurtje rijzen. Snijd de tomaatjes in kleine stukjes en kneed door het deeg. Bestuif het aanrecht met wat bloem en maak een rechthoekige lap van het deeg van ongeveer een centimeter dik. Bestrijk het deeg met de pesto. Rol het deeg op en vorm er weer een bol van. Leg het brood op een stuk bakpapier, bestuif met wat extra bloem, dek af met vershoudfolie of theedoek en laat nog 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de bovenkant van het brood met olijfolie en strooi er wat tijm en grove korrels zout op. Bak zo'n 25 minuten tot het brood knapperig en bruin is. Je kunt testen of het brood gaar is door op de bodem te kloppen: als het hol klinkt is hij klaar.

zaterdag 4 mei 2013

Blauwe bessenkoekjes met witte chocolade

Blauwe bessenkoekjes met witte chocolade door Ellen
Ik had een keer in de Allerhande iets zien staan over de top 5 (meest bekeken) koekjesrecepten op AH.nl dus die ging ik ook maar eens bekijken. Ze blijken een aparte pagina met de top 9 te hebben, en nummer 3 daarvan heb ik maar eens uitgeprobeerd!

Ingredienten: (volgens het recept voor 12, maar bij mij voor 18 koekjes)
  • 100 g boter, gesmolten
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 50 g suiker 
  • 1 ei
  • 200 g bloem
  • 2 tabletten witte chocolade (a 100 g), grof gehakt
  • 1 bakje blauwe bessen (150 g)

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Schenk de warme, maar niet te hete boter in een mengkom. Klop de basterdsuiker en suiker erdoor. Voeg het ei toe en klop tot een luchtig beslag. Klop geleidelijk de bloem erdoor. Spatel de chocolade en bessen erdoor. (Dit is makkelijker gezegd dan gedaan...)
2. Schep met een ijsbolletjestang (of met de hand) 12 (à 18) gelijke bergjes op 8 cm afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk iets plat. Bak de koekjes in het midden van de oven in ca. 20 min. lichtbruin. Laat 5 min. op de bakplaat afkoelen. Leg op een rooster en laat verder afkoelen.

Variatietips: Ook lekker met melk (en/)of pure chocolade! (Getest door Emma en Ellen ;-))

Bron: AH

Pestobrood met mozzarella

Pestobrood met mozzarella door Emma

Ingrediënten (per persoon):
100g meergranen broodmix
60 mL lauw water (of volg de aanwijzingen op de broodmixverpakking)
2 el groene pesto
1/2 bol mozzarella
3 el bloem
olijfolie
tijm

Bereiden:
Voeg het water toe aan de broodmix en kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het soepel is en niet meer plakt. Dek de beslagkom af met een theedoek en laat een half uurtje rijzen. Bestuif het aanrecht met wat bloem en maak een rechthoekige lap van het deeg van ongeveer een centimeter dik. Bestrijk het deeg met de pesto en leg een lange strook van plakjes mozzarella in het midden van het deeg. Rol het deeg op zodat je een langgerekt brood krijgt, als een stokbrood. Leg het brood op een stuk bakpapier, bestuif met wat extra bloem, dek af met vershoudfolie of theedoek en laat nog 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de bovenkant van het brood met olijfolie, zorg ervoor dat de randjes goed dichtgeplakt zijn en strooi er wat tijm en grove korrels zout op. Bak zo'n 25 minuten tot het brood knapperig en bruin is. Je kunt testen of het brood gaar is door op de bodem te kloppen: als het hol klinkt is hij klaar.