zaterdag 9 maart 2013

Knapperige gemberkoekjes met stroop

Knapperige gemberkoekjes met stroopdoor Ellen
Zie ook: Ruby Jacks en Gingernuts.

Ingrediënten: (voor zo'n 40 a 50 koekjes)
240 gr boter
300 gr suiker
1 ei plus 1 eidooier (eigeel)
3/4 tl zout
1 tl verse gember (geraspte gemberwortel)
1 el fijngesneden gekonfijte gember, maar het kan ook met stemgember (gekonfijte gember is te koop in de natuurwinkel)
250 gr + 2 el bloem (ik had bij elkaar wel 300 nodig)
1/2 tl gemberpoeder
1 tl bakpoeder
115 gr stroop
parelsuiker of kandijsuiker

Bereiden:
Klop de boter en de suiker 2 minuten.
Voeg het ei, zout, verse en gekonfijte gember toe.
Meng met een garde bloem, gemberpoeder en bakpoeder. Voeg dat aan bovenstaand mengsel toe. (Waarschijnlijk werd bedoeld: gebruik eerst 250 gram en voeg later eventueel nog 1 of 2 el toe als het nog te vochtig/plakkerig is. Ik had in eerste instantie 270 gram bloem, maar heb later nog wel wat toegevoegd.) (21 april: ik had nu richting 350 gram nodig!)
Voeg de stroop toe, kneed nu tot het een mooi geheel wordt.
Maak van het deeg twee lange rollen van 6 cm doorsnee en rol die door parelsuiker. Laat de rollen een paar uur afkoelen (of vries ze voor een paar dagen in als je wilt).
Verwarm de oven voor op 175 graden. Snij elke rol in 18 plakjes en strooi daar parelsuiker of kandijsuiker over. Zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben op de bakplaat: bij mij was 9 op een plaat eigenlijk goed. Als je ze iets kleiner maakt passen er natuurlijk meer, maar dan krijg je ook meer koekjes (zeker 50).
Bak de plakjes deeg 12 minuten op 175 graden.

Bron: De Koekjesclub door Ann Pearlman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten