zondag 31 maart 2013

Perensoep met blauwe kaas

Perensoep met blauwe kaas door Ellen


Ingredienten: (hoofdgerecht voor 3 personen, voorgerecht voor of interessante amuse voor meer)
2 el zonnebloemolie
1 ui
1 teen knoflook
4 peren
.75 l groentebouillon
90 gr blauwe kaas (ik had danish blue, misschien is gorgonzola ook een goede)
4 (of meer) plakjes prosciutto (rauwe ham)
vers gemalen zwarte peper
1 ciabatta (om af te bakken, 250 gr., dit is niet nodig bij een voorgerecht of amuse)

Ook nodig: een mixer, blender of foodprocessor.

Variatietips: 
- Vervang de blauwe kaas door geitenkaas.
- Vervang de peren door appels.
- Strooi wat fijngesneden, verse munt voor opdienen over de soep.

Bereiding:
Snijd de ui fijn, evenals de knoflook (of pers hem uit). Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine stukjes. (Verwarm de oven voor als je brood moet afbakken, zet hem anders alvast op opwarmen voor grillen.)
Verhit de olie in een grote pan. Doe er de ui en knoflook in en smoor ze 4 minuten op laag vuur. Voeg de peren en de bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het 5 minuten zacht koken tot de peren gaar zijn. (Bak ondertussen het brood af)
Pureer dan de soep met de staafmixer glad. Voeg de kaas toe en laat dit goed "oplossen"/mengen. Breng op smaak met peper en houd de soep warm.
Zorg dat de grill heet is. Leg de plakjes prosciutto op een rooster onder de grill tot ze knapperig zijn (ja, dit kan zonder bakpapier of iets dergelijks). Knip of snijd ze in kleine reepjes, en strooi die over de soepkommen na het opdienen.

Bron: Kookboek "500 soepen"

maandag 25 maart 2013

Sinaasappel-yoghurt cake

Sinaasappel-yoghurt cake door Ellen

Ingrediënten: (voor één cake)
300 gr kristalsuiker
50 gr zachte roomboter
3 eieren
225 gr Griekse (of Turkse) yoghurt
1 sinaasappel, schoongeboend
175 gr zelfrijzend bakmeel
1/2 tl zout
ruime tl bakpoeder (Engels zelfrijzend bakmeel schijnt hoger te rijzen dan het Nederlandse)
1 el vanille-extract

Bereiding:
Verhit de oven voor op 170 graden. Vet de cakevorm in of bekleed hem met bakpapier. Rasp de schil van de sinaasappel met een fijne rasp. (Als je glazuur wilt maken, houd hiervoor dan een wat rasp apart.) Eventueel: zeef het bakmeel met het bakpoeder en zout.
Splits de eieren, zorg dat je voor het eiwit een vetvrije kom klaar hebt staan. Mix de suiker, boter en eigeel in een kom. Voeg de yoghurt, rasp en het vanille-extract toe, en mix het tot een zachte gladde massa. Voeg, zonder te mixen, het bakmeel toe, en schep dit er voorzichtig doorheen (zodat je de lucht er niet uit slaat).
Klop met een (schone!) mixer de eiwitten stijf, tot het pieken vormt. Schep het eiwit voorzichtig door het deeg.
Giet nu alles in de cakevorm en bak de cake 60-75 minuten, tot hij mooi gerezen en lichtbruin is en stevig aanvoelt. Prik met een satestokje in de cake om te kijken of hij ook van binnen droog is. Laat de cake vervolgens goed afkoelen.
Bewaar de cake in de koelkast, maximaal een week.

Variatietip: Je kunt ook citroen of limoen gebruiken in plaats van sinaasappelrasp, of een combinatie. Het originele recept gebruikt citroen, en geeft ook nog een idee voor glazuur.

Bron: Lemon yoghurt cake op Smulweb

zaterdag 23 maart 2013

Bleekselderijsoep met sherry

Bleekselderijsoep met sherry door Ellen


Ingredienten: (voor 4 personen)
1 struik bleekselderij
40 gr boter
1 ui
2 el bloem
1 l kippen- of groentebouillon
1.75 dl sherry (dit kan je eventueel ook vervangen door witte wijn)
1.25 dl slagroom
2 el fijngesneden peterselie
 zout, peper

Ook nodig: een mixer, blender of foodprocessor.

Bereiding:
Snijd de ui fijn. Snijd 1 stengel bleekselderij in "flinterdunne" reepjes en houd deze apart. Snijd de overige selderij in schijfjes/stukjes.
Smelt de boter in een grote pan en smoor hierin de ui zo'n 4 minuten. Roer de bloem erdoor en laat deze roux 1 minuut sudderen. Voeg geleidelijk al roerend de bouillon toe. Doe de selderij erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag, doe de deksel erop en laat de soep zo'n 10 minuten koken tot de bleekselderij gaar is.
Pureer dan de soep met de staafmixer. Volgens het recept moet je maar de helft pureren, wij hebben dat opgelost door "niet zo goed" te pureren. Voeg de sherry, slagroom en peterselie toe en breng de soep tot tegen de kook aan. Breng de soep op smaak met peper en zout en schep hem in diepe borden of kommen. Garneer/versier de borden met de apart gehouden dunne reepjes bleekselderij.

Bron: Kookboek "500 soepen"

dinsdag 19 maart 2013

Gevulde champignons

Gevulde champignons door Mariët

Ingrediënten:
500 g grote champignons
1 ui, gesnipperd
1/2 rode paprika
150 g zachte geitenkaas
100 g spek
100 g zalm
dilletopjes (kruid)

Bereiden:
Verwarm de oven op 180 graden. Hol de champignons uit, snijd dat wat je eruit haalt fijn en meng met de ui en geitenkaas. Verdeel dit vervolgens over twee bakjes, voeg fijngesneden spek en paprika toe aan het ene bakje en stukjes zalm en dille aan het andere bakje. Zet een koekenpan op het vuur en bak de inhoud van de twee bakjes (apart) kort gaar. Schep de vulling in de champignons en zet ze een kwartier in de oven.

Dadels met spek en honing

Dadels met spek en honing door Anne

Ingrediënten:
20 dadels
20 plakjes spek
honing

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontpit de dadels. Wikkel in spek, prik er een satéprikker in om bij elkaar te houden en druip wat honing over de rolletjes. Bak zo'n 5-10 minuten tot de spek krokant en knapperig is.

Banana bread met mango, framboos en kokosglazuur

Banana bread met mango, framboos en kokosglazuur door Emma

Ingrediënten:
250 g bloem
2 tl bakpoeder
1 tl kaneel
100 g boter
200 g suiker
1 zakje vanillesuiker (of 1 tl vanillearoma)
2 eieren
125 ml crème fraiche
150 ml kokosmelk
4 rijpe bananen
150 g mango (diepvries)
100 g framboos (diepvries)
175 g poedersuiker

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier. Verwarm de boter kort in de magnetron (laag vermogen) tot het zacht is, meng vervolgens met de suiker, bloem, bakpoeder, kaneel en wat zout. Roer de eieren, crème fraiche en een scheutje (zo'n 50 ml) kokosmelk door het beslag. Roer of mix net zo lang tot het beslag glad en egaal is. Schep vervolgens de geprakte banaan en stukjes mango en framboos door het mengsel en verdeel het geheel over het cakeblik.
Bak in ongeveer 1 uur tot de cake goudbruin en gaar is, laat vervolgens 30 minuten in de vorm afkoelen. Verwarm de rest van de kokosmelk met poedersuiker in een pannetje op laag vuur tot een dik glazuur ontstaat. Lepel dit vervolgens over het bananenbrood en laat nog een uur afkoelen.
Maximaal 1 dag houdbaar.

Bron: AH.nl en BBC Food

zaterdag 16 maart 2013

Spinazie-rucola soep

Spinazie-rucola soep door Ellen

Ingredienten: (voor 4 personen)
1 grote aardappel
9 dl groentebouillon
2 bosjes bosui
140 gr verse bladspinazie
140 gr rucola
2 dl witte wijn
1.25 dl slagroom (plus eventueel wat extra voor erbij)
zout, peper, eventueel wat spinazie, rucola of zuring om te garneren

Ook nodig: een mixer, blender of foodprocessor.

Variatietip: 
Als je weet waar je zuring kunt kopen, kun je de spinazie en rucola vervangen door
150 gr spinazie
90 gr rucola
80 gr zuring

Bereiding:
Schil de aardappel en snijd hem in blokjes.Doe de blokjes en de bouillon in een grote pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag, zet de deksel op de pan en laat de soep circa 5 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn.
Snijd ondertussen de bosui in ringetjes. Snijd of snipper de spinazie en rucola (en zuring) grof. Voeg de bosui, spinazie en rucola (en zuring) toe aan de soep als de aardappelen gaar zijn. Lat de soep in de gesloten pan 2 tot 3 minuten koken tot de groenten zijn geslonken. Pureer dan de soep met de staafmixer glad.
Voeg de wijn en de slagroom toe en breng hem tot tegen de kook aan. Breng de soep op smaak met peper en zout en schep hem in diepe borden of kommen. Besprenkel ze eventueel met wat room en garneer met achtergehouden (en fijngesneden) spinazie, rucola of zuring.

Bron: Kookboek "500 soepen"

Mini Madeleines & Muffins

Madeleines door Ellen

Ingredienten: (voor 24 minimuffinvormpjes)
2 eieren
60 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
30 gram zelfrijzend bakmeel
30 gram amandelmeel (of extra bakmeel)
60 gram boter
wat extra boter en bloem voor de vormpjes
eventueel wat poedersuiker
eventueel een citroen (rasp)
eventueel wat amandelschaafsel

Amandelmeel zit bij supermarkten zelden in het assortiment, maar bij biologische en ecologische winkels vrijwel altijd. Geen amandelmeel voorhanden? Maal zelf amandelsnippers of vervang het door eenzelfde hoeveelheid zelfrijzend bakmeel. In het laatste geval winnen de madeleines aan smaak door de toevoeging van een eetlepel citroenrasp.

Bereiding:
Smelt de boter en laat hem afkoelen tot lauw. Vet de madeleinevormpjes in en bestuif ze met bloem.
Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker tot een bleke, schuimige massa. Spatel er voorzichtig het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel doorheen. Of meer bakmeel natuurlijk: ik heb 60 gram zelfrijzend bakmeel, fijne rasp van 1 citroen en wat gecruncht amandelschaafsel toegevoegd.

Giet langs de rand van de kom de gesmolten boter bij het beslag en spatel ook die erdoorheen. Vul de vormpjes tot iets onder de rand met het beslag. Laat ze tien minuten rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Zet de vormen in de voorverwarmde oven en bak ze in ruim 5 minuten bruin en gaar. Laat ze op een rek afkoelen en haal ze uit de vormpjes.

Bron: Joep Habets in NRC


Amandel-kersen-muffins door Ellen  

Ik heb deze amandel-kersen muffins gemaakt. Ik had een klein beetje beslag over en ook maar 25 gram amandelschaafsel nodig, verder klopt het heel aardig voor 12 muffins. Ik heb (per ongeluk) nog een theelepel vanillearoma toegevoegd, en (bewust) 50 gram geraspte/kleingehakte pure chocolade. Mijn amandelextract bleek wat scherper te zijn dan dat van de AH, 1 theelepel hiervan was een beetje te veel, dus volgende keer zou ik voor een druppel gaan.

Het glazuur is ook lekker bij de madeleines. Doordat het een beetje naar sinaasappel smaakt is het wat interessanter dan 'normaal' glazuur.

zondag 10 maart 2013

Uienbroodjes

Uienbroodjesdoor Ellen

Ingrediënten: (voor zo'n 8 broodjes)
2 uien
olie/boter om in te bakken
2 bosuitjes
balsamicoazijn
3 takjes tijm
200 gram bloem
1½ tl bakpoeder
½ tl baksoda (zuiveringszout)
½ tl zout
1 tl suiker
75 gram koude boter
1 klein ei
80 ml karnemelk
1 el zure room
grof zout

Bereiden:
Snij de uien in halve manen en bak deze in wat boter en olijfolie in een minuut of twintig zacht en glazig. Voeg een flinke scheut balsamicoazijn en wat suiker toe en laat dit een paar minuten indikken. Roer dan de blaadjes van de tijm erdoor en de in ringetjes gesneden bosuitjes. Zet het vuur uit en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 225 graden. Meng bloem, zout, bakpoeder, baksoda en suiker. Snij de koude boter erdoor tot het kruimels zijn. Kluts in een andere kom het ei, de karnemelk en de zure room door elkaar. Giet dit bij het deeg en meng alles met een vork. Meng vervolgens ook de (afgekoelde) uitjes erdoor. Vorm hiervan 6 à 8 balletjes (afhankelijk van hoe groot je je broodjes wilt). Druk ze een beetje plat, leg ze op bakpapier en strooi er grof zeezout over. Bak de broodjes ongeveer 12 minuten in de hete oven.

Lekker bij (tomaten-) soep, stoofpot of een glaasje wijn. Ook fijn: als ze nog warm zijn er wat roomboter op smeren die dan gaat smelten.

Idee: Ik heb nu, zoals Emma adviseerde bij de pindakaaskoekjes, in plaats van baksoda meer bakpoeder en zout gebruikt. Mijn moeder dacht later dat dit ook op te lossen is door bloem te vervangen door zelfrijzend bakmeel, maar dat is eigenlijk een combinatie van bloem en bakpoeder, niet van bloem en baksoda. Wordt nog aan gewerkt...

Bij de reacties op de site stond ook het idee om de hompjes deeg met kaas te bestrooien, in plaats van met zout. Hier staan nog meer interessante ideeen, en uitleg over de combinatie van karnemelk en zure room en hoe je dat kunt veranderen. Je kunt bijvoorbeeld ook (geiten)kaas door het deeg mengen, of andere culinaire creativiteit er in kwijt :-)

Bron: Roos Ouwehand in nrc.next

zaterdag 9 maart 2013

Knapperige gemberkoekjes met stroop

Knapperige gemberkoekjes met stroopdoor Ellen
Zie ook: Ruby Jacks en Gingernuts.

Ingrediënten: (voor zo'n 40 a 50 koekjes)
240 gr boter
300 gr suiker
1 ei plus 1 eidooier (eigeel)
3/4 tl zout
1 tl verse gember (geraspte gemberwortel)
1 el fijngesneden gekonfijte gember, maar het kan ook met stemgember (gekonfijte gember is te koop in de natuurwinkel)
250 gr + 2 el bloem (ik had bij elkaar wel 300 nodig)
1/2 tl gemberpoeder
1 tl bakpoeder
115 gr stroop
parelsuiker of kandijsuiker

Bereiden:
Klop de boter en de suiker 2 minuten.
Voeg het ei, zout, verse en gekonfijte gember toe.
Meng met een garde bloem, gemberpoeder en bakpoeder. Voeg dat aan bovenstaand mengsel toe. (Waarschijnlijk werd bedoeld: gebruik eerst 250 gram en voeg later eventueel nog 1 of 2 el toe als het nog te vochtig/plakkerig is. Ik had in eerste instantie 270 gram bloem, maar heb later nog wel wat toegevoegd.) (21 april: ik had nu richting 350 gram nodig!)
Voeg de stroop toe, kneed nu tot het een mooi geheel wordt.
Maak van het deeg twee lange rollen van 6 cm doorsnee en rol die door parelsuiker. Laat de rollen een paar uur afkoelen (of vries ze voor een paar dagen in als je wilt).
Verwarm de oven voor op 175 graden. Snij elke rol in 18 plakjes en strooi daar parelsuiker of kandijsuiker over. Zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben op de bakplaat: bij mij was 9 op een plaat eigenlijk goed. Als je ze iets kleiner maakt passen er natuurlijk meer, maar dan krijg je ook meer koekjes (zeker 50).
Bak de plakjes deeg 12 minuten op 175 graden.

Bron: De Koekjesclub door Ann Pearlman

zaterdag 2 maart 2013

Verder nog gekookt...

Verder nog gekookt... door Ellen

- Brownies met rolo's en snickers (in het recept eigenlijk met lion maar die kon ik niet vinden). Dit recept sprak me wel aan, en gelukkig had ik op internet het commentaar gezien. Ik heb dan ook een kwart van de hoeveelheden genomen (wel een hele 'rol' rolo en een hele snicker) om 12 muffinvormpjes mee te vullen. Het beviel mij en mijn eters wel (zeker warm uit de oven, misschien met een bolletje ijs?). Wel wil ik volgende keer een iets lagere temperatuur en 20 minuten proberen.

- Van dit fijne recept voor meatloaf (gehaktbrood) heb ik een enorme vleesbom gemaakt in een flinke ovenschaal. Het smaakte gelukkig erg goed, waardoor de hoeveelheid (die ik had verdubbeld zodat er 8 personen van konden eten) prima pastte bij het aantal eters. Van deze waldorfsalade werd helaas minder gegeten, daarvan had ik ook wel hoeveelheid voor 4 personen kunnen maken om de 8 borden te vullen. Hierbij had ik overigens ook nog aardappelpuree (van 2 kilo aardappel, met verse bieslook en roomkaas erdoorheen in plaats van 'normale' boter).

- Emma's recepten voor pindakaaskoekjes en karamelspiralen (die me deden denken aan kanelbullar) heb ik ook uitgetest én goedgekeurd :-)

- Ook niet onaardig als je een avond geen zin hebt om te koken is een portie "wildwestrijst" in de koelkast staan. Een erg geslaagd recept als je het mij vraagt. Ja, ik ben wel fan van Allerhande-recepten, ze komen over het algemeen goed uit qua hoeveelheden, smaken goed en bevatten niet al te veel gekke ingrediënten.

Tot zover mijn kookinspiratie :-)

Kaneel- en kardemombroodjes

Kaneel- en kademombroodjes door Ellen
Zie ook kanelbullar door Ellen

Eind juni 2012 heb ik al eens een recept voor kanelbullar gepost, maar inmiddels heb ik een recept uit een echt Zweeds (IKEA) kookboek geprobeerd en dat vond ik wel een succes. Ook heb ik een nieuwe "roltechniek" en is een kardemomvulling erg aan te raden :-)

Ingrediënten (voor 10 stuks):
Voor het deeg:
  • 19 gr verse gist (bakker)
  • 1,25 dl melk
  • 300 gr bloem
  • 50 gr roomboter
  • 45 gr kristalsuiker
  • .5 ei
  • .25 tl zout
  • .25 tl kardemom (niet te zuinig!)
De vulling:
  • 60 gr amandelspijs
  • 60 gr gesmolten boter
  • 60 gr kristalsuiker
  • 2 el kaneel of 1 el kardemom
De afwerking:
  • .25 ei, losgeklopt
  • parelsuiker
Bereiden:
(Het deeg.) Verzamel alle ingrediënten en laat ze op kamertemperatuur komen. Verkruimel de gist in een keukenmachine of kom. Voeg de melk (op kamertemperatuur of verwarmd tot lauwwarm, 37 graden) toe en roer tot de gist oplost. Voeg bijna alle bloem, boter (in blokjes gesneden), suiker, ei, zout en kardemom toe. Kneed met de mixer of met de hand tot een zeer soepel deeg. Voeg eventueel extra bloem toe. Het deeg is klaar als het soepel is "en het vet begint uit te scheiden" (???). Laat het deeg onder een doek rijzen  tot het is verdubbeld, circa 30 minuten.

(De vulling.) Meng ondertussen de vulling. Rasp de amandelspijs grof en meng of klop los met boter, suiker, water en kaneel OF kardemom. (Dit bepaalt of het kaneel- of kardemombroodjes worden. Let wel op dat je minder kardemom gebruikt dan kaneel.) Leg het deeg op een deegplank of schoon stuk aanrecht (eventueel bestoven met een beetje bloem). Maak, met behulp van een deegroller, een rechthoekig vlak van gelijke dikte ervan. Verdeel de vulling nu over tweederde van het deeg, vanaf een korte kant. Vouw nu het leeg gelaten derde deel naar binnen, en vervolgens de andere "buitenkant" erop. Snijd hier 10 plakken uit en rol die kunstig op. Leg de rolletjes op een bakplaat, met voldoende tussenruimte. Zo ziet het er uit als een goede bakker het doet (let niet op de bakinstructies, hij werkt met zuurdesembeslag):
Laat het deeg weer onder een doek rijzen tot de broodjes zijn verdubbeld, circa 20 tot 30 minuten. Verwarm de oven voor op 250 graden/gasoven stand 6 à 7.

(De afwerking.) Klop het (beetje) ei los met een druppel water en paar korrels zout. Bestrijk de gerezen rolletjes met ei en bestrooi daarna met parelsuiker. Bak de broodjes 7 tot 8 minuten tot ze lichtbruin zijn.

Bron: kookboek Fika (IKEA)

Witlofovenschotel

Witlofovenschotel door Ellen


Ingrediënten: (voor 2 personen)
2 grote stronken witlof (250 gram per stuk)
4 tot 6 (dikke) plakken ham (100 tot 150 gram)
500 gram kruidige aardappels
beetje boter, melk, kruiden, kaas, beschuit, verse bieslook

Bereiden:
Schil en kook de aardappels in zo'n 15 tot 20 minuten zacht. Haal het kontje en de buitenste vellen van de witlof stronken, verwijder daarna de harde kern (vanaf de "kontjes"/wortel een puntje de witlof in). Kook ook de loven in zo'n 15 minuten aardig gaar. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Giet de aardappels af, bewaar eventueel een beetje van het kookvocht. Stamp de aardappels met de boter en melk (eventueel roomkaas) tot aardappelpuree, voeg wat kruiden/specerijen (peper, zout, nootmuskaat, misschien bieslook, knoflookpoeder) toe voor smaak. Giet ook de witlof af, laat deze goed uitlekken (een vergiet is aan te raden) en vet eventueel de ovenschaal een beetje in. Leg twee plakken ham in de ovenschaal, leg op beide plakken een stronk witlof en probeer ze dan verder in ham te wikkelen (bijv. door de andere plak/plakken er op te leggen en dan een beetje tegen elkaar aan te vouwen).  Bedek nu de stronken met aardappelpuree en verkruimel hierover een beschuit. Je kunt op de ingepakte stronken plakjes kaas leggen, je kunt ook kaas raspen en door de puree mengen of tot slot er overheen strooien (op of net onder het beschuit).

Zet de ovenschotel zo'n 20 minuten in de oven. Op zich is alles al gaar dus dat doet er niet heel veel toe ;-) Strooi er als laatste touch voor het opdienen nog (kleingesneden) verse bieslook overheen.

Bron: http://www.simplyrecipes.com/recipes/peanut_butter_cookies/

Amerikaanse stroopkoekjes

Amerikaanse stroopkoekjes door Emma
Zie ook: stroopkoeken

Ingrediënten:
100 g boter
100 g bruine suiker
225 ml stroop
bloem (zo'n 500-750 g)
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl baksoda
zout

Bereiden:

Smelt de boter en mix met de suiker en stroop. Voeg de gember, soda en wat zout toe en roer vervolgens op gevoel bloem door het beslag tot het een stevige deegbal is. Leg deze een paar uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Draai 50 balletjes van de deegbal, bak ze zo'n 10-12 minuten tot de koekjes mooi goudbruin zijn.

Bron: Food.com