zaterdag 16 maart 2013

Mini Madeleines & Muffins

Madeleines door Ellen

Ingredienten: (voor 24 minimuffinvormpjes)
2 eieren
60 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
30 gram zelfrijzend bakmeel
30 gram amandelmeel (of extra bakmeel)
60 gram boter
wat extra boter en bloem voor de vormpjes
eventueel wat poedersuiker
eventueel een citroen (rasp)
eventueel wat amandelschaafsel

Amandelmeel zit bij supermarkten zelden in het assortiment, maar bij biologische en ecologische winkels vrijwel altijd. Geen amandelmeel voorhanden? Maal zelf amandelsnippers of vervang het door eenzelfde hoeveelheid zelfrijzend bakmeel. In het laatste geval winnen de madeleines aan smaak door de toevoeging van een eetlepel citroenrasp.

Bereiding:
Smelt de boter en laat hem afkoelen tot lauw. Vet de madeleinevormpjes in en bestuif ze met bloem.
Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker tot een bleke, schuimige massa. Spatel er voorzichtig het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel doorheen. Of meer bakmeel natuurlijk: ik heb 60 gram zelfrijzend bakmeel, fijne rasp van 1 citroen en wat gecruncht amandelschaafsel toegevoegd.

Giet langs de rand van de kom de gesmolten boter bij het beslag en spatel ook die erdoorheen. Vul de vormpjes tot iets onder de rand met het beslag. Laat ze tien minuten rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Zet de vormen in de voorverwarmde oven en bak ze in ruim 5 minuten bruin en gaar. Laat ze op een rek afkoelen en haal ze uit de vormpjes.

Bron: Joep Habets in NRC


Amandel-kersen-muffins door Ellen  

Ik heb deze amandel-kersen muffins gemaakt. Ik had een klein beetje beslag over en ook maar 25 gram amandelschaafsel nodig, verder klopt het heel aardig voor 12 muffins. Ik heb (per ongeluk) nog een theelepel vanillearoma toegevoegd, en (bewust) 50 gram geraspte/kleingehakte pure chocolade. Mijn amandelextract bleek wat scherper te zijn dan dat van de AH, 1 theelepel hiervan was een beetje te veel, dus volgende keer zou ik voor een druppel gaan.

Het glazuur is ook lekker bij de madeleines. Doordat het een beetje naar sinaasappel smaakt is het wat interessanter dan 'normaal' glazuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten