zondag 10 maart 2013

Uienbroodjes

Uienbroodjesdoor Ellen

Ingrediënten: (voor zo'n 8 broodjes)
2 uien
olie/boter om in te bakken
2 bosuitjes
balsamicoazijn
3 takjes tijm
200 gram bloem
1½ tl bakpoeder
½ tl baksoda (zuiveringszout)
½ tl zout
1 tl suiker
75 gram koude boter
1 klein ei
80 ml karnemelk
1 el zure room
grof zout

Bereiden:
Snij de uien in halve manen en bak deze in wat boter en olijfolie in een minuut of twintig zacht en glazig. Voeg een flinke scheut balsamicoazijn en wat suiker toe en laat dit een paar minuten indikken. Roer dan de blaadjes van de tijm erdoor en de in ringetjes gesneden bosuitjes. Zet het vuur uit en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 225 graden. Meng bloem, zout, bakpoeder, baksoda en suiker. Snij de koude boter erdoor tot het kruimels zijn. Kluts in een andere kom het ei, de karnemelk en de zure room door elkaar. Giet dit bij het deeg en meng alles met een vork. Meng vervolgens ook de (afgekoelde) uitjes erdoor. Vorm hiervan 6 à 8 balletjes (afhankelijk van hoe groot je je broodjes wilt). Druk ze een beetje plat, leg ze op bakpapier en strooi er grof zeezout over. Bak de broodjes ongeveer 12 minuten in de hete oven.

Lekker bij (tomaten-) soep, stoofpot of een glaasje wijn. Ook fijn: als ze nog warm zijn er wat roomboter op smeren die dan gaat smelten.

Idee: Ik heb nu, zoals Emma adviseerde bij de pindakaaskoekjes, in plaats van baksoda meer bakpoeder en zout gebruikt. Mijn moeder dacht later dat dit ook op te lossen is door bloem te vervangen door zelfrijzend bakmeel, maar dat is eigenlijk een combinatie van bloem en bakpoeder, niet van bloem en baksoda. Wordt nog aan gewerkt...

Bij de reacties op de site stond ook het idee om de hompjes deeg met kaas te bestrooien, in plaats van met zout. Hier staan nog meer interessante ideeen, en uitleg over de combinatie van karnemelk en zure room en hoe je dat kunt veranderen. Je kunt bijvoorbeeld ook (geiten)kaas door het deeg mengen, of andere culinaire creativiteit er in kwijt :-)

Bron: Roos Ouwehand in nrc.next

Geen opmerkingen:

Een reactie posten