zaterdag 2 maart 2013

Kaneel- en kardemombroodjes

Kaneel- en kademombroodjes door Ellen
Zie ook kanelbullar door Ellen

Eind juni 2012 heb ik al eens een recept voor kanelbullar gepost, maar inmiddels heb ik een recept uit een echt Zweeds (IKEA) kookboek geprobeerd en dat vond ik wel een succes. Ook heb ik een nieuwe "roltechniek" en is een kardemomvulling erg aan te raden :-)

Ingrediënten (voor 10 stuks):
Voor het deeg:
  • 19 gr verse gist (bakker)
  • 1,25 dl melk
  • 300 gr bloem
  • 50 gr roomboter
  • 45 gr kristalsuiker
  • .5 ei
  • .25 tl zout
  • .25 tl kardemom (niet te zuinig!)
De vulling:
  • 60 gr amandelspijs
  • 60 gr gesmolten boter
  • 60 gr kristalsuiker
  • 2 el kaneel of 1 el kardemom
De afwerking:
  • .25 ei, losgeklopt
  • parelsuiker
Bereiden:
(Het deeg.) Verzamel alle ingrediënten en laat ze op kamertemperatuur komen. Verkruimel de gist in een keukenmachine of kom. Voeg de melk (op kamertemperatuur of verwarmd tot lauwwarm, 37 graden) toe en roer tot de gist oplost. Voeg bijna alle bloem, boter (in blokjes gesneden), suiker, ei, zout en kardemom toe. Kneed met de mixer of met de hand tot een zeer soepel deeg. Voeg eventueel extra bloem toe. Het deeg is klaar als het soepel is "en het vet begint uit te scheiden" (???). Laat het deeg onder een doek rijzen  tot het is verdubbeld, circa 30 minuten.

(De vulling.) Meng ondertussen de vulling. Rasp de amandelspijs grof en meng of klop los met boter, suiker, water en kaneel OF kardemom. (Dit bepaalt of het kaneel- of kardemombroodjes worden. Let wel op dat je minder kardemom gebruikt dan kaneel.) Leg het deeg op een deegplank of schoon stuk aanrecht (eventueel bestoven met een beetje bloem). Maak, met behulp van een deegroller, een rechthoekig vlak van gelijke dikte ervan. Verdeel de vulling nu over tweederde van het deeg, vanaf een korte kant. Vouw nu het leeg gelaten derde deel naar binnen, en vervolgens de andere "buitenkant" erop. Snijd hier 10 plakken uit en rol die kunstig op. Leg de rolletjes op een bakplaat, met voldoende tussenruimte. Zo ziet het er uit als een goede bakker het doet (let niet op de bakinstructies, hij werkt met zuurdesembeslag):
Laat het deeg weer onder een doek rijzen tot de broodjes zijn verdubbeld, circa 20 tot 30 minuten. Verwarm de oven voor op 250 graden/gasoven stand 6 à 7.

(De afwerking.) Klop het (beetje) ei los met een druppel water en paar korrels zout. Bestrijk de gerezen rolletjes met ei en bestrooi daarna met parelsuiker. Bak de broodjes 7 tot 8 minuten tot ze lichtbruin zijn.

Bron: kookboek Fika (IKEA)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten