maandag 25 maart 2013

Sinaasappel-yoghurt cake

Sinaasappel-yoghurt cake door Ellen

Ingrediënten: (voor één cake)
300 gr kristalsuiker
50 gr zachte roomboter
3 eieren
225 gr Griekse (of Turkse) yoghurt
1 sinaasappel, schoongeboend
175 gr zelfrijzend bakmeel
1/2 tl zout
ruime tl bakpoeder (Engels zelfrijzend bakmeel schijnt hoger te rijzen dan het Nederlandse)
1 el vanille-extract

Bereiding:
Verhit de oven voor op 170 graden. Vet de cakevorm in of bekleed hem met bakpapier. Rasp de schil van de sinaasappel met een fijne rasp. (Als je glazuur wilt maken, houd hiervoor dan een wat rasp apart.) Eventueel: zeef het bakmeel met het bakpoeder en zout.
Splits de eieren, zorg dat je voor het eiwit een vetvrije kom klaar hebt staan. Mix de suiker, boter en eigeel in een kom. Voeg de yoghurt, rasp en het vanille-extract toe, en mix het tot een zachte gladde massa. Voeg, zonder te mixen, het bakmeel toe, en schep dit er voorzichtig doorheen (zodat je de lucht er niet uit slaat).
Klop met een (schone!) mixer de eiwitten stijf, tot het pieken vormt. Schep het eiwit voorzichtig door het deeg.
Giet nu alles in de cakevorm en bak de cake 60-75 minuten, tot hij mooi gerezen en lichtbruin is en stevig aanvoelt. Prik met een satestokje in de cake om te kijken of hij ook van binnen droog is. Laat de cake vervolgens goed afkoelen.
Bewaar de cake in de koelkast, maximaal een week.

Variatietip: Je kunt ook citroen of limoen gebruiken in plaats van sinaasappelrasp, of een combinatie. Het originele recept gebruikt citroen, en geeft ook nog een idee voor glazuur.

Bron: Lemon yoghurt cake op Smulweb

Geen opmerkingen:

Een reactie posten