zaterdag 5 maart 2011

Kruidkoek met rozijnen

Kruidkoek met rozijnen (kruidcake/ontbijtkoek) door Ellen
Gegeten op 5 maart 2011 @ Ellen

Ingrediënten: (voor een taartvorm van Ø 24 cm of een cakeblik van 1 liter)
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 160 gr bruine basterdsuiker
  • zout
  • 1 el koekkruiden
  • 1.5 dl melk
  • 100 gr rozijnen (of 60 gr gember)
  • evt. 50 gr grof gehakte (hazel)noten, ik heb amandelen en walnoten gebruikt

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 170°C. De rozijnen wellen, uitlekken en afdrogen of de gember uitlekken en kleinsnijden. Vet de bakvorm/het cakeblik in. Het zelfrijzende bakmeel, de suiker, een snufje zout en de kruiden vermengen. De melk erdoor roeren, tot een stevige, gladde massa verkregen is (“die als een dikke band van de lepel loopt en langzaam met de rest van het deeg gelijk vloeit”). De rozijnen of gember en eventueel de noten erdoor mengen. Het deeg overdoen in de bakvorm en de vorm iets onder het midden van de oven plaatsen. Laat het in ongeveer een uur gaar worden. Laat de kruidkoek rustig afkoelen voor je hem uit de vorm haalt en aansnijdt.
Variatie: 100 gr zelfrijzend bakmeel vervangen door 100 gr (volkoren)meel en 3 gr bakpoeder.

Bron: Het nieuwe kookboek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten