zaterdag 14 september 2013

Jan Hagel koekjes

Jan Hagel koekjes door Ellen
Deze stonden al ruim een jaar op de planning, nadat de Jan Hagel koekjes op vakantie in Denemarken favoriet bleken. Bij mij zijn het bijna cake-achtige koekjes geworden, minder knapperig dan ik ze ken (van de HEMA), maar wel lekker!


Ingrediënten: (voor een koektrommel vol)
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 3 tl kaneel
  • 175 g boter (kamertemperatuur)
  • 45 ml melk (3 el)
  • 1 losgeklopt ei
  • 80 g amandelschaafsel 
  • 75 g greinsuiker of grove kristalsuiker
Bereiding:
Knip een stuk bakpapier uit, even groot als de bakplaat (ongeveer 30x40 cm). Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng het zelfrijzend bakmeel met de vanillesuiker, basterdsuiker en kaneel.
Voeg de boter en de melk toe en kneed het geheel met een mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend koekdeeg.
Leg het bakpapier op het aanrecht en bestuif het met wat bloem. Leg het deeg op het bakpapier, bestuif het met bloem en rol of druk het deeg uit tot de grootte van het bakpapier. Zorg ervoor dat het deeg gelijkmatig en dun is.
Schuif het bakpapier met het deeg op de bakplaat.
Bestrijk het deeg met losgeklopt ei, bestrooi het met amandelschaafsel en strooi als laatste de greinsuiker (of grove kristalsuiker) erover; druk dit licht aan.
Bak de Jan Hagel iets onder het midden van de oven in ca. 20 minuten gaar en bruin.
Snijd de gebakken Jan Hagel meteen vanuit de oven in rechthoekjes van 6x3 cm en laat ze afkoelen.
Bron: Koopmans

woensdag 21 augustus 2013

Gnocchi met spinazie

Vanavond (en afgelopen maandag) heb ik gnocchi met spinazie, basilicum en tomaat gegeten. Ik heb (voor de twee maaltijden samen) een zak van 300 gram spinazie gebruikt, en verder alles voor zover mogelijk door de helft gedaan. Wat ik vooral erg lekker en vernieuwend vond (maar ja, zovaak heb ik nog geen gnocchi gegeten) was dat de gnocchi gebakken wordt in plaats van gekookt. Verder een prima en snel-klaar combi.




Ook erg lekker, een vergelijkbare combinatie, maar dan uit de oven:

Gnocchigratin met spinazie
Ingrediënten: (4 personen)
2 pakken gnocchi di patate (a 500 g)
2 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 rode paprika, in reepjes
1 zak spinazie (600 g), gewassen
3 el rozijnen
1 pot pastasaus (sugo isolana, 450 g)
2 bollen mozzarella (125 g), in plakken
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 220 ºC. Kook ondertussen de gnocchi in ruim water met zout in 2 min. gaar. Verhit in een koekenpan de olie en fruit de knoflook 1 min. Bak de paprika 2 min. mee. Voeg de spinazie in 3-4 porties toe. Laat de spinazie al omscheppend slinken en het vocht verdampen. Voeg de rozijnen, peper en eventueel zout toe.2. Verdeel de gnocchi met de groenten over de ovenschaal. Schenk de pastasaus erover. Leg de mozzarella erop en bestrooi met peper en eventueel zout.3. Bak de gnocchigratin in de oven in ca. 20 min. goudbruin.
Bron: ah.nl

zondag 18 augustus 2013

Hartige pannenkoeken met parmaham, rucola en kaas

Hartige pannenkoeken met parmaham, rucola en kaas door Emma
Zeer smakelijk als pizza, en ook prima te eten op een pannenkoek!

Ingrediënten (voor 2 personen):
200 g bloem (eventueel deels volkorenmeel)
500 ml melk
2 eieren
1 bol mozzarella, in dunne plakjes
1/2 blikje tomatenpuree
1/2 bakje cherrytomaatjes, in dunne plakjes
1 pakje parmaham
Rucola
Parmezaanse kaas
Italiaanse kruiden
Boter

Bereiden:
Maak een beslag van bloem, een beetje zout, melk, eieren, tomatenpuree en wat Italiaanse kruiden. Klop goed door tot de klontjes eruit zijn. Verwarm wat boter in een koekenpan en bak hierin een pannenkoek. Zodra de bovenkant droog is, draai je hem om. Leg vervolgens op één helft van de pannenkoek wat plakjes mozzarella en tomaat, klap de andere helft van de pannenkoek eroverheen als de onderkant bruin is. Druk goed aan, haal uit de pan en bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier tot het beslag op is.
Aan tafel beleg je de pannenkoeken met een plak parmaham, rucola en Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

Croissants

Croissants door Emma
Het kost je een avond, een nacht en een ochtend om ze te maken, en je moet zelf maar beslissen of je ze die moeite waard vindt. Ik doe het in elk geval nooit meer. ;)

Ingrediënten (voor 15 croissants):
625 g bloem
500 g roomboter
75 g suiker
20 g (3 zakjes) gedroogde gist
12 g zout
1 ei

Bereiden:
Meng de bloem, zout, suiker en gist in een beslagkom en voeg net zo lang water toe, in kleine scheutjes, tot je een soepel en elastisch beslag kunt kneden. Kneed een paar minuten goed door op een bebloemd aanrecht, leg de deegbal terug in de kom en zet deze afgedekt 1 uur in de koelkast.
Rol de deegbal uit tot een rechthoekige lap van 60x30 cm. Haal de boter uit de koelkast en rol deze uit tot een rechthoekige lap van 30x20 cm. Leg de boterplak in het midden van de deeglap en vouw de linker- en rechterkant van het deeg over de boter. Pak in met vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
Rol de deeglap weer uit tot 60x30 cm en vouw wederom een linker- en rechterdeel van het deeg over het midden. Pak weer in en leg nog 1 uur in de koelkast. Herhaal deze stap hierna nog 2 keer, steeds met een uur rusten in de koelkast ertussen, zodat je in totaal 27 laagjes boter tussen dunne laagjes deeg hebt. Pak het pakketje een laatste keer in en laat overnacht in de koelkast liggen.
De volgende dag bebloem je het aanrecht opnieuw en rol je de deeglap uit tot die zo'n 3 mm dik is. Snijd vierkantjes van 20x20 cm uit, halveer deze over de diagonaal en rol ze op (laat de rechte hoek van de driehoek van je af wijzen en rol van je af). Leg ze op een vel bakpapier op een bakblik en laat 1,5 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden, bestrijk de croissants met wat losgeklopt ei en bak ze in 10-15 minuten goudbruin en knapperig.

Tip: Voor gevulde croissants (bijvoorbeeld met chocolade of ham en kaas), leg je kleine stukjes vulling op de lange kant van het driehoekje voor je hem oprolt.

Bron: BBC Food

zondag 28 juli 2013

Bonensalade à la Maria

Bonensalade door Ellen

Ingredienten: (voor 4 personen)
1 struik bleekselderij
1 rode paprika of 2 tomaten
1 blik kidneybonen
1 blik mais
1 chorizo of knoflookworst
1 ui
Voor erbij: 1 Turks brood met kruidenkaas, aioli of een andere dip
Ter variatie of extra toevoeging: 1 courgette

Bereiding:
Verwijder van de bleekselderij het blad. Laat de blikjes uitlekken. Snij alles klein, en meng door elkaar. Bak eventueel de chorizo even op. Bak ook de courgette even. Meng alles door elkaar, breng op smaak met wat peper, zout, (verse) kruiden en olie. Simple as that!

Bron: Maria's Eetwinkel

zaterdag 20 juli 2013

Pitabroodjes

Pitabroodjes door Emma
Zo simpel om te maken, en toch was het nooit in me opgekomen om het eens te proberen. Vanaf nu ga ik ze nooit meer in de supermarkt kopen: deze zijn veel lekkerder!

Ingrediënten (voor 2 grote of 3 kleine broodjes):
150 g bloem (eventueel voor de helft volkoren)
1/2 zakje gedroogde gist
100 ml lauwwarm water
1/2 tl zout
1/2 tl suiker
Eventueel: Italiaanse kruiden

Bereiden:
Roer zout, suiker en gist (en wat kruiden als je wilt) door de bloem en voeg het water toe. Blijf roeren tot alles gemengd is en kneed vervolgens het deeg 10 minuten stevig door tot het elastisch is en niet meer plakt. Dek de beslagkom af met een vochtige theedoek en laat 1,5 uur rijzen op een warme plek tot het ongeveer 2x zo groot geworden is.
Haal het beslag uit de kom, rek het wat uit en leg op een vel bakpapier. Sla met een platte hand op het deeg om de lucht eruit te slaan en kneed nog kort even door. Verdeel het deeg vervolgens in net zoveel balletjes als je broodjes wilt en druk ze plat tot ze ongeveer een halve centimeter dik zijn. Dek opnieuw af (vershoudfolie is nu misschien handiger dan een theedoek) en laat nog een half uur rijzen. Verwarm de oven voor op 230 graden, en laat de bakplaat meeverwarmen.
Schuif de broodjes met bakpapier en al op de hete bakplaat, eventueel in meerdere lichtingen als je oven niet zo groot is (zoals de mijne). Bak de broodjes in 8-10 minuten gaar, hoe boller hoe beter, ze hoeven niet per se bruin te worden.

Bron: Baking van Martha Day

zondag 7 juli 2013

Gemberkoekjes: Ruby Jacks en Gingernuts

Gemberkoekjes: Ruby Jacks en Gingernuts door Emma

Eigenlijk wilde ik de heerlijke gemberkoekjes van Ellen maken, maar dat levert natuurlijk geen nieuw recept op voor deze site. Daarom heb ik mijn kookboeken maar eens doorgespit op zoek naar andere gemberkoekjes. Zie hieronder het resultaat.

Ruby Jacks
Een soort stroperige mueslirepen met pittige gembersmaak. Ik vond ze lekker, maar ik had zelf het probleem dat ze maar niet hard werden! Ik wijt het aan het warme weer, of misschien het feit dat ik een combinatie van maple syrup en keukenstroop gebruikt heb in plaats van golden syrup. Ik zal dit recept nog eens gaan bijschaven, maar tot die tijd: bak ze iets langer en bewaar de repen daarna in de koelkast.

Ingrediënten (voor 16 stuks):
115 g boter
70 g (licht)bruine suiker
5 eetlepels stroop (of liever, als je dat hebt, golden syrup)
4 bolletjes stemgember, in kleine stukjes gehakt
1 tl gemberpoeder
180 g havermout of muesli

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 150 graden. Zet een pannetje op een laag vuur en smelt de boter. Roer daar de suiker, stroop/syrup, stemgember en gemberpoeder doorheen. Als alles gemengd is haal je de pan van het vuur en roer je er de muesli doorheen. Bedek een ovenschaal met bakpapier en schep het mengsel erin, druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Bak zo'n 20-25 minuten. Wanneer je het uit de oven haalt, zul je zien dat het mengsel nog vrij vloeibaar is, dit is het moment om het in 16 stukjes te verdelen (uit elkaar te schuiven) met een mes. Laat daarna helemaal afkoelen voor je de reepjes uit de schaal haalt. Eventueel kan het afkoelen ook in de koelkast.

Bron: The Great British Bake Off door Linda Collister

Yorkshire Gingernuts
Luchtige gemberkoekjes, wat brosser en minder knapperig dan die van Ellen. Officieel hoeft er geen stemgember in het recept, maar ik vond het een goede toevoeging. Erg lekker!

Ingrediënten (voor 50 stuks):
100 g boter
1 el stroop (of liever: golden syrup)
350 g zelfrijzend bakmeel
150 g bruine suiker
50 g kristalsuiker
1 tl baksoda
1 el gemberpoeder
1 ei
Optioneel: 2 bolletjes stemgember, in kleine stukjes gehakt

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 150 graden. Smelt de boter samen met de stroop/syrup in een pannetje op laag vuur, blijf roeren. Mix bakmeel, suiker, soda en gemberpoeder en -stukjes in een beslagkom, voeg het botermengsel en het ei toe en roer en kneed flink tot alles goed gemengd is. Maak vervolgens 50 bolletjes ter grootte van een walnoot van het beslag, leg deze op een vel bakpapier op een bakplaat. Houd er rekening mee dat de koekjes nog een flink stukje groter gaan worden: ik had er zelf maximaal 12 op mijn bakplaat, maar zelfs met een grote oven zou ik dit in drie aparte ladingen in de oven doen. Bak zo'n 15-20 minuten tot de koekjes goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Bron: Mary Berry's Baking Bible door Mary Berry

zaterdag 6 juli 2013

Rabarber

Dinsdag heb ik deze ketjapkip met rabarber gemaakt. Ik had hem al eens eerder gemaakt en ik herinnerde het me als erg lekker. Dat was zeker ook weer zo! Hij valt ook weer in de categorie uit-de-oven-dus-lekker-makkelijk. Wel mocht de kip bij mij wat langer de oven in, bijvoorbeeld 2x30 minuten in plaats van 20+25. Dinsdag at ik hem met rijst, maar het is ook erg lekker met couscous, zoals ik donderdag het kliekje at :-)

Geheel in het thema rabarber, had ik als toetje rabarbercompote gemaakt. Dit naar aanleiding van het recept van NRC, al stond daar eerst een uitleg van warme compote met koude slagroom, en was het recept iets anders (zodat het chiquer was). Ik ben wel voor de warm-koud variant gegaan. Het smaakte me erg goed, en ik denk dat het ook erg lekker is als crumble! (Compote met crumbledeeg, in de oven, dan koude slagroom erop, zoals ik thuis altijd apple crumble at.) Met het restje van de compote en een restje overrijpe aardbeien heb ik woensdag trouwens hetzelfde "kapotkoken" gedaan maar dan met aardbeien erbij.

Rhubarb fool
Ingredienten: (voor 4 personen)
een ruim pond rabarber
3 - 4 cm verse gemberwortel
150 - 175 gram suiker
2 dl slagroom

Bereiding:
Snijd de uiteinden van de rabarber weg, trek eventueel de stugste draden van de stengels (maar probeer zoveel mogelijk rode schil te laten zitten voor een roze compote) en snijd de groente in stukjes. Snijd de gemberwortel in schijfjes. Doe de rabarber, gember, 125 gram suiker en 80 ml water in een pan en breng aan de kook. Roer, draai het vuur laag en kook de rabarber, afgedekt, 15 minuten. Vis de gember uit de pan en roer de rabarber tot moes. Laat afkoelen. Klop de slagroom lobbig en zoet hem naar smaak. Voeg de slagroom bij de rabarber en roer voorzichtig met een spatel tot een mooi draaikolkeffect ontstaat. Verdeel de rabarberroom over hoge glazen, serveer met een lange lepel en eventueel een knapperig koekje. 

Bron: NRC




vrijdag 5 juli 2013

Rijst & garnalen uit de oven


Na de aubergines-uit-de-oven-salade van laatst nu weer een "kost weinig tijd maar dan heb je wel wat" recept! Zondag heb ik rijst met garnalen uit de oven gemaakt, een soort paella of jambalaya-achtig gerecht. Voor 4 personen zou ik 250 gram rijst nemen, en misschien wat meer groenten. Ook kun je in plaats van 300 gram ook de hele zak garnalen (500 gram) er doorheen doen :-) Overigens heb ik de garnalen pas op m'n bord gepeld, ze waren nog erg koud toen ik ze in de schaal wilde doen. Al kan ik me voorstellen dat je dat pellen niet in elk gezelschap wil doen... Bij mij waren sommige garnalen na 15 minuten oven nog wat blauw, ik heb de schaal toen nog 5 minuten extra in de oven gelaten en toen waren ze mooi roze. (Dat blauwe kwam misschien doordat ik ze niet goed had laten ontdooien :-$ ) Mijn diepvries is weer vol, en dat vind ik niet erg!

Ik heb recent ook nog de blauwe bessenkoekjes met witte chocolade gemaakt, met 3 repen chocolade en een bakje hazelnoten. Ik vond het een groot succes (ook de niet-zo-goed-gebakken delen, heerlijke cookie dough!) dus ik overweeg de volgende keer de blauwe bessen er gewoon uit te laten. Ook de auberginesoep heb ik naar tevredenheid herhaald :-)

Rijst met garnalen uit de oven

Ingredienten: (voor 4 personen, aantallen van AH)
  • 1 1/2 kippenbouillontablet
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 2 tl kerriepoeder
  • 300 g basmatirijst
  • 1 pak extra fijne tuinerwten (450 g, diepvries)
  • 1 bakje cherrytomaten (250 g)
  • 300 g reuzengarnalen (zak 500 g), ontdooid
  • 1 bakje koriander (15 g), blaadjes grofgesneden 

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Breng 700 ml water aan de kook en los hierin de bouillontabletten op. Voeg de tomatenpuree en kerriepoeder toe en laat 2 min. doorkoken.
2. Verdeel de rijst over de bodem van de ovenschaal en leg de bevroren erwten en de cherrytomaten erop. Schep om. Schenk de bouillon erover en zet de schaal afgedekt met aluminiumfolie in de oven. Bak ca. 45 min. in de oven.
3. Pel ondertussen de garnalen en verwijder het darmkanaal. Laat de staartjes zitten. Neem na 30 min. oventijd de schaal uit de oven en schep de garnalen door de rijst. Dek weer af met aluminiumfolie en zet nog 15 min. in de oven.
4. Neem de schaal uit de oven en bestrooi met de koriander. (Serveer eventueel met een salade van plakjes tomaat en wat mayonaise.)
Bron: AH

maandag 24 juni 2013

Aspergesalade

Afgelopen zaterdag had ik asperges gegeten, en van de verpakking van 500 gram had ik nog de helft over. Deze had ik zaterdag wel direct al gekookt. Op het recept van de AH stond in een hoekje namelijk "Witte asperges zijn ook lauwwarm of koud heerlijk met een dressing van olie, citroensap, peper, zout en verse peterselie". Aangezien ik ook nog verse peterselie en een restje sla (nog steeds van vrijdag ;-)) had, wilde ik dat weleens proberen.

Aspergesalade met gebakken aardappeltjes
Ingredienten:
- 250 gram asperges
- 150 gram aardappeltjes (om te bakken, of waar je zin in hebt)
- handjevol slabladen (ik had een restje van romainesla)
- 50 gram zachte geitenkaas
- handje verse peterselie
- sap en rasp van een halve citroen
- ter garnering: olijfolie, peper, zout

Bereiding:
Schil de asperges (niet de kop!), snijd de "houtachtige" achterkant eraf en kook ze zo'n 10 minuten. Laat ze daarna nogeens 10 minuten staan in het warme water, maar met het vuur uit. Als je asperges al eerder gekookt hebt hoef je niets mee te doen. Zet nu de aardappeltjes aan, in een (koeken/braad)pan met wat gesmolten boter. Laat de asperges eventueel nog wat afkoelen.

Pluk ondertussen de blaadjes sla, was ze en maak ze een beetje klein (bijvoorbeeld door ze te scheuren). Haal ook de "kopjes" van de peterselie van de takjes. Leg dit op een bord, doe de geitenkaas erbij, rasp er wat citroen overheen en druppel wat sap erover (niet te zuinig). Breng op smaak met wat olijfolie, peper en zout. Leg ook de asperges hier op. Leg de gebakken aardappeltjes, eventueel met een likje mayonaise aan de rand van het bord.

Eet smakelijk!

zaterdag 22 juni 2013

Mexicaanse ovenschotel

Mexicaanse ovenschotel door Emma

Ideaal studentenvoer, goedgekeurd door mijn broer(tje).

Ingrediënten (voor 3 porties):
300 g gehakt
1 zakje Tacokruiden (+water volgens pakje)
2 rode uitjes, gesnipperd
2 paprika's, in stukjes
1 blikje maïs (of Mexico melange)
1 zak nacho cheese tortilla chips
250 g rijst
handje gemalen kaas

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak het gehakt rul. Voeg de uitjes toe en bak nog even mee. Voeg de paprika, maïs en tacokruiden (met water) toe en laat 5 minuten doorkoken. Bedek een ovenschaal met een laagje chips (halve zak), schep hier het gehaktmengsel op, bedek met de rest van de chips en strooi hierover de gemalen kaas. Zet de ovenschaal zo'n 15 minuten in de oven om te gratineren. Kook intussen de rijst en serveer naast de gehaktschotel. Lekker met wat crème fraiche en een frisse salade.

Aspergetijd

Het is geloof ik receptentijd bij mij! Waarschijnlijk betekent dat gewoon dat ik uberhaupt tijd heb,en rustig thuis ben. Aangezien het ook aspergetijd is, wilde ik die vanavond eten, anders zie ik het zo gebeuren dat het alweer september is en er geen asperges meer zijn terwijl ik ze nog wilde eten. (Dat geldt trouwens ook voor rabarber, daar moet het snel eens van komen...)

Ik had deze aspergepasta uitgekozen. In plaats van pappardelle heb ik volkorenspaghetti gekookt, en in plaats van rucola heb ik romainesla die ik nog had (van de salade van gisteren) gebruikt. Het ei pocheren vond ik wel een leuk experimentje: er staat dat je draaikolkje moet vormen, daarin "vang" je het ei, dus het is ook belangrijk dat het ei er snel in valt, niet in een lange sliert. Eigenlijk krijg je gewoon een gekookt ei, wat je niet meer hoeft te pellen, maar misschien smaakt het wel specialer dan een gekookt eitje.



Vandaag heb ik ook Emma's ciabattarecept getest, en het is zeker goedgekeurd! Ik heb half tarwemeel en half volkorenmeel gebruikt. Verder een sjalot en rode ui toegevoegd, wat knoflook, parmezaanse kaas, een paar zongedroogde tomaten en kruiden. Erg lekker :-D


vrijdag 21 juni 2013

Aubergines en semi-homemade ijs


Zondag heb ik auberginesoep gemaakt. Het smaakte erg goed maar gepureerde aubergine heeft niet zo’n charmante kleur dus ik zal je de foto’s besparen. Hier wel het recept:


Auberginesoep met mozzarella en gremolata
Ingredienten (hoofdgerecht voor 2 personen)
1 el olijfolie
1 sjalot
1 teen knoflook
500 gr aubergine (2 aubergines)
0.5 l kippenbouillon
0.75 dl room
1 el verse peterselie
100 gr buffelmozzarella, in dunne plakjes
zout en peper
Voor de gremolata:
1 teen knoflook
1 citroen
0.5 el verse peterselie
Voor erbij:
afbakbrood

Bereiding: 
Hak de sjalot en knoflook klein. Verhit de olie in een grote pan. Bak de sjalotjes en knoflook 4-5 minuten, tot ze zacht zijn. Snijd de aubergine grof, in kleine blokjes. Voeg de aubergines toe en bak ze ongeveer 5 minuten, tot ze zacht en bruin zijn, roer af en toe. Hak ook de peterselie. Snijd de mozzarella in plakjes.

Maak ondertussen de gremolata: hak ook deze teen knoflook fijn en de peterselie klein. Rasp de citroen en voeg alle ingrediënten bij elkaar, bijvoorbeeld in een kleine kom of nog op de snijplank.

Schenk de bouillon bij de aubergines en kook de soep ongeveer 5 minuten. Laat hem iets afkoelen. Pureer hem in een keukenmachine of blender (of met een staafmixer) tot hij glad is. Voeg peper, zout, de room en peterselie toe en breng hem aan de kook. Doe wat sap van de citroen (die je nodig hebt voor de gremolata) door de soep voor extra smaak.

De officiële versie van opdienen: verdeel de soep over kommen en leg hierop plakjes mozzarella. Strooi er de gremolata over en serveer. Natuurlijk kun je ook alles in de pan mengen, dan gaat de mozzarella wel smelten en wordt hij draderig.

Bron: De Soepbijbel

Vervolgens ben ik in de aubergine-stemming gebleven, en heb ik gisteren deze salade met aubergine en rozemarijnworstjes. Het was erg lekker en ook makkelijk om te maken. Eigenlijk moest je alles gewoon grof snijden (links), op een bakplaat leggen en vervolgens 35 in de oven doen, en dan met wat sla vermengen (rechts). Volgens het recept is het voor 4 personen, wij hebben het (met net iets minder sla) met z’n drieën gegeten. Vergeet ook vooral niet er brood bij te kopen en af te bakken (of maak het zelf met Emma’s recepten!).

Als toetje hebben we ijs gegeten met een special touch. Laatst had een vriendinnetje vanilleijs met bastognekoeken “gemaakt”. Ze liet een liter vanilleijs ontdooien (soms is het al zacht genoeg na het vervoer van de supermarkt naar huis). Erdoorheen mengde ze verkruimelde bastognekoeken. Ik wilde dit gisteren doen met 1 liter kaneelijs en 1 pakje Verkade Nizza kaneel (240 gr). Uiteindelijk hebben we de koekjes op ons bord verkruimeld en met ijs gemengd, maar het ijs en de koekjes die over waren, heb ik vervolgens nog gemengd en ingevroren. Tip van Annemiek: wacht na het mengen van de koekjes door het ijs niet te lang met in de vriezer zetten, anders worden de koekjes zacht.

Ook een combinatie-idee hiervoor is vanilleijs, koek- en speculaaskruiden en speculaasjes of bastognekoeken

zaterdag 15 juni 2013

Meloensalade met focaccia

Meloensalade met focaccia door Emma

Zie ook ons eerdere recept van focaccia.

Ingrediënten (voor 1 flinke maaltijd):
Voor het brood:
200 g bloem
1/2 zakje gedroogde gist
100 ml water
4 zongedroogde tomaatjes, in kleine stukjes
2 el olijfolie
Italiaanse kruiden
Grof zeezout

Voor de salade:
1/4 meloen
40 g rucola
4 plakjes Parmaham
75 g mozzarella, in kleine stukjes
Handje walnoten
Olijfolie

Bereiden:
Meng de bloem, beetje zout, gist, water, tomaatjes, olijfolie en kruiden in een beslagkom en kneed 5 minuten door. Leg een vochtige theedoek over de beslagkom en laat een uur rijzen. Rol de deegbal uit op een vel bakpapier tot het ongeveer een centimeter dik is. Laat nog een half uur afgedekt rijzen. Verwarm de oven voor op 250 graden. Druk wat kuiltjes in het deeg, bestrijk met olijfolie en bestrooi met zeezout en wat kruiden. Bak het brood in ongeveer 20 minuten gaar.
Verwijder de pitten uit de meloen en snijd de parten in kleine stukjes. Schep de meloen en walnoten door de rucola. Scheur de ham in kleine stukjes en roer door de salade, leg de stukjes mozzarella erop. Besprenkel met olijfolie.

Bron:
http://www.ah.nl/allerhande/#/recepten/560900/focaccia/?rq=focaccia
http://www.ah.nl/allerhande/#/recepten/830832/rucolasalade-met-mozzarella/?rq=meloen+salade

zondag 9 juni 2013

Empanadas en viscurry


Nadat ik tot twee keer toe in de krant (een keer in 2011 en recent rond Koninginnedag) en ook in twee opeenvolgende Allerhandes recepten voor Empanadas tegenkwam (een keer met vegagehakt en een keer voor echte mannen, dus met vlees) heb ik ze laatst maar eens gemaakt, met de hulp van Koen en Elise. We hebben het AH-recept voor de vegaversie gemaakt, maar dan wel met echt gehakt, een combinatie dus :-)






De dag ervoor was ik op zoek naar een receptje, en toen leek deze "viscurry" met gele rijst en doperwten me wel wat. Ik had geen zin om gele rijst te kopen, dus ik heb wat kurkuma door m'n rijst gedaan. Ook kon ik tilapiafilet in currysaus niet vinden, dus heb ik verse vis (IJslandse kabeljauw) gekozen. Met wat kokosmelk en boemboe rode curry die ik nog had van de satésaus heb ik toen een sausje gemaakt.

zaterdag 8 juni 2013

Miniquiches

Miniquiches door Emma

Ingrediënten (voor 3 quiches, samen één maaltijd):
3 plakjes bladerdeeg
1 ei
9 deelblokjes gesneden bladspinazie (diepvries), ontdooid en uitgelekt
Een klein stukje geitenkaas (bijv. 3 minikaasjes petits chèvres doux)
4 zongedroogde tomaatjes, in kleine stukjes
1 el rode pesto
50 g spekblokjes
Een klein beetje gemalen kaas
Siliconen cupcakevormpjes of muffinbakblik

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet 3 bakvormpjes in met olijfolie en vouw in ieder vormpje een (ontdooid) plakje bladerdeeg. Bak de spekblokjes uit in een droge koekenpan, laat even uitlekken op een vel keukenpapier. Klop het ei los in een schaaltje, prak de geitenkaas er doorheen, voeg wat peper toe en roer vervolgens de spinazie, tomaatjes, pesto en spekblokjes er doorheen. Verdeel deze vulling over de drie bladerdeegbakjes en bestrooi met een klein beetje gemalen kaas. Bak in zo'n 30 minuten tot de quiches goudbruin, gaar en gerezen zijn.

zondag 26 mei 2013

Crema di balsamico

Voor onze verjaardag hadden Lotte en ik twee soorten crema di balsamico gekregen: een soort stroperige versie van balsamico-azijn. Die moesten we natuurlijk wel verwerken in wat gerechtjes, al bleek het best lastig recepten met crema di balsamico te vinden. Het is toch gelukt, dit was ons crema di balsamico-diner.


Pan­cet­ta­hap­jes met ge­ka­ra­mel­li­seer­de sja­lot
Specificaties: voorgerecht voor 8 personen, bereidingstijd 35 minuten
Ingrediënten:
  • 3 sjalotjes
  • 20 g boter
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 eetlepels crema di balsamico (Ca del cristo, flesje a 250 ml)
  • 75 g cranberrypaté
  • 8 plakjes pancetta (Italiaans spek)
Bereiden:
Snijd de sjalotjes in plakjes. Smelt de boter in een steelpan en fruit hierin de sjalotjes tot ze zacht en glazig zijn. Voeg suiker en crema di balsamico toe en laat het geheel in 30 minuten op laag vuur karamelliseren. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag. Verdeel de paté in acht blokjes en wikkel ieder blokje in een plak pancetta. Bak in de droge koekenpan de pakketjes 2-3 minuten tot de pancetta krokant is. Leg acht eetlepels klaar. Verdeel de sjalotjes over de lepels en leg er de pancettahapjes op.
Bron: http://www.ah.nl/allerhande/recepten/415828/pancettahapjes-met-gekaramelliseerde-sjalot

To­ma­ten­ta­tin
Specificaties: bijgerecht voor 4 personen, 35 minuten + 65 minuten wachten
Ingrediënten:
  • 200 g bloem + extra om te bestuiven
  • 1 tl zout
  • 100 g koude boter
  • 1 ei
  • 2 rode uien
  • 4 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 el donkere basterdsuiker
  • 1 bakje Italiaanse kruiden (20 g)
  • 3 el dikke balsamicoazijn (crema di balsamico, flesje 150 ml)
  • 2 bakjes romaatjes (a 250 g)
  • 150 g Parmezaanse kaas, geschaafd
Materialen:
  • keukenmachine
  • deegroller
  • aluminium quichevorm (Ø 28 cm), ingevet
Bereiden:
1. Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal in 1 min. tot een kruimelig deeg. Laat de motor draaien en voeg het ei en 1 el koud water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog 1 el koud water toe.
2. Haal het deeg uit de machine en kneed kort met je handen tot een bal. Laat in vershoudfolie 30 min. rusten in de koelkast.
3. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Snijd de uien elk in 8 parten. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de ui, de helft van de knoflook en de suiker 10 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig.
4. Doe ondertussen de rest van de olie en knoflook, de kruiden en balsamicoazijn in de keukenmachine en maal tot een pasta. Schep om met de tomaten en verdeel over de quichevorm. Zet ca. 15 min. boven in de oven.
5. Bestuif het werkblad en de deegroller met bloem. Rol het deeg met de deegroller uit tot een ronde lap van Ø 32 cm. Haal de quichevorm uit de oven. Verdeel de kaas en uien over de tomaten. Dek voorzichtig af met het deeg en stop de randen tussen de rand van de quichevorm en de vulling. Bak ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Keer om op een bord en serveer warm, lauw of koud.
Je kunt de quiche 1 dag van tevoren bereiden. Verwarm afgedekt met aluminiumfolie 20 min. in de oven op 180 °C.
Bron: AH

Var­kens­rol­la­de met knof­look en to­maat
Ik heb het met twee plakjes varkensfilet gedaan, zodat het ook te doen was voor 3 personen en minder tijd kostte.
Specificaties: hoofdgerecht voor 6 personen, 30 minuten plus 80 minuten wachten
Ingrediënten:
  • 1 varkensfiletrollade (ca. 900 g)
  • 1 bol knoflook
  • 1/2 potje zongedroogde tomaten (a 195 ml)
  • 1 bakje rozemarijn (15 g), alleen de naalden
  • 75 g boter
  • 6 el crema di balsamico (flesje 150 ml)
Materialen:
  • vuurvaste braadpan of ovenschaal (20 x 30 cm)
Bereiden:
1. (voorbereiden) Prik met een puntig mes ca. 15 inkepingen van 3 cm diep in de rollade, gelijkmatig verdeeld over het vlees. Snijd de inkepingen in de gaten van het netje, zodat het netje heel blijft. Verwijder de velletjes van de knoflook en snijd grote tenen in de lengte doormidden. Vul de inkepingen met de knoflook, de tomaat en de rozemarijn. Bestrooi royaal met peper en zout. Verhit de boter in de vuurvaste braadpan of een koekenpan en braad het vlees in 6 min. rondom bruin. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast als u de rollade niet meteen gaat braden.
2. (afmaken) Laat de rollade in ca. 30 min. op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 150 °C. Bak het vlees in de oven in de braadpan of een ovenschaal in ca. 45 min. gaar. Lepel na 30 min. het bakvet over het vlees en bestrijk de bovenkant met een kwastje met de balsamico. Neem uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 5 min. rusten. Verwijder het netje en snijd de rollade in plakken.

Bron: AH

Ri­sot­to met pad­de­stoe­len
Specificaties: bijgerecht voor 4 personen, 40 minuten
Ingrediënten:
  • 25 g gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
  • 750 ml paddestoelenbouillon (van tabletten)
  • 5 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 g risottorijst
  • 100 ml witte wijn
  • 100 g Grana Padano (kaas), geraspt
  • 25 g boter
Bereiden:
Week de gedroogde paddenstoelen 10 min. in 150 ml heet water. Neem de paddenstoelen uit het water en hak ze fijn. Zeef het weekvocht boven de bouillon. Breng de bouillon aan de kook en houd hem tegen de kook aan. 2. Verhit 2 el olie in een ruime hapjespan of kleine braadpan en fruit hierin de ui in 4 min. zachtjes glazig. Voeg de rijst toe en bak de korrels al roerend 1 min. met de ui mee. 3. Schenk de wijn in de pan en breng alles al roerend aan de kook. Laat alles zachtjes koken tot de wijn door de rijst is opgenomen. Voeg een soeplepel bouillon toe en laat de rijst zachtjes koken tot het vocht is opgenomen. Roer af en toe. Herhaal dit tot alle bouillon gebruikt is. Dit duurt ca. 20 minuten. Voeg halverwege de kooktijd de geweekte paddenstoelen toe. Neem de pan van het vuur en roer de boter, geraspte kaas en naar smaak peper door de risotto. 
Bron: AH

Rucola & Romaatjes met Crèma di Balsamico
Ingredienten:
Rucola, zo vers mogelijk en liefst biologisch
Parramigiano kaas
Romaatjes
Pijnboompitjes
Peper uit de molen
Crèma di Balsamico
Goede olijfolie
Bereiden:
Schaaf de kaas in grove vlokken. Snijd de tomaatjes klein (bij kleine cherrytomaatjes: halveer ze.)
Rucola een beetje uit elkaar scheuren, en in een ondiepe schaal leggen. Gooi de halve romaatjes er doorheen. Bestrooien met wat peper uit de molen. Flinke scheut olijfolie eroverheen, even met de handen door husselen. Nu wederom een lekkere flinke hoeveelheid Crèma di Balsamico eroverheen, pijnboompitjes en flink wat Parramigiano kaas er bovenop.
Bron: Cookgeeks

Vanilleijs met crema di balsamico
Bij de varkensrollade stond als tip: Crema di balsamico is ook heerlijk over vanille-ijs als dessert. Dit hebben we getest, en we waren het er zeker mee eens.